Najdi forum

Medvrstniško nasilje

V srednji šoli sm bil vsa leta žtev nasilja, hodil sem v program 3+2. Bil sem edini v razredu, ki sem se normalno in kulturno obnašal vsi ostali se niso. Bli smo številčen razred in vsi so se spravljali name s psihičnim in fizičnim nasiljem. Bile so nečloveške razmere za šolanje, zdaj po petih letih konca šole imam hude psihične težave zaradi tega. Ima kdo od vas kake podobne ali iste iskušnje in mi lahko kaj pomaga? Je veliko takega medvrstniškega nasilja? Kaj pa v gimnazijah?

Žrtev

Podobne izkušnje, jaz se izogibam vsemu kar me lahko spomni na te čase že več kot desetletje. Stavba, pot po kateri sem šla, filmi) glasba, ki so mi takrat bilo všeč, itd.
Edino kar ti lahko svetujem, je da raziščeš zakaj je bilo zate nekaj jasno začasnega tako hudo, da si ne opomoreš. Pač pri meni je bila ponovitev nasilja od doma – ob vsaki ne-petici ni bila ocena ampak to kar je sledilo doma (in bilo doma).
Z medvrstniškim nasiljem je tako, da pri npr. 10ih letih že znaš odštevati “še toliko in lahko odidem”. Te pa po končanem karkoli pač pritisne obžalovanje npr. Poslušaš koga, ki deli svoje najstniške spomine in te sili na jok, ker imaš samo slabe.

Preživel si simptom, najdi vzrok.

pri tovrstnem nasilju je najslabša stvar notranje rane in nizka samopodoba.V sš tega nisem doživela tako da ne vem kako zgleda, naš razred je bil ok. Če je nekaj kar sem se naučila v življenju, je to, da nisi problem ti, temveč otroci sami in njihovo življenje. Nekdo se izživlja nad nekom, ko doma ne prejema to, kar potrebuje. Lahko ej preprosto samo preveč razvajen, mu starši ne postavljajo omejitev in je zaradi tega pač nezrel. Biti kulturen, spoštljiv, drugačen te bo celo življenje odmikalo od ostalih. Je pa ena stvar, ki ti mora biti jasna. TI nisi problem. TI nisi sprožil nasilja in TI nisi povzročil njihove rane in težave. Nisi ti tisti, ki jim nisi postavljal omejitve doma. TI si zrasel v primernega človeka ali pač boš zrasel in ko boš nekoč TI imel družino boš lahko svojim otrokom posredoval izkušnjo, jih opozoril česa naj počnejo in česa ne. Osebno se s pasivnostjo nisem nikoli strinjala. Branit se pač moraš, vprašanje pač je, kakšen način najdeš, da se obraniš. Metod je ogromno in prave smernice ni. Če sam ne boš sprejel nasilje, ki si ga doživel kot del tvojega življenja, upošteval morebitne kulturne in socialne razlike, ki bi lahko vplivali na vzrok nasilja (ponavadi je to bolj izpostavljeno v oš, kjer se starši bolj primerjajo med seboj) in sprejel, da si morebiti bil preveč pasiven v svojih odzivih, boš res postal siva miš in bodo tudi kasneje v življenju pikirali nate. Analizirat morš od 1.l naprej kako se je začelo, kakšen je bil tvoj odziv, kako bi lahko spremenil odziv. Ker jih poznaš, veš, kakšen bi bil njihov odziv na tvoje drugačno ravnanje. Pisati si scenarij, kako bi se lahko odvilo, če bi ravnal drugače. Kaj je sprožilo tako vedenje, kako so se odzvali. S tem boš samega sebe analiziral, analiziral njihovo vedenje, se sproti učil in morda nekoč drugače ravnal. Bistvo pa je, da si dvigneš samozavest, da sprejemeš da si ok, da se izboljšuješ, iščeš tvoje pozitivne lastnosti in se učiš sprejemat tvoje slabe kot del tebe.

Imel podobne izkušnje samo, da jaz nisem toliko časa čakal! 3so me neprestano zbadali in me tepli… Naskrivaj sem začel trenirat fizično da se naredim… Ko sem bil pripravljen in so 3 cepci spet prišli sem iz čistega mira in sem se točno zavedal kaj delam prvega direk na nos skočil na drugega se drugega razbil 3 je zbežal… Obema rekel jutri nova runda…. Vsi so ostali šokirani in tiho, ker je bilo sredi šole… Od takrat naprej me noben več ni taknil noben se me več ni drznil zajebavat… Zapomni si vsaka družba išče “šibke” člene in če se jim pustiš postaneš hrana za njih…. Pozabi preteklost in živi za prihodnost! Lp

Pozdravljen,

žal mi je, da so bila tvoja srednješolska leta napolnjena z medvrstniškim nasiljem zaradi katerega še vedno trpiš posledice. Verjamem, da se vsakodnevno srečevanje s tem zasidra v človeka in ne gre kar stran. Vendar pa ni treba, da si žrtev še naprej. Zavoljo tega predlagam, da si poiščeš pomoč strokovnjaka, ki ti bo pomagal predelati stvari za nazaj in iti naprej. Odsidrati slabe stvari in zasidrati nove, dobre. Ne vem kje živiš in kje bi bilo najbližje in najlažje najti pomoč. Lahko pa napišeš kaj več.
Želim ti vse dobro,
Bernarda

New Report

Close