Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Medsebojno delovanje zdravil

Medsebojno delovanje zdravil

Spoštovani!

Imel bi vprašanje glede medsebojnega delovanja zdravil. Imam zelo sitno astmo, ki pa se je uredila z Seretide 250/25 2×2, Aerius in Singulair. Po potrebi še ventolin. Alergije na pršico, ambrozijo, pelodi skoraj vseh dreves, trave, pasja in mačja dlaka.
Dodatno pa imam migrene. Nevrologinja mi je predpisala antidepresiv Amyzol 25 mg enkrat na dan, ker so migrene pogoste. Zdaj ga jemljem 4 tedne in dejansko več ni bilo nobene migrene. Samo ko sem bral stranske učinke, sem ugotovil, da je amyzol precej naporen za srce. In sedaj me je postalo strah, da bi do kakih aritmij prišlo, saj Seretide in Ventolin tudi vplivajo na srce.
Kaj menite Vi, je to nevarna kombinacija? In pa mogoče vi kot internist veste sami kaj o nevarnosti Amyzola na srce pri taki dozi?
Ker malo je bedno da bi ga zdaj moral opustiti, saj zelo pomaga in tudi spanec je na njem super. Ne veča mi apetita, ne povroča mi težav pri spolnih odnosih, v bistvu je super. Samo ni mi pa vredno tvegat težav s srcem zaradi tega.
Prosim za vaše mnenje, ker sem sedaj precej prestrašen.
Aha še to, star sem 32, pred letom dni imel EKG in je bilo vse normalno. Visok sem 178, tehtam 70 kg. V prostem času izvajam šprinte, torej intervalne treninge. Sedaj ko je hladen zrak bolj malo, ker mi poslabša astmo.

Lep pozdrav,
Tomaž

Pozdravljeni!

Kar ste napisali, drži: tako Amyzol kot Seretide in Ventolin vplivajo na srce, VENDAR so odmerki Amyzola, ki jih prejemate nizki, in, ker sta Seretide in Ventolin v obliki vdihovalnika, pride relativno malo zdravila v sistemski krvni obtok, kjer lahko vpliva na srce. Torej, vas lahko pomirim: strah za neželene učinke na srce je odveč. Morda bi bilo primerno, da se o tem prepričate in naj vam posnamejo EKG.
Je pa sedaj prilika, da se s svojim zdravnikom pogovorite, ali za astmo res potrebujete Seretide, ali bi morda šlo samo z inhalacijskim glukokortikoidom.

Lep pozdrav
Mitja Košnik

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close