Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Medrol in prehranska dopolnila

Medrol in prehranska dopolnila

Pozdravljeni.

Stara sem 19 let in imam nefrotski sindrom v sklopu sistemskega lupusa. Jemljem medrol(trenutno 32mg dnevno), potem jemljem še Controloc,Monopril, Kalcijev karbonat, Rocaltrol in Aspirn protect. Zanima me, če lahko jemljem kakšna prehranska dopolnila v obliki šumečih tablet kot so multivitamini, koencim q10 in podobno?

Imam pa še eno vprašnje..zaradi medrola mi zelo izpadajo lasje in sem začela uporabljati Vichy dercos šampon in me zanima,če mogoče veste po kolikem času to začne delovat?

Hvala in lepo pozdravljeni

Pozdravljeni!

O varnosti sočasne uporabe prehranskih dopolnil in zdravil velikokrat niti ni mogoče podati verodostojne informacije, saj v večini primerov ni mogoče pridobiti na dokazih temelječih podatkov. Priporočljivo je, da upoštevamo znane potencialne nevarnosti in možne interakcije, s čimer zmanjšamo tveganje, ki bi lahko nastalo ob sočasnem jemanju. V strokovnih medicinskih publikacijah in podatkovnih bazah so objavljeni številni primeri, kjer se pojavijo neželene interakcije. Če interakcije v podatkovnih bazah ne najdemo, to še ne pomeni, da jo lahko izključimo.

Glede na naravo bolezni (kronična avtoimunska bolezen) in zdravila, ki jih jemljete bi bila potrebna poglobljena analiza ustreznosti vsakega prehranskega dopolnila posebej. Zaradi številčnosti prehranskih dopolnil vam tašnega odgovora ne morem posredovati. Lahko pa vam odgovorim v zvezi z uporabo vitaminsko-mineralnih pripravkov, ki jih vsekakor lahko uporabljate. Tudi koencim Q10 lahko uporabljate brez težav.

Še nekaj nasvetov glede uživanja prehranskih dopolnil in zdravil ob jemanju Medrola:

• Pri uporabi medrola je klinično dokazano, da se zmanjša absorpcijo kalcija in posledično tvorba kosti. Zato je zelo priporočljivo dodajanje kalcija in D vitamina. Oboje že prejemate (Rocaltrol in kalcijev karbonat).

• Medrol tudi oslabi imunski sistem in zmanjša vsrkavanje številnih pomembnih hranil. Zato se svetuje dodajanje vitamina C (zmerni odmerki, ne pretiravati), selena, magnezija, vitamina B6 in cinka.

• Dolgoročna uporaba medrola lahko povzroči tudi izgubo kroma.

• Efedrin oz. psevdoefedrin lahko poveča izločanje medrola iz organizma, s čimer lahko zmanjša njegovo učinkovitost. Izogibajte se pripravkom, ki vsebujejo psevdoefedrin (Coldrex, Daleron COLD3, Plivamed, Aspirin Complex, Clarinase).

• Uživanje grenivke ali golostebelnega sladkega korena lahko močno zmanjša (predvsem grenivka) izločanje medrola, ter tako okrepi delovanje medrola in predvsem njegove neželene učinke.

• Malo je znanega o vplivu zelišč in prehranskih dodatkov pri SLE (sistemski lupus eritematozus). Študije potrjujejo koristno vlogo uživanja ribjega olja in omega-3 maščobnih kislin – ribje olje dopolnjuje izboljšanje simptomov SLE.

• Pri uporaba ameriškega slamnika (Echinacea), medicinskih gob in spiruline je potrebna previdnost. Načeloma se uživanje tovrstnih pripravkov raje odsvetuje, ker je vsaj zaenkrat na voljo premalo relevantnih podatkov o varnosti njihove uporabe pri bolnikih s SLE.

Če vas konkretno zanima še kakšno zdravilo oz. prehransko dopolnilo mi prosim napišite..

Najboljši učinek šampon Dercos aminexyl doseže šele v kombinaciji z uporabo spreja Dercos Aminexil Energy ali ampul Aminexyl SP94™. Učinkovina Aminexil® preprečuje strjevanje kolagenske ovojnice okoli lasne korenine in s tem preprečuje izpodrivanje korenine iz lasnega mešička. Las je tako bolje pričvrščen v lasišče in na ta način je podaljšana njegova faza rasti. Aminexil® torej omeji prezgodnje izpadanje las. Lasni folikel absorbira molekulo SP94TM, kjer se pretvori v sestavne gradnike lasu in tako od znotraj omogoča rast gostih, debelih in močnih las. Sprej oziroma ampule se uporablja minimalno 6 tednov, učinek pa je viden že po 3 tednih. Lasje se okrepijo in zmanjša se izpadanje.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Najprej se vam zahvaljujem za vaš izčrpen odgovor,dobila sem veliko informacij. Zanima me le še,glede spreja Dercos,ker sem gledala po internetu vendar ga ne najdem. Našla sem le ampule. Imam pa še to vprašanje, če na izpadanje las vpliva tudi bolezen. Ker povečano izpadanje sem opazila šele zdaj,odkar sem na medrolu prej se mi ni zdelo. Upam da mi bodo ampule pomagale,ker je izpadanje res pretirano. Lasje mi dejansko izpadajo v šopih,ko si jih umivam jih imam povsod in dejansko se lasišča zelo narahlo držijo,ker vsakega ko primem takoj odpade in se bojim,da mi bojo izpadli vsi.Zdravnik pravi,da se bo stanje izbolšalo,saj mi znižuje odmerek,vendar to kar nekaj časa traja.

Lp, Anja

Pozdravljeni.

Imam le še eno vprašanje v zvezi s prehranskim dopolnilom za lase,kožo in nohte in me zanima,če lahko to kaj pomaga mojemu čezmerno izpadanju las in če lahko to jemljem glede na zdravila in bolezen. Je pa znamke Natural Wealth Vitamini za lase,kožo in nohte. Vsebuje vitamine skupine B, cink,jod,železo, mangan,magnezij in selen. Saj ste tudi v predhodnem sporočilu navedli, da upoaba medrola lahko povzroči zmanjševanje vsrkavanja hranilih snovi in so tudi te vmes in je verjetno lahko tudi to vzrok mojim težavam z lasmi.

Hvala,Lp

Pozdravljeni!

Simptomi SLE se lahko razvijajo neopazno več mesecev ali let, lahko pa se pojavijo povsem nenadoma. Simptomi so ponavadi bolj izraziti v zimskih mesecih, kar je najverjetneje posleduca daljše izpostavljenosti sončni svetlobi v poletnih mesecih. To povzroča postopno kopičenje dejavnikov, ki sprožijo simptome šele čez nekaj mesecev – v zimskih mesecih.

Simptomatika bolezni je zelo obširna, najpogosteje pa se klinično kaže z bolečimi sklepi in značilnim metuljastim izpuščajem po obrazu. Karakteristična je tudi prizadetost žilja, kar posledično pripelje do prizadetosti mnogih organov. Stopnja prizadetosti se kaže od zelo mile oblike z blagimi bolečinami v sklepih in utrujenostjo do zelo resnih komplikacij v posameznih organih.

Potek bolezni je variabilen, navadno pa gre za epizodna obdobja zagonov in remisij.

Izpadanje (alopecija) ali lomljenje las je nedvomno eden izmed možnih simptomov omenjene bolezni . Pojavi se pri približno polovici bolnikov s SLE in sicer najizraziteje med obdobji zagonov, po nosečnosti ali ob prebolevanju kakšne hujše bolezni. V vseh omenjenih primerih lasje kasneje okrepijo in ponovo zrastejo.

Pa še gleda spreja (zadnjič sem vam pomotoma navedel ime spreja za moške).
Pravo ime je:
Dercos Aminactif, serum proti izpadanju in lomljenju las

Dercos aminectif sprej vsebuje:
Aminexil + Prokreatin + Polifenoli iz zelenega čaja + Vitamin E

Izdelek Dercos Aminactif združuje patentirane aktivne učinkovine za boljšo kakovost in proti izpadanju las. Molekularna združitev AMINEXIL SP94 bolje pričvrsti lase v lasišče ter jih nahrani od znotraj. Rezultat je več las zadržanih v fazi rasti in manj las v fazi izpadanja. Lasje so bolj gosti, debeli in močni.
Serum Dercos Aminactif vsebuje tudi Prokreatin, enkratno mešanico aminokislin, ki napolnijo in popravijo las od korenine do konice. Polifenoli iz zelenega čaja in Vitamin E ščitijo lase pred prostimi radikali.

Sprej uporabljate vsak dan oz. najmanj trikrat na teden v času šestih tednov. Razprši se na čiste in vlažne lase, od lasnega korena do konic. Prednost spreja je predvsem pri daljših laseh, ker se nanaša na celotno dolžino las in na ta način odpravlja tudi krhost in lomljivost las. Lasje postanejo bolj močni in odebeleljeni.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni Anja!

Omenjeno prehransko dopolnilo lahko uporabljate, ker vam teh mikrohranil zaradi jemanja medrola najverjetneje zares že primanjkuje. Jemanje vitaminov in mineralov vam vsekakor svetujem, saj se lahko njihovo pomanjkanje lahko odraža še na številnih drugih področjih.

Sicer pa vam priporočam kombinacijo vitaminov in mineralov za lase, ter ampul oz. spreja Aminactif v kombinaciji z ustreznim šamponom.

Kljub temu, vas moram opozorit, da boste z vsemi preparati, tako vitamini kot tudi ampulami oziroma sprejom Aminactif, najverjetneje zgolj nekoliko zmanjšali izpadanje las, popolnoma zaustavili pa mislim da ga žal ne boste. Izpadanje las bo najverjetneje variiralo glede na stanje bolezni (fazo bolezni – zagon ali remisija) in jemanje medrola.

Menim, da je vseeno vredno poskusiti že zaradi boljše samozavesti.

Lep večer,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Najlepša hvala za vse vaše odgovore,ki so zelo izčrpni in razumljivi. Dobila sem veliko informacij.

Nekaj me le še zanima. Če imam vnetje ledvic,dobila bom še ciklosporin za ledvice(imela sem myfenax zdravilo,vendar so mi ga morali ukinit,ker so mi padla protitelesa). Zanima pa me,zakaj točno se medrol pri tem uporablja oz.kakšno vlogo ima trenutno pri mojem stanju?

hvala in lp

Pozdravljeni!

SLE je avtoimunska bolezen. To pomeni, da je prizadet normalni odziv imunskega sistema.

Običajno imunski sistem ščiti telo pred škodljivimi snovmi. Pri bolnikih z avtoimunsko boleznijo pa imunski sistem ni sposoben razlikovati med zdravju škodljivimi in neškodljivimi snovmi. Posledica je premočan imunski odziv, ki napade vse, tudi sicer zdrave lastne celic in tkiva. To vodi v dolgoročno, kronično vnetje. Kortikosteroidi (medrol) delujejo protivnetno.

Zdravila za zdravljenje SLE ni. Zdravljenje je zgolj simptomatsko – je individualno, namenjeno je obvladovanju simptomov.

Zdravila, ki modulirajo imunski sistem (predvsem kortikosteroidi (medrol) in imunosupresivi (ciklosporin)) se uporabljajo za nadzor nad samo boleznijo in preprečevanje ponovitve simptomov. Potek SLE je namreč variabilen, navadno gre za epizodna obdobja zagonov in remisij. Z uporabo medrola in imunosupresivov se poskuša čimbolje zavirati oziroma blažiti faze oz. obdobja zagona bolezni in posledično njenih manifestacij.

Imunosupresivi se uporabljajo predvsem za zdravljenje ljudi, ki se ne odzivajo dobro na kortikosteroide, ali ki ne morejo prenehati z jemanjem kortikosteroidov, ne da bi se jim simptomi spet poslabšali.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni.

Nekaj časa nazaj sem vam že pisala glede medrola in prehranskih dopolnil. Pojavil pa se je še en problem. Imam precej suho kožo,med stranskimi učinki medrola pa sem zasledila tudi tanjšanje kože. Na levem boku, na spodnjem delu hrbta,sedaj se dela še na nogi kjer se noga upogiba(pod pasom) so se pojavile rdeče lise, ki zelo pečejo,na začetku je bilo le rahlo rožnate barve in me je zapeklo le ob dotiku. Sedaj pa me peče tudi tako, še posebej ponoči ko se obračam in me zelo moti, ker težko zaspim. po nekaterih predelih so se mi naredili tudi mehurčki oz.neke vrste mozolji,zadnjič sem enega predrla in je zelo zapeklo in zabolelo. Lise so dolge pribl.10cm in široke 5 cm,na nogi je malce ožja in daljša. Zanima me, če se to pojavi lahko zaradi pretirano suhe kože in tanjšanja kože? Mažem se s kremo Eucerin 10% urea za suho kožo 3 dni,kake razlike še ne opažam.

Hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni!

Dolgotrajna uporaba visokih odmerkov medrola med drugim nedvomno tudi precej tanjša kožo. Koža postaja bolj krhka, celjenje ran/ranic je bistveno upočasnjeno, pojavljajo se drobne pikčaste krvavitve iz kapilar na koži ali sluznici, lahko pa se pojavijo tudi večje (obsežnejše) krvavitve v koži ali sluznici.

Ali so opisane lise v vašem primeru dejansko posledica uporabe medrola ali so zgolj manifestacija katerega izmed bolezenskih procesov, vam ne znam točno odgovoriti. Glede tega vam svetujem, da se posvetujete z vašim zdravnikom.

Lahko pa vam svetujem glede uporabe mazil. Eucerin 10% urea v vašem primeru nikakor ni prava izbira. Eucerin 10% urea je sicer primerna za zelo suho kožo, saj kožo vlaži in gladi. Vendar urea pospešuje luščenje kože in s tem še dodatno mehča vašo že tako tanko, krhko in prizadeto kožo. Poleg tega je urea agresivna in v stiku z ranicami ali že nasplošno samo pri nanosu na zelo tanko kožo, le-to draži in povzroča pekoč občutek.

Za nego vaše kože vam v vašem primeru toplo priporočam Lipikar Baume AP (La Roch-Posay) – balzam za telo, ki koži vrača lipide. Primeren je za zares ekstremno suho in razdraženo kožo. Kožo obnavlja zelo hitro in povsem na naraven način – vsebuje karitejevo maslo. Ne vsebuje nobenih dišav, parabenov,…

LRP Lipikar Baume AP je idealna izbira pri terapiji z kortikosteroidi, saj takšna koža potrebuje ogromno lipidov in regeneratorjev, ki koži olajšajo samo obnavljanje..

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Anja Kovačič

moja sestra ima že več let diagnosticiran SLE in pomagale niso nikoli nobene kreme (strije zaradi medrola itd.), dokler ji ni krem začela pripravljat ena gospa iz Maribora, kozmetičarka, izobraževala se je tudi v tujini in meša ajuverdske kreme. Pred tem smo probali 1000 drugih krem in nobena ni pomagala.
Priporočala bi ti tudi Herbalife, kot prehransko dopolnilo. Namreč moji sestri je resnično pomagal. Od kar ga je so tudi izvidi boljši.

Če te kaj od tega zanima mi pusti email in te lahko kontaktiram.

Pozdravljena.

Malo je trajalo, ker nisem dobila nobenega obvestila o odgovoru na temo in sem danes malo pregledovala. Za tisti problem z lisami smo ugotovili, da je šlo za herpes zoster in se je uredilo. Strije so se pa tudi meni povečale zaradi medrola. Zanima me tudi o prehranskem doplolnilu, ki ste ga omenila. Pošiljam vam svoj email naslov.
Hvala za informacije.
[email protected]

New Report

Close