Medrol
Spoštovani!
Od leta 2003 imam avtoimunsko vnetje ščitnice, hipotireoza. Do sedaj večjih problemov nisem imela. Od začetka sem jemala Eutyrox 25, nato se mi je doza povečala na 50, po prvem porodu na 75 in sedaj po drugem porodu na 100. 7 mesecev po drugem porodu pa me je začelo močno in moteče tiščanje v grlu (cmok). Pregled pri zdravniku ni pokazal nič posebnega, vrednost TSH je bila 0,78, Ultrazvok ni pokazal nič posebnega :desni reženj 14mm x16mm, levi 12mm x 17mm. Ščitnica grobe in nehomogene strukture, brez nodusov. Zaradi tiščanja v grlu mi zdravnik pregleda še Tg 28 in SR 27. Nato mi predpiše Medrol16mg tbl; 2 tedna 1 tableto dnevno, nato 4 tedne 8mg tbl dnevno. Moj zdravnik ni posebej komentiral, zakaj je predpisal Medrol, pa me zanima vaše mnenje. Prebrala sem o stranskih učinkih Medrola, zato me zanima kaj vi mislite o nujnosti Medrola v mojem primeru in ali bi lahko jemala kakšno drugo zdravilo z manj stranskimi učinki.
Hvala za odgovor.
LP
Spoštovani!
Mož ima potrjeno diagnozo: idiopatski nefrotski sindrom in bo moral v bolnico na steroidno zdravljenje. Če prav razumem, je to zdravljenje z Medrolom. Prebrala sem, da ga “smatrajo za reševalca življenja, vendar ga uporabijo samo v nujnih primerih zaradi resnih stranskih učinkov.” Vprašanja: 1. Napisali ste, da se dokaj pogosto uporabljajo tudi kortikosteroidi. Ali obstaja tudi drug načina zdravljenja? 2. Kakšne so posledice nezdravljenja? 3. Kolikšen je % bolnikov z resnimi stranskimi učinki? 4. Kateri od stranskih učinkov po končanem zdravljenju preidejo? 5. Kako pomemben je čas od postavitve diagnoze pa do začetka zdravljenja? 6. Ali je treba biti ves čas zdravljenja hospitaliziran?
Za odgovor se zahvaljujem.
Spoštovana Nana_73!
Pri vas gre za hipotirozo po kroničnem avtoimunskem vnetju ščitnice. Po prvem in nato tudi po drugem porodu je verjetno prišlo do zagona avtoimunskega vnetja, hipotiroza se je nekoliko poslabšala in potrebno je bilo zvišati odmerek Euthyroxa. Pri zagonu avtoimunskega vnetja se lahko pojavi tudi tiščanje in blaga bolečina v vratu. Ne povzroča pa zvišane SR. Kroničnega avtoimunskega vnetja ščitnice ne zdravimo s kortikosteroidi. Morda je vaš tirolog menil, da gre za virusno vnetje ščitnice (subakutni tiroiditis) pri katerem se pojavijo bolečine v vratum zvišana telesna temperatura in zvišani vnetni parametri (SR, CRP). Subakutni tiroiditis pogosto zdravimi s kortikosteroidi (Medrol), lahko pa se uporabljajo tudi nesteroidni antirevmatiki (Naklofen, Nalgesin….). V vašem primeru menim, da zdravljenje z Medrolom ni nujno potrebno in lahko uporabite nesteroidini antirevmatik ali celo samo analgetik (npr.paracetamol). Glede tega vsekakor priporočam posvet z izbranim zdravnikom družinske medicine.
Lp
Spoštovana Deja J!
Vaše vprašanje bi bilo bolje postaviti nefrologu. Pri nefrotskem sindromu se uporabljajo kortikosteroidi (Medrol) kakor tudi druga imunosupresivna zdravila. Kadar nefrotskega sindroma ne zdravimo lahko pride do odpovedi ledvic. Kolikšen je delež bolnikov pri katerih se razvije odpoved ledvic žal ne vem. Skoraj vsi stranski učinki zdravljenja s kortisteroidi izzvenijo, z izjemo osteoporoze, ki se ob zdravljenju z Medrolom pogosto razvije kljub jemanju aktivnih oblik D vitamina in kalcija.
Načeloma je nefrotski sindrom (oziroma bolezni, ki ga lahko povzročajo) potrebno pričeti zdraviti čim prej.Ves čas zdravljenja ni potrebno biti hospitaliziran.
Lp
Spoštovani!
Sutent (sinitinib) je zdravilo, ki se uporablja za zdravljenje karcinoma ledvic in nekaterih GIT tumorjev. Kolikor mi je znano ni škodljivih interakcij med Medrolom i Sutentom. Vsekakor priporočam posvet z zdravnikom, ki je zdravili predpisal.
LP
Stara sem 30 let. Po enem letu sem prenehala jemati medrol (sarkoidoza) – vzdrževalna doza je bila 8 mg vsak drugi dan.
Sedaj je približno 10 dni – že en teden pa imam probleme s pretirano rdečico obraza, kožo mi zateguje, drobni izpuščaj, če se namažem s kremo ali ne. V lekarni mi je svetovala neko kremo za iritirano in vzdraženo kožo.Nanašam jo četrti dan vendar ne pomaga. Ali je to posledica prenehanja jemanja medrola? Naj še nekaj časa potrpim – zamenjam kremo? Ali bi bilo bolje obiskati zdravnico?
Stara sem 21 let. Jemljem medrol (trenutno 12 mg dnevno). Poleg zabuhlosti obraza, ki je zdaj že minimalna, sem močneje poraščena, predvsem po trebuhu, rokah in hrbtu. V navodilih sem prebrala da je poraščenost eden izmed stranskih učinkov. Zanima me, ali se stanje poraščenosti po zaključku terapije z medrolom normalizira ali te dlake ostanejo. Poleg tega me zanima ali bo kaj narobe če spijem kaj alkoholnega. Po koncu terapije z medrolom si z partnerjem želiva ustvariti družino. Ali bo jemanje medrola zdaj vplivalo na mojo načrtujočo nosečnost?
Hvala za odgovore, Lp, Tamara
Spoštovani!
Neželeni učinki so odvisni od kumulativne doze zdravila (celotnega odmerka, ki ga bolnik prejme). Navadno neželeni učinki Medrola po prenehanju jemanja izzvenijo. Pričakovati je, da bo tako tudi pri vas glede poraščenosti. Po prenehanju jemanja je potrebno z načrtovanjem nosečnosti počakati par mesecev,kasneje pa ni zadržkov. Tudi škodljivega vpliva na potomstvo ni pričakovati.
Lp
Spoštovani!
Pred dnevi sem zbolel za respiratornim infektom. Sem astmatik, dobil zelen izpljunek in vročino. Vzel Azibiot 500 in lekadol. Zvečer težko dihal in vzel 36 mg medrola, naslednji dan 32 mg. Dihanje je ok, izpljunek je prozoren, vročine več ni. Ker imam precej občutljiv želodec (60 mg Lanzula dnevno), me zanima kako hitro lahko ukinem Medrol? Vem, da morem paziti, da se astma ne poslabša, vendar bi Medrol nadomestu z visoko dozo inhala. steroida. A je problematično, če zmanjšam z 32 mg na 16 in potem 8 mg? Bi bilo to prehitro za nadledvično žlezo?
Hči je stara 3,5 let. Zaključuje terapijo Medrola zaradi nefrotskega sindroma. Jemala jih je 4 tedne 12mg vsak dan po kosilu, nato 4 tedene vsak drugi dan 12mg, potem en teden 8mg vsak drugi dan in sedaj še 4mg en teden vsak drugi dan. Nato zaključimo. Je to visoka doza (teža 13kg)in dolgotrajno jemanje? V kolikem času lahko pričakujemo da bodo stranski učinki izginili (okrogla lica), da bo nadledvičnica pričela normalo delovati? Kakšen stres je npr tisti, ki lahko povzroči ponovno jemanje Medrola? Kdaj bi lahko šla spet v vrtec? Po toliko časa odsotnosti je že vrtec lahko stres, mar ne? Nekje sem zasledil, da naj Medrol ne bi jemali otroci stari pod 6 let. Ima lahko kakšne trajne posledice npr na razvoj organov, osebnost, rodnost, potomstvo, … glede na to , da otrok še raste in se razvija…
Spoštovani!
Za zdravljenje nefrotskega sindroma, ki lahko nastane pri različnih bolezni ledvic je Medrol zelo učinkovit. Stranski učinki Medrola (zabulhost, otekanje, občutek vročine…) navadni izzvenijo po par tednih. Vsekakor dolgoročnih neželjenih učinkov zaradi Medrola pri vaši hčerki ni pričakovati.
Lp
Novembra mi je bila postavljena diagnoza revmatoidni artritis. revmatologinja mi je predpisala Medrol in Metotreksat in že po nekaj dneh jemanja zdravil sem se počutila kot nova.Dozo medrola smo postopno zmanjšali na 4 mg, kar jemljem že 3 mesece. Ker sem mi zdi, da jem preveč tablet, počutim pa se odlično sem vprašala osebno zdravnico, ali lahko katera zdravila preneham jemati, ali vsaj zmanjšam dozo, mi je svetovala, da naj to storim z medrolom. Najprej naj 3 tedne jemljem medrol vsak drugi dan, nato pa (če se bo dobro počutila) lahko z medrolom popolnoma prekinem. Skrbi me pa to, da mi je revmatologinja ob začetku terapije rekla, da ne smem pozabiti vzet tablete medrola, ker mi le ta nekako “uspava” delovanje nadledvične žleze in jo bodo oni morali ob prenehanju jemanja medrola nekako zbuditi. Sedaj že 1 teden jem medrol (4mg) vsak drugi dan in se počutim dobro.
Torej moje vprašanje je, ali je varno prenehati jemati medrol po nasvetu moje zdravnice?
Hvala za vaš odgovor.
Lp,Lea
Spoštovani!
Glede na to, da prejemate relativno nizek odmerek Medrola in nameravate zdravilo ukiniti postopno, je ukinitev varna. Sicer priporočam, da se glede ukinitve jemanja Medrola ob revmatoidnem artritisu posvetujete z revmatologom.
Lp
Pozdravljeni !
Na vas se obračam z vprašanjem v povezavi z Medrol tabletami. In sicer te tablete, 32mg sem jemala 6 dni, nato še 3 dni polovično dozo, nakar sem ugotovila, da sem noseča in sem z jemanjem prenehala. Ker je bilo to v drugem in tretjem tednu nosečnosti me zanima kakšno škodo bi jemanje teh tablet lahko imelo na plod.
Vnaprej zahvalna za Vaš odgovor.
Pozrdravljeni!
Na vas se obračam v zvezi s tabltami Medrol.Ker imam v kolenu močno obrabo in uživam po štiri
ptotibolečinske tablete,ki mi popolnoma nič ne koristijo,ter imam strašne bolečine, sem prosil mojo zdravnico, da mi da Medrol pa mi je rekla odločno ne, ker da imajo preveč stranskih učinkov.
Jaz sem jih namreč enkrat dobil od zdravnika,ki jo je nadomeščal v času dopusta in moram rečti, da mi je medrol zelo,zelo pomagal.Zanima me ali je res edina rešitev operacija, kar so mi že predlagali ali naj še kar naprej trpim bolečine in ali je Medrol res tako strupen kot mi pravi moja zdravnica, da ga ne morem dobiti.
Hvala za odgovor
Pozrdravljeni!
Na vas se obračam v zvezi s tabltami Medrol.Ker imam v kolenu močno obrabo in uživam po štiri
ptotibolečinske tablete,ki mi popolnoma nič ne koristijo,ter imam strašne bolečine, sem prosil mojo zdravnico, da mi da Medrol pa mi je rekla odločno ne, ker da imajo preveč stranskih učinkov.
Jaz sem jih namreč enkrat dobil od zdravnika,ki jo je nadomeščal v času dopusta in moram rečti, da mi je medrol zelo,zelo pomagal.Zanima me ali je res edina rešitev operacija, kar so mi že predlagali ali naj še kar naprej trpim bolečine in ali je Medrol res tako strupen kot mi pravi moja zdravnica, da ga ne morem dobiti.
Hvala za odgovor
Spoštovani!
Pri degenerativnih spremembah (obraba) v sklepu Medrola ne predpisujemo. Deluje sicer protivnetno in posredno tudi zmanjša bolečino, vendar vzroka težav ne odpravi, ampak dolgoročno zaradi vpliva na kostno premeno in metabolizem sklepnih površin, stanje še poslabša.
LP