Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Medrol

Medrol

Spoštovani,

Lepo prosim za informacijo. Diagnosticirano mi je subakutno vnetje ščitnice, in posledično hipertireoza. Po enem mesecu jemanja Athyrazola, stanje se izboljšuje. Danes sem imela kontrolo in mi je zdravnik za vnetje predpisal Medrol in kot pomoč pri terapiji še ene tablete za želodec.
Zdaj vprašanje: ali se lahko vnetje pozdravi samo od sebe, ali je res nujno jemati Medrol? Namreč, zaradi slabega zdravstvenega stanja, moj želodec je že resno obremenjen od tablet, trpim tudi za fibromialgijo in posledično pogostimi glivičnimi vnetji, tako da sem res v dilemi, kar zadeva zdravljenje z Medrolom.
Rada bi vzela čim manj tablet je možno. Athyrazol in Propranalol jemljem redno, ščitnica tudi že veliko manj boli, zdaj že le na otip.

Iskrena hvala za vaš odgovor in prisrčen pozdrav!

http://deteljica.moj-album.com/

Spoštovani!

Diagnosticirali so vam subakutni tiroiditis. Gre za virusno vnetje ščitnice, ki se kaže z bolečino v predelu ščitnice, navadno tudi blago povišano telesno temperaturo in slabim počutjem. Zaradi vnetja v ščitnici pride tudi do povečanega izplavlanja ščitničnih hormonov iz žeze in posledično navadno blage hipertiroze. Za zdravljenje dejansko najpogosteje uporabljamo Medrol, ki ima protivnetno delovanje in dokaj naglo odpravi bolečino. Znake hipertiroze blažimo z blakatorjem beta adrenergičnih receptorjev (Propranolol), ne dajemo pa Athyrazola, ki le blokira sintezo hormonov v žlezi ne vpliva pa na njihovo izločanje.
Priporočam, da prenehate z jemanjem Athyrazola, pričnete pa jemati Medrol (običajen odmerek je 24 do 32mg dnevno): Odmerek po kakem tednu začnemo postopno zniževati. Priporočljiva je tudi zaščita želodčne sluznice (npr. Ultop). Vpliv Medrola je ugoden tudi na fibromialgio.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close