Mednarodni dan gluhih
Mednarodni dan gluhih je praznik gluhih vsega sveta. Vsaj razumeti ga je tako, da se gluhi ob tej priliki združujejo, manifestirajo svojo kulturo in jezik, prikažejo uspehe in se na državo sklicujejo za izpolnitev njihovih nekaterih pravic, ki jim pritičejo.
Pri nas ta manifestacija ni več sveta, saj je udeleženih več naglušnih kot gluhih, ljudi, ki s kulturo in jezikom gluhih nimajo nič skupnega. Gre praktično za neki zbor, kjer se predsednik in sekretar Zveze lahko skupaj, vsaj 1x letno, pokažeta, nekaj blabla, gluha raja pa pleše, dela bizerne skeče in čaka, dolgo čaka, na že plačano, iz lastne režije, mrzlo kosilo.
To je Mednarodni dan gluhih, na žalost.
Kako je pa v svetu?
A je to praznih gluhih ali praznik slušno prizadetih, oz ljudi z okvarjenim sluhom (gluhi + naglušni).
Kakšno je angleško ime praznika?
Praznoval pa ne bom.
In nikamor ne bom šel.
Neglede na vsebino in na ime.
Mislim pa, da je cilj takih prazniokov OZAVEŠČANJE JAVNOSTI o problematiki neke populacije.
Malo tragičnega in najgloblejga heca:
Kako je že rekel Slobodan M:
NE čujem dobro!!!!!!!!!!!!!
Torej je to tud njegov praznik!!!
In predvsem njegov in takih ko je on. Prašnik ljudi ki ne čujejo dobro.
MEDNARODNI DAN GLUHIH
75. let
organiziranega delovanja odraslih gluhih in naglušnih na Slovenskem
Častni pokrovitelj predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek
Centralna prireditev v počastitev mednarodnega dneva gluhih bo v Ljubljani v
soboto, 23. septembra 2006.
Program:
Prihod udeležencev (Cankarjev dom v Ljubljani).
Ob 11.00 uri sprejem pri županji Mestne občine Ljubljana ga. Danici Simšič.
Ob 12.30 uri svečana akademija s kulturnim programom (Linhartova dvorana, Cankarjev dom).
Ob 17.00 uri podelitev priznanj in družabno srečanje s programom (Športno rekreacijski center Triglav).
Spremljajoče aktivnosti:
– ZDGNS je izdala publikacijo 75. let organiziranega delovanja odraslih gluhih in
naglušnih na Slovenskem
– Športni program – mednarodna malo nogometna tekma
Prireditve v društvih:
a) AURIS Kranj
Razstava ročnih del članov društva v izložbi trgovskega centra Globus
Pohod na Veliki vrh v Karavankah
Razstava ročnih del – rokodelske sekcije AURIS v OŠ Tržič
Dobrodelni koncert Jana Plestenjaka v Tržiču
Društveni turnir v balinanju
b) DGN Severne Primorske
Selitev društva v nove prostore in slavnostna otvoritev s kulturnim programom svoje gledališke skupine
V centru Nove Gorice – skupna predstavitev invalidskih društev, ki delujejo na Goriškem. Naše društvo bo predstavilo posebne socialne programe, ki jih izvajajo.
c) DGN Koroške –
V počastitev Mednarodnega dneva bo predavanje z naslovom »Kako naj gluhi
uporabijo vavčer«
d) DGN Koper
Sodelovanje na mednarodnem taboru KIK (UNESCO)
Na OŠ Cirila Kosmača Piran – delavnica mala šola kretanja
Predavanje v društvu na temo – Pravica gluhih do tolmača
e) DGN Podravja Maribor
Na lokalnem TV programu predstavitev društva in posebnih socialnih programov
f) MDGN Velenje
Predavanje v društvu – Pravica gluhih do tolmača – izkoristimo jo
Predstavitev društva in posebnih socialnih programov v lokalnem mediju
Organizacijski odbor
Sam v soboto delam, pol pa grem v hribe na gorensko. In čez Vršič dam.
Se mi je pa zdelo zanimivo, ko sem nekje prebral da je sekretar Zveze povedal v zvezi s praznikom, da ima večji del (nad 50%) članov manj kot 150 somov plače. Verjetno je mislil netto? Pa nekaj v zvezi z invalidnino, ki da jo člani ne dobivajo..
Sam vem, da kot kompletno trd dobivam neko malo invalidnino.
Morda bi hotel gospod tajnik invalidnino tudi za rahlo naglušne in zaposlene na zvezi?
Quien sabe? Kdo bi vedel?
Miha, kako si pa uveljavljal pravico do invalidnine? Koliko odstotkov telesne okvare imaš? Si mogoče dobil kakšno telesno okvaro že potem, ko si že bil pokojninsko in invalidsko zavarovan in si iz tega naslova dobil invalidnino? Ker jaz poznam Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in tam piše, da imajo pravico do invalidnine le tisti, ki so doživeli telesno okvaro v času, ko so bili pokojninsko in invalidsko zavarovani, poleg tega pa mora zavarovanje pokrivati vsaj četrtino obdobja od 18. leta do nastanka okvare…
To me pa preveč vprašaš.
Zavarovan sem bil že nekaj časa.
Pač rekli so, da sem po favlarju tolk in tolk zguncan in mi je komisija dala to. Sem pa do takrat že 4 leta bil totalka, pa sem si sam kriv, ker nisem uveljavljal. Mi je to svetovala ena prjatelca, ki je že uveljavila.
Imel naj bi tudi nek beneficiran staž, pa se v 15 letih še nisem pozanimal če že mam kaj let viška.
Saj sem skoraj zdrav, kaj bi rinil v penzjon, sem si govoril.
Vendar so se vremena spremenila.
Ko žemislim da bolj pasje bit ne more, pogruntajo še kaj bolj pasjega.
Ni da bi pravil.
Žal lajf postaja vedno bolj neprijazen in mi z njim.
Mogoče bi moral razmišljat o benefikaciji in odkupu študijskih let če si ne želim srčne al možganove kapi.
E dragi moji.
Od miloščine, usmiljenja in benevolence se težko živi.
Dons je v središču kapital, profit, ekonomija ne pa človek, civilizacija..
Pokonci me, biološki odpadek, drži le zavest, da bo narava vrnila udarec.
Ja, včasih je situacija taka, da bi človek kar na glavo skočil v kontejner za biološke odpadke.
In vse to je človeška režija.
Tko bi reku, da to ni kapitalizem ampak egokapitalizem. ali zgolj egoizem.
Bližnji ti je le vir zaslužka in sredstvo za potešitev tvojih potreb, takih in drugačnih. In zaželjena je menjava, v stilu wc papirja.
Žal bom tudi jaz plačal, čeprav k temu skoraj nič ne prispevam.
A še praznik so nam ukradli?!!
Je pa itak minister za šolstvo v zvezi z dnevom gluhih sprejel neko eksotično skupino. Ki zs sluhom nima nič.
Minister za delo in socialo se pa itak ukvarja le z profitom in bogatenjem že bogatih.
Bo ukinil odpovedne roke, odpravnine, malice, prevoze na delo, zaostzril in znižal socjalne podpore……
Ne me basat z nekimi prazniki!!
Laž, hinavščina, egoizem, kraja…
Pa nisem jaz neki politično opredeljen tip.
Da imam pr Bogu boljše zveze ko jih imam, ga bi iz srca fajn prosil, da useka po profitarski bedi človeštva.
Mal kamene dobe nam ne bi škodilo.
Bližnji? kaj že pomeni ta beseda?
Solidarnost? kaj že to je?
V slovarju, najnovejšem jih ni več. Ampak to le v slovenskem.
A samo prejemniki dohodkov? al plačujejo od vsega.
Npr pr nas so se spravili samo na plače. In še to le spodnje in srednje.
Kapital solidarnosti ne pozna. In bi sklepal da je tako tudi v Nemčiji.
Kako so tkukaj pa očitno tud v nemčiji eni zelo poklicani za razpolaganje z žulji naših rok in možgan.
še ne vejo kje in koliko mi bi vzeli za potrebe po njihovi presoji.