Najdi forum

Igor lep dan želim,

imam vprašanje, ki bo izgledalo zelo splošno. Kaj je za vas smisel tega življenja? Kaj bi vi povedali bralcem, kje naj poiščejo smisel? Je to meditacija? Ampak verjetno je cilj vseeno nekje višje? Z meditacijo bi samo lažje prišli do njega, ampak še enkrat, kaj je ta smisel, kako bi vi to razložili?

Hvala.

Tisočletja se že filozofi ukvarjajo s tem vprašanjem, jaz naj bi ti tu kar na kratko odgovoril. Mislim, da si mora vsak najti svoj smisel, da je tu, sedaj in na način, kot je. Če si pogledamo 7. kozmični zakon, zakon DHARME, potem ima vsakdo izmed nas neko zelo posebno danost, zelo posebno sposobnost, zelo posebno poslanstvo in z njim zelo posebno sporočilo. V meditaciji to poslanstvo sicer lahko ugotovimo, je pa nepomembno, da bi ga ugotavljali. Naša duša, ki je preživela že nekaj milijonov inkaracij v različnih oblikah, si pri tem prislužila kar nekaj karmičnega dolga, je v neki zaključni fazi, ko ji je Višja sila namenila še nekaj inkarnacij v človeški podobi ali v najbolj razviti obliki življenja, kjer se lahko sam odločaš, ne da bi bil suženj svojih nagonov. S tistim prav posebnim namenom, ki ga omenja zakon DHARME, lahko dosežeš NIRVANO že s tem življenjem, lahko pa tvoja duša tava stoletja, da bi spet našla pravo okolje, v katerem se bo inkarnirala in skušala odslužiti svoj karmični dolg.

To je sicer zelo poenostavljeno povedano, vendar jaz vidim v tem smisel življenja. Lahko bi ti sicer razlagal spomine in izkušnje iz nekaj milijonov prejšnjih življenj v vseh oblikah, ali iz poslednij 5 inkarnacij v človeški podobi, vendar to ne bi imelo nikakršnega smisla, ker je tvoje poslanstvo nekaj čisto drugega, unikatnega. Sam skušam vstrajati v tem življenju in se ne trudim spoznati svojega poslanstva. Živim pač, po vsakdanji logiki in se nadejam, da bom lahko izpolnil to poslanstvo. Nikakor ne bi želel prekiniti tega poteka dogodkov, ker bi to pomenilo stoletja ponovnega iskanja tistega pravega okolja, v katerem bi lahko izpolnil svoje edinstveno poslanstvo. Skušam torej poslušati “glas srca” in se predajati vodenju Višje sile ter s tem izpolnjevati svoj namen. Ni mi problem razmišljanje o tem, ali sem v tem izpolnjevanju žrtev ali namen. Pač sem in izpolniti nameravam to poslanstvo, misijo, ki me bo, upam, privedla do stanja, v katerem rojevanje ali ikarnacije ne bo več potrebna. Z vsemi izkušnjami in odsluženimi karmičnimi dolgovi bom bival v nekem multidimenzionalnem okolju, kjer moje omejitve ne bodo več petčutno bitje, kakršno je človek.

Vprašanje, ali grešim, ali ne, me ne obremenjuje. Z vsem, kar počnem, izpolnjujem Božanski načrt, kot krvnik ali kot žrtev. Nisem kriv in se uspešno otepam tega občutka. Seveda se ob tem skušam strogo držati vseh načel JAME IN NJAME ( v krščanstvu bi temu rekli deste božjih zapovedi ) in se, dokaj strogo, ravnam po načelih sedmih kozmičnih zakonov. Vendar nisem nasilen, ko skušam to razlagati drugim, saj naj bi vsakdo izpolnil svoje poslanstvo s svojim videnjem in dojemanjem…..

Več si morda prebereš v knjigi Garryja Zukava – Domovanje duše.

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...Igor T. - LOSANG TASHI

Omenjaš 7. kozmični zakon, zakon DHARME – kako sedmi? Koliko jih pa je in kateri so ostali? Kje se jih omenja? Kdo jih je postavil?

Zanimajo me tudi načela jame in njame – kaj je to?

Hvala.

Halo Saneja!

Težka vprašanja postavljaš, ki zahtevajo obsežne odgovore, verjetno preobsežne za tale forum, zato bom skušal skrajšati.

Sedem kozmičnih zakonov ali duhovnih zakonov življenja, kakor jim tudi pravijo, ki v bisvu prevevajo vsako filozofijo, pa tudi religijo na tem svetu, so v obliki sporočil omenjeni v najstarejših zapisih ( omenja jih n.pr. Krišna v Bhagavatgiti, v nekoliko spremenjeni obliki so vsebovani v Evangelijih, ki opisujejo pričanja Jezusa Kristusa, najdeš jih v Budističnih zapisih, v VEDAH itd.) Zakoni govorijo predvsem o tem, kako živeti, da bi lahko duša v našem telesu najbolje opravila svoje poslanstvo, pa seveda tudi o tem, kako so urejene stvari na Zemlji in kako funkcionirajo. Kozmičnih zakonov je sedem in prvi med njimi govori o čisti možnosti človeškega bitja, drugi je zakon dajanja, tretji zakom KARME ali zakon vzroka in posledice, četrti je Zakon najmanjšega napora, peti govori o namenu in želji, šesti o nevezanosti in končno sedmi je zakon DHARME ali življenske dolžnosti. Zakoni so med seboj izredno povezani in ko deluje eden, delujejo v bistvu vsi.

Običajno porabim vsako leto cca. 20 do 22 tednov za predavanja o duhovnih zakonih, zato ti prilagam tule le datoteko, kjer si je ena od mojih učenk, na osnovi svojih zapiskov, uredila mali opomnik. Vsaj osnovno idejo boš dobila o tem, za več pa bo potrebno vzeti v roke kakšno knjigo ali obiskati kakšna predavanja….

JAME IN NJAME so nekakšne božje zapovedi, ki so vsebovane že v UPANIŠADAH ( najstarejši zapisi jogijske filozofije ) in narekujejo samoobvladovanje in disciplino sadake ( učenca ). V podobni obliki jih srečamo v vseh verstvih, n.pr. v krščanstu, kot 10 božjih zapovedi itd. JAM, ki govorijo o samoobvladovanju je 5 in njihovo bistvo je t.zv. AHIMSA – tudi osnovno načelo joge – AHIMSA PARAMO DHARMA – NE PRIZADETI. Skupina NIJAM, ki jih je prav tako 5, pa govori o disciplini, kot temelju za duhovno rast in karmično ravnovesje. Tudi o tem ti prilagam datoteko, kjer je napisanega malce več.

Upam, da sem vsaj delno odgovoril na tvoja vprašanja. Za kaj več pa te vabim, da si na straneh http://hcl.over.net ogledaš urnike vadbe v okolici Ljubljane in se morda pridružiš kakšni skupini. Da bi lahko prišla do omenjene strani, moraš biti prijavljena na med.over.net ter v svoji nadzorni plošči na tej strani izbrati, da bi se rada priključila skupini HCL ( HELP CENTER LJUBLJANA ).

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...Igor T. - LOSANG TASHI

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close