Meditacija – priročnik za začetnika
A mi lahko svetujete kako knjigo o Meditaciji v slovenskem jeziku, če je mogoče. Potrebujem nekaj za začetnika; o drži, umiritvi in takih rečeh.
Hvala za pomoč.
Halo Lila!
Če kaj spremljaš dogajanje tu na forumu, si morda opazila, da je nedolgo tega potekala kar dolga in na trenutke tudi vroča debata o meditaciji. Dolga leta se ukvarjam s tem področjem in vem, da je pot do prave meditacije dolga in zahteva veliko vstrajnosti. Seveda se bo vedno našel kdo, ki bo prodajal “dopisni tečaj” meditacije ali ti celo garantiral, da boš prvo uro pri njem lahko že meditirala. Temu žal ni tako.
Za resnično, poglobljeno meditacijo, od katere tudi dobiš to, kar si ti želiš, je potrebno najprej urediti fizično telo in energetske pretoke v njem ( lahko rečemo tudi očistiti in aktivirati 7 glavnih energetskih centrov – čaker ), očistiti in aktivirati glavne energetske kanale ( Ida, Pingala, Shushumna ) in se zatem naučiti res popolnega sproščanja ( ko občutimo težo – sproščene mišice; in toploto – sproščeno ožilje in energetske poti ). Ko v takšnem sproščenem stanju lahko tudi ustaviš tok misli in izključiš vsa čutila, si sposobna tudi popolne koncentracije in s tem nastopi tudi prava meditacija in v njej kontemplacija ( izhod iz fizičnega telesa, sprehod med dimenzijami, komunikacija s svojim Višjim jazom itd ).
Že “dopisni tečaj” ali celo samo knjiga o tem, kako urediti fizično telo, ti bo zelo malo pomagala na tvoji poti. Potrebuješ dobrega učitelja, ki ti bo v oporo na tej poti. Za nadaljevanje pa sploh. O teh stvareh ne obstajajo “tečaji”, to je enostavno vseživljenska vadba, če si se odločila za to, da boš nekoč meditirala. Pisni materiali so ti lahko zelo dober učni pripomoček ( POZOR! – zelo malo je res kvalitetnih del, prevedenih v slovenščino ), ne morejo pa nadomestiti učiteljevega dela.
Edini učinek “Učbenikov meditacije” , ki sem ga opazil doslej, je bil, da je ljudi za vedno in dokončno odvrnil od poiskusov meditacije. Seveda boš pa sama presodila, ko boš vedela, kaj želiš in kako želiš. Ampak že preprost povzetek, recimo JOGE NIDRE, ki ga je naredil prof.dr. Schultz in ga poimenoval za “Avtogeni trening”, ne more potekati brez vodenih vaj in dobrega terapevta. In kako daleč je od sprostitve po Schultzu do meditacije…..
Spoštovani!
Hvala vam za res izčrpen odgovor in se vam hkrati tudi opravičujem, ker vam nisem še odgovorila.
Tako z jogo kot meditacijo imam že izkušnje.
Gre pa za zdravstveni problem. Zaradi problemov s srcem mi je bilo priporočeno (s strani kardiologa), da se začnem ukvarjati z avtogenim treningom in/ali meditacijo. Odločila sem se za meditacijo (vem da je to doživljenjski proces).
Gradiva in tečajev je res obilo, človek težko izbere nekaj – sploh če nisi tu “doma”. Zato sem se obrnila tudi na ta forum in zato sprašujem za pomoč, tako glede knjig kot glede morebitnih tečajev/učiteljev. Če mi lahko priporočite kak tečaj ali učitelja v Ljubljani bom zelo hvaležna.
Hvala za pomoč.
Draga Lila!
To seveda ne spremeni bistva, je pa koristno, za učotelja, vedeti in poznati vaše stanje. Ker nisi navedla drugih poatkov ( starost, diagnoza, anamneza, katera zdravila jemlješ ) bo moj odgovor spet zelo splošen:
Človek je danes izpostavljen veliko večjemu stresu in naprezanju kot kdajkoli prej v zgodovini. Tehnološki in ekonomski napredek je ustvaril tempo in življenjski slog, s katerih posameznik ne more iti v korak. Človek je žrtev pošasti, ki jo je sam ustvaril, pošasti napredka. Duševni stres je kazen, ki jo plačuje, ker je postal `civiliziran’. Res je, da so nekateri ljudje bolj nagnjeni k trpljenju zaradi učinkov stresa, vendar ni nihče imun nanj. Le prag se razlikuje. Stres vpliva na različne dele telesa in lahko vodi v razne bolezni.
Zadnja leta so se primeri koronarne srčne bolezni in hipertenzije povzpeli. Čeprav visok krvni tlak prevladuje po vsem svetu, zelo malo vemo o njegovem vzroku. Približno 10 odstotkov primerov visokega krvnega tlaka je podrejenih boleznim ledvic, aorte, endokrinih žlez itd. To so primeri sekundarne hipertenzije. Pri preostalih 90 odstotkih ne moremo zaznati vzroka za visok krvni tlak. V teh primerih je etiologija neznana, zato je stanje označeno kot bistvena ali idiopatska hipertenzija.
Ugotovili so, da ima urbano prebivalstvo višjo raven krvnega tlaka kot podeželsko prebivalstvo.””‘ To je verjetno zaradi dejstva, da so ljudje na urbanih področjih pod veliko večjim stresom kot tisti na podeželskih področjih. Višji življenjski standard, višja izobrazba, višji dohodki in bolj kvalificirana zaposlitev so povezani z višjimi ravnemi krvnega pritiska. Več stresa je tudi pri določenih poklicih.
Vse bolj ugotavljamo, da faktorji rizika, ki smo jih do danes smatrali za najbolj ogrožujoče, niso tisti, ki povzročajo napade angine pectoris ali srčni infarkt. Veliko bolj pogosto so temu vzrok koronarni vazospazmi, ki jih povzroča stres. Najboljše zdravilo proto stresu ni, da se stresu izogibamo, ampak, da se naučimo sproščanja. In prav joga v vseh svojih tehnikah pozna najveš sprostilnih metod.
Joga, ki sprošča, se imenuje NIDRA JOGA. Nidra joga ni samo ura spanja ob umirjenem učiteljevem glasu, ampak mnogo več. Jaz jo učim v vseh jogijskih tehnikah, seveda na različne načine in na različnih nivojih.
Obstaja zelo dobra knjiga o tem, v slovenščini in sicer YOGA NIDRA, avtorja Satyanande Saraswatija, ki je izšla v založbi Tara Yoga Centra iz Ljubljane l. 2002. Dobiš jo v vseh boljših knjigarnah. Preberi si jo in me potem, če bo potrebno, kontaktiraj na naslov: [email protected].
Ja, saj, diagnoza je cel hec.
Starost še ni 40 let, krvne preiskave in pritisk so ok, sladkor je malo visok, a ni na meji še. Diagnoza je zaenkrat aritmija, ker se (še) ne ve, kaj naj bi se dogajalo. Vzrok pa je (vem sama) postavljanje podjetja na svoje noge in letos leto ni ravno najbolje….
Živim zdravo, prehranjujem se pretežno vegetarijansko, malo premalo se gibljem, ostalih težav nimam. Treba je umirit živce, očitno pa ni dovolj, da si to dopoveduješ, saj nekje v podzavesti še vedno kljuva; kaj bo, če…
Tako na kratko. Zato razmišljam, da bi se začela bolj resno ukvarjati z meditacijo, ker se mi zdi, da bi v mojem primeru najbolj koristila. Jogo nidro tudi poznam, samo če je človek utrujen, večkrat zdrsne na ono stran, v svet sanj:) – zato mi to ne bi bilo ok.
Hvala za vse napotke in odgovore.
Kje pa vodite vi tečaje (če smem vprašati)?
Halo Lila!
Čisto sodoben problem sodobnega človeka imate, ki danes, ne da ni redkost, ampak je redkost, če srečamo človeka, ki živi aktivno in tega problema nima. Ne bom vam opisoval problemov sodobnega življenja, saj jih sami živite in poznate. Treba pa se jih je tudi zavedati. Zavedati recimo tega, da je nemogoče slediti razvoju, ne da bi ob tem zboleli. Zakaj? Količina informacij, ki bo izmenjana v letošnjem letu, je večja od količine informacij, ki so bile izmenjane v vseh 5000 letih doslej SKUPAJ. Človeški um, ki skuša slediti temu razvoju, mora zboleti, saj človek ni bil sposoben prilagoditi se temu tempu ( zamenjava generacij samo vsakih 30 let ).
Spremembe, ki jim ne moremo slediti, okolje pa zahteva od nas, da jim sledimo, če hočemo ostati “v bussinesu”, povzroča “dekompenzacije” v nas samih. Dva dela vagusa ( živec, ki ureja avtonomno vse naše življenjske – vitalne funkcije ), simpatikus in parasimpatikus, se skregata med seboj in začneta delovati neusklajeno. Posledica tega so motnje v delovanju posameznih organov ( v vašem primeru srca ), ki jim na začetku rečemo sicer “psiho-somatske”, zelo hitro in vedno hitreje pa se takšne motnje spremenijo v “somatske”, če takoj, ko to opazimo, ne posredujemo in to odločno in radikalno. Samo sproščanje 1x na teden že dolgo ni več dovolj, da bi se temu izognili. Potrebujemo korenite spremembe v svojem življenju, zlasti pa korenite spremembe v svojem načinu razmišljanja in v našem sistemu vrednot.
V svetu se kar naprej pojavljajo neke nove, revolucionarne tehnike, ki naj bi “v milisekundi” odpravile vse težave sodobnega človeka. Tradicionalna kitajska medicina že dolgo ni več v modi, kot tudi ne bioenergija. Danes ste “in” samo, če obiskujete kakšnega terapevta s področja RPT, PET ali Theta healinga. Potem se tapkate in spite in se pustite »prezračevati« z zvokom itd., vi osebno pa pri tem sploh niste vključeni. Ampak problem ni v vaših čutih, ki jih tako intenzivno zaposlujejo sodobne terapevtske metode, ampak v vas, v vas osebno, v vaši osebnosti.
Samo s korenitimi spremembami, ki sem jih preje opisal, lahko dosežete dolgoročno izboljšanje stanja. Tule ni prostora, da bi opisoval, kakšnim spremembam je izpostavljen posamezni del vas ( um, duh, telo, energetski pretoki itd. ), je pa prostora dovolj, da napišem, da je le vračanje k klasičnim, tradicionalnim, če hočete tudi “krščanskim” vrednotam tista pot,ki vas popelje nazaj v stanje stabilnosti in umiri ter pomiri tista dva sprta dela vašega vagusa. Vendar pot ni niti najmanj lahka, še manj pa enostavna…
Definicija zdravja, po potrjeni definiciji WHO ( svetovne zdravstvene organizacije ) ni, da je zdravje odsotnost bolezni, ampak je zdravje “USKLAJENO DELOVANJE UMA, DUHA IN TELESA”. V vseh letih svojega raziskovanja sem uspel odkriti le eno metodo, ki to zagotavlja kompleksno in globalno – tradicionalna joga, ali, kakor jo imenujemo tudi – INTEGRALNA JOGA. Na teh straneh je bilo že veliko napisanega o njej, zato vas z razlago, kaj je to in kje se da to “naučiti” ne bom obremenjeval, saj lahko malo prelistate tale forum. Iz empiričnih izkušenj pa vam lahko povem, da le ljudje, ki redno, vztrajno in trajno vadijo to umetnost, prvino, filozofijo ali NEVEMKAKOBIJIREKEL, doživljajo popolno in kompleksno renesanso in si povrnejo mir, zdravje in dobro počutje. Vse ostalo je kratkega daha. Veliko sem jih že videl priti, nekaj manj oditi, a le tisti, ki so ostali, se danes lahko pohvalijo, da so ZDRAVI…..
Tole ni reklamna stran, zato vam ne morem povedat, kje vse v tej naši deželi lahko vadite Integralno jogo ali nje dele. Lahko pa mi napišete zasebno sporočilo in v njem pustite svoj elektronski naslov. Z veseljem vam bom odgovoril….
Forum je zaprt za komentiranje.