Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala Medicinska sestra v Franciji

Medicinska sestra v Franciji

Lepo pozdravljeni,

Sem dipl.med.ses. in imam namen v tem letu si poiskati sluzbo v Franciji ( Azurna obala), kot medicinska sestra.
Če bi mi kdo dal lahko kaksen nasvet, bi bila zelo vesela ali pa ce kdo zivi trenutno tam bi lahko stopila v kontakt. 🙂
Se veselim izmenjavi izkusenj, mnenje in debati o Franciji.
Lp

pozdravljena Novinka ki se pripravlja za izselitev .ce si kot pravis medecinska sestra

diplomirana .posebno ce ze govoris Françosko bos sigurno nasla dela ker v Franciji manjka

veliko medecinskih sester .Delo je kot ti sigurno ves relativno tezko ker bos delala veliko ur .

V franciji kot ves je delovni cas 35 ur tedno .Toda v resnici pa v zdravstvenih odelkih delajo

veliko vec .V teoriji ce si vec delal pa imas rezervo teh ur pod imenom RTT se pravi da v letu

ti morajo dati vse te ure dopusta ki bo placan -(normalno si ta cas delala ) toda ko jim zmeraj manjka

4 da bi zracunali do deset pa se te ure nakopicijo in je veckrat treba priti do strajka da bi ti jih vsaj placali

da ne govorimo o visjem dopustu ali prostih dneh .Nekateri pridejo vse do 1000ur se pravi komulacija

po vec let kar se to ni reguliralo .. To je resnica v velikih bolnicah kjer zmeraj manjka polno ljudi .

Da tisti ki so pridni in zmeraj prisotni kadar drugih ni nimajo casa vzeti svoje RTT ..Drugace place so

med 1300 do 1600 Eu v zacetku in v najboljsem primeru 2200 po 15 letih prisotnosti ..

Drugace so ljudje vse bolj prijazni in se ne delajo vazne kot v Sloveniji –ni tu korporetisma (se pravi da

bo clovek bolj vazen ker ima malo diplomo vec kot drugi ..Seveda v vsakem odelku pa so zdravniki ki

omandirajo ti moras bit ok in sposobna na tvojem delu in vse bo slo dobro .

Ajde srecno tebi Ps Jas sem v Juznem delu Francije tebi pa priporocam mesto Lyon ker je tam

mnogo bolnic in klinik pa je se vec dela kot v okolici Pariza ..Tam pa je vse predrago in je cela guzva

za zivljenje v tem delu bos pa boljse zivela in tudi dela dobila ..

Ne vem ce je se veljavno to pravilo, da za delo v drzavnih bolnicah je obvezno francosko drzavljanstvo pa tudi diploma za medicinske sestre je t.i;”diplôme d’Etat” – drzavna diploma – in to lahko dobi samo francoski drzavlkjan. Mogoce se bi dobilo v kaksni privatni kliniki. V Franciji je medicinska sestra z koncano solo “matura+tri leta studija na Ecole des Infirmières – Srednnje sole za med.sestre ni. To kar je v Sloveniji koncano z srednjo medicinsko solo se smatra v Franciji kot poklic “aide-soignante” – pomozna streznica.
Tamle ti tale “grgolja” nekaj naklada kakor po navadi – v nerazumljivi sloveno-latovscini ” ne repa ne glave” – saj sem tudi jaz ze 47 let v Franciji pa si ne upam pisati v tako pokvarjenem pisnem pogovoru . Ce pa kak nasvet lahko tudi na mail cez 8 dni bom spet za tri mesece ob Krki. (moj kontakt je gradenc(at)free pika fr – pa lep pozdrav ” et bonne chance”

Krka kje?mene zelo zanima francija. Bil sem ze po celi fr turisticno. Za zivet me pa zdaj zanima. A lahko kako navezemo stik…

Carniolan a lahko dobim povezavo z vami! Lp.

carniolan – dipl. med. sestra ima izobrazbo matura +3 ali po francosko BAC+3 – ta izobrazba pa ni “master” ali BAC+5 – šolski sistem v Sloveniji je že nekaj časa enak kot v Franciji, torej uporablja se t.i. bolonjski sistem študija.

@ dolenc 112 moj mail naslov je napisan … gradenc ..
@ paloma = za med sestre ni potreben master – prvo nisem razumel kaj hoces povedati pisanje ti je verjetno prehitevalo rezoniranje

V tem trenutku ko to pisem sem na clermontskem klinicnem centru (Clermont Ferrand) in sem se enkrat vprasal za diplomo med sestre “infirmière” matura (baccalauréat) plus 3 – lezim na kardiovaskularnem oddelku ( zamasena arterija na nogi – nujna operacija prejsnji petek ob 22h do 2h zjutraj)

LP vsem

pozdravljeni,

hvala vsem na informacijah. Januarja grem v Lyon in Paris pa bom videla kje prej dobim sluzbo tam ostanem, vsaj za zacetek.
@dolenc112 – lahko mi pises na [email protected] , ce te se mika da se preselis v FR

Zanima me ce na FB obstaja kaksna skupina Slovencev v Franciji, ali kdo ve?!

A bientot : )

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close