Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Medicinska sestra odgovarja: Kako se znebiti pršic v postelji?

Medicinska sestra odgovarja: Kako se znebiti pršic v postelji?

Pršice v postelji so pogost vzrok alergij na prah. Medicinska sestra Sanda Kalender B. nam bo v javni tribuni odgovorila na vprašanja o vzrokih alergij in učinkovitih rešitvah za boljši zrak doma.

Tema: Kaj povzroča alergije? Kako se znebiti pršic v postelji? Kaj storiti v primeru alergije na prah?
Strokovnjakinja: Sanda Kalender B., medicinska sestra
Datum: torek, 23. 12. 2025, 11.00
Več o tematiki: https://med.over.net/kako-se-znebiti-prsic-v-postelji-in-ublaziti-alergije-na-prah-medicinska-sestra-odgovarja/

Vaša vprašanja so dobrodošla. Postavite vprašanje zdaj.

Imam težave, da ko grem zvečer v posteljo, postanem zelo nemirna, ker me začne vse srbeti. Zamenjala sem že vse materiale posteljnine, iz babičine omare celo privlekla 50 let stare rjuhe, pa nič ne pomaga. Razmišljala sem o nabavi nadvložka, ker je morda kaj z vzmetnico narobe?!, vendar se bojim, da ne bi bil to stran vržen denar. Večkrat sem pomislila, da bi za to lahko bile krive pršice. Kako bi to lahko preverila?

Mož pa nima težav, pa tudi otroka, ki se zjutraj prideta stisnit in kakšno nedeljsko jutro preživita kar tam z risankami, se tudi nič ne praskata in sta videti srečna.

Imam 13-letno hčerko, ki ima potrjene alergije na pršico, pelode in nekatere prehranske alergene. Doma se res trudimo z rednim čiščenjem, pranjem posteljnine in zračenjem, vendar priznam, da včasih zaradi tempa življenja tega ne uspemo vedno dosledno izvajati. V določenih obdobjih se njene težave (kihanje, zamašen nos, srbeče oči, slabši spanec) občutno poslabšajo. Zanima me, kateri ukrepi res preverjeno pomagajo? Ko je najuhuje ne more brez antihistimininikov, njih jemlje tudi po cel mesec skupaj.

V našem bloku so se pojavile stenice in smo doma vsi popikani. Sprva smo mislili, da gre za alergijo na pršice, vendar so fleki očitno posledica stenic. Zanima me, kako lahko zanesljivo ločimo pike stenic od alergijskega izpuščaja in kako naj ukrepamo doma, dokler težava v bloku ni dokončno rešena? Je kakšna rešitev tudi za to?

Doma imamo ostarelo mamo, ki je imela pljučnico in ima tudi alergije. Zdaj smo ful bolj pozorni na prah in zrak v stanovanju, ker hitro začne kašljat in jo duši. Čistimo kolikor lahko, ampak iskreno ne gre vedno vsak dan. Zanima me, ali lahko to res vpliva na dihanje, pljuča in alergije, in kaj je tisto, kar je najbolj pomembno, da se sploh splača pazit. Postelja, prah? Posteljo ji preobečemo enkrat na teden. Je treba več?

Zjutraj se zbujam z zamašenim nosom, res spim zelo slabo, čez dan se nos zboljša. A je to res lahko zaradi pršic? to mi je rekla mama. Pa kako sploh vem, če imam pršice?

Niso problem pršice, so pa problem pasje dlake oziroma prisotnost psa v prostoru? Kaj priporočate v tem primeru – kako poskrbeti za bolj svež zrak, da v njem ne bi bilo prisotno toliko alergenov?

Ali so prevleke proti pršicam učinkovite in ali jih priporočate? V oglasih vidim drage antialergijske prevleke za blazine in odeje. Ali res pomagajo ali je to samo marketing?

Pozdravljeni,

imam kronični alergijski rinitis in alergolog je potrdil alergijo na pršice. Kakšna je razlika med antihistaminiki in nosnimi kortikosteroidnimi spreji? Zdravnik mi je predpisal sprej, ampak sem brala, da so kortikosteroidi škodljivi. Ali jih lahko uporabljam dolgoročno? Kdaj je bolje vzeti tablete, kdaj pa sprej?

Hvala!

ZDRAVO, pri meni se je alergija na pršice razvila v astmo – zdaj moram uporabljati inhalator (Ventolin). Pulmolog pravi, da je to alergijska astma. Kako lahko preprečim, da se ne poslabša? Če sploh?

Moja 5-letna hčerka ponoči veliko kašlja in kiha, zjutraj pa ima zamašen nos. Pediatrinja pravi, da lahko gre za alergijo na prah. Ali naj najprej greva k alergologu za testiranje ali lahko že sedaj začnem z ukrepi doma? Kako ugotovim, če so res pršice problem? Katere simptome naj še opazujem?

Dobro juteo, moj 6-letni sin ima pozitiven kožni prick test na pršice (12 mm plik). Zdaj samo kiha in teče mu z nosa, ampak alergologinja pravi, da lahko preide v astmo. Ali lahko preprečimo, da se alergija poslabša? Ali naj že zdaj začnemo z imunoterapijo ali je premlad? Pediatrinja predlaga čakanje, alergologinja pa zdravljenje… Prosim za mnenje.

Imam kronično zamašen nos, sploh zjutraj ko vstanem. Kako pogosto naj perem posteljnino in pri kakšni temperaturi, da učinkovito uničim pršice? Ali je dovolj pranje na 40 ali mora biti več? Kaj pa odeje in blazine, vsak teden ne morem vsega oprati? Ali moram kupiti kakšne posebne detergente?

Živjo, imam težave tudi v dnevni sobi, ne samo v spalnici. Kavč je star kakšnih 8 let, preproge pa imam po celem stanovanju. Ali lahko pršice živijo tudi v drugih delih stanovanja ali so samo v postelji? Kako naj čistim kavč in preproge – ali morajo ven ali lahko samo sesam? Koliko časa preživijo brez hrane?

Kako hitro pa se pršice namnožijo – npr. če kupiš novo posteljo? In kako pogosto jih potem treba “čistiti”?

Sej ne vem, če to paše  sem, ampak a je možno, da so pršice tudi na novih jogijih? Mi smo ravno kupili novega, pa se mi zdi, da ni nič bojlše kot je bilo na stari?

Pozdravljeni, že celo življenje s se borim z alergijami. Ko sem živle doma smo imeli tepihe, a jih je mam a ves čas sesala. Sedaj pa veliko berem o tem, da tepihi nios ok, da naj bi bili gojišče za pršice. Je res tako? Če odstranim preprogo, bom imel manj težav? Kaj pa zavese – so te tudi problem?

Živjo, kako pomembno je zračenje prostorov? Koliko časa na dan naj zračim spalnico? Ali tudi pozimi, ko je mraz? In še – ali je bolje imeti odprto okno ponoči ali zjutraj? Nekje sem brala, da naj bi bil jutranji zrak bolj alergijski… Ali je to res? LPN

Spoštovana ga. Sanda, živimo v starejšem stanovanju, kjer imamo pozimi precej težav z vlago. Slišal sem, da vlaga spodbuja razmnoževanje pršic. Kakšna je idealna vlažnost zraka, da bi čim bolj omejili njihovo širjenje, in ali priporočate uporabo vlažilnikov ali raje razvlažilnikov zraka pri alergikih?

Lep pozdrav. Imamo psa, ki večino časa preživi v hiši, včasih pa skoči tudi na kavč ali posteljo. Opazil sem, da se mi zadnje čase zjutraj pogosto maši nos. Je možno, da prisotnost ljubljenčkov poveča koncentracijo pršic v postelji? Kako najučinkoviteje očistiti oblazinjeno pohištvo, ki se ga ne da prati?

Tema je zaprta za komentiranje.

New Report

Close