Najdi forum

Medicinska Konoplja

Pozdravljeni! Pred kratkim sem na spletni stran od Dela zasledil članek datiran oktobra 2016, da se je v Sloveniji legalizirana konoplja v medicinske namene. Kako kaj stojijo zadeve glede tega sedaj? Kakšna je procedura začetka zdravljenja s konopljo? Kakšni so kriteriji, da je nekdo upravičen zdravljena? Je to sploh mogoče v Sloveniji?

Pozdravljeni!
Glede konoplje veljajo v Sloveniji predpisi, ki regulirajo uporabo njenih sestavin in preprečujejo nepravilno uporabo, ki bi škodovala zdravju ljudi.
Snovi in rastline, katerih uporaba je prepovedana ali pa snovi, ki se pod določenimi pogoji lahko uporabljajo v medicinske namene so regulirane z “Uredbo o razvrstitivi prepovedanih drog”, ki je objavljena v Uradnem listu RS št. 45/14 in 22/16.

Sama konoplja kot rastlina in iz nje pridobljena smola, ekstrakti in tinkture, sodijo po omenjeni Uredbi v skupino I, kar pomeni, da so to snovi, ki so zelo nevarne za zdravje ljudi zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova zloraba in se zato NE uporabljajo v medicini.
Izvleček iz konoplje tetrahidrokanabinol (THC) pa sodi po Uredbi o razvrstitvi prepovedanih drog v skupino II, kar pomeni, da se pod določenimi pogoji lahko uporablja v medicini. V EU se uporablja kot zdravilo v nekaterih državah od leta 2005. V Sloveniji pa zdravilo zaenkrat še nima dovoljenja za promet, za kar mora zaprositi njegov proizvajalec ali pa njegov zakoniti zastopnik.

V letu 2015 pa je Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke izdala dovoljenje za vnos sintetične učinkovine THC, iz katere v lekarnah pripravljajo magistralno zdravilo na podlagi zdravniškega recepta. Zdravilo se v lekarnah izdaja na beli samoplačniški recept.
Zdravilo se uporablja proti bolečinam. Po objavljenih podatkih konoplja za zdravljenje raka še nikjer na svetu ni dovoljena, ker še ni dovolj znanstvenih dokazov.
Ob tem bi opozorila, da proizvodi na črnem trgu niso standardizirani in so zato za samozdravljenje lahko zelo nevarni.
Za zaključek:
zdravljenje z zdravilom, ki vsebuje sintetični THC je v Sloveniji možno. Zdravilo pa se izdaja v lekarnah samo na zdravniški recept.

Nada Irgolič, mag. farm., spec.

New Report

Close