Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Medicinc,prosima za Vaš komentar in razlago

Medicinc,prosima za Vaš komentar in razlago

Pozdravljen G.Medicinc!
Rada bi Vas vprašala kako je z zdravilom navelbine,/vinorelbin/ki je baje tudi pri nas odobreno.Kako in koliko pomaga pri metastatskemu raku dojke,z zasevki na kosteh.Te dni bom imela pregled pri onkologu,im bi mogoče zamenjala sedanjo terapijo ki traja eno leto.Ker pijem bondronat in še nolvadeks,ki uničuje estrogen,in spremembe na maternici,bi mogoče bilo pametno kaj zamenjati.Lepo Vas prosim za informacijo o tem novem zdravilu ki je baje učinkovito pri metastazah dojke in prostate.Namreč imam vedno hujše bolečine v križu,kolku in nogah posebej ponoči,tudi teško hodim/ni moči v desni nogi.Kako bom vedela da je moj zdravnik naredil zame največ kar trenutno medicina nudi?
V pričekovanju Vašega odgovora se najlepše zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.Vina.

Draga in lepo pozdravljena, ga. Vina!
Vinorelbin je ,kot je meni znano, pri nas tudi odobreno zdravila,ja.Je citostatik, se pravi kemoterapija. Po pogovoru mnogih bolnic z metastatskim rakom dojk menim,da je zdravilo dobro in zelo učinkovito, ponavadi se daje v kombinaciji s kaksnim drugim zdravilom, ponavadi Hercpetinom,ne pa s hormonsko terapijo.
Torej,odgovor je: zdravilo je dobro,učinkovito, pri razsejanem raku dojk daje možnosti za dolgotrajne zazdravitve kot kaksna druga zdravila,je pa res,da če imate hormonsko odvisen rak dojk z zasevki na kosteh, da boste po tej kemoterapiji morala zamenjati še hormonsko terapijo,morda z zaviralci aromataze-eksemestan,letrozol ali anastrozol. In poleg tega vedite,da je metastatski rak dojk z zasevki v kosteh dobro vodljiva bolezen in ne pomeni smrti,tako da z vsemi močmi se spoprimite z zdravljenjem in bremenom,ki ga bo prineslo.NA KONCU SE BO OBRESTOVALO.
Glede same odločitve ,ali se bo onkolog odločil za to zdravilo, je seveda pomembno več dejavnikov, od vasega raka, čas od prvega zdravljenja oz.drugih zdravljenj,soobolenj,in vasega splosnega stanja.Glede na to,da navajate močne bolečine v skeletu,bi vas bilo morda dobro obsevati v predelih,ki so boleči,da se zmanjša edem v kosteh,da boste brez bolečin,po drugi strani pa se bo ravno brez obsevanja lažje videl učinek kemoterapije, vinorelbina, kajti če se bodo bolečine umirile oz.prenehale popolnoma, potemtakem je to dober indikator ,da zdravilo učinkuje!

SREČNO IN Z LEPIMI POZDRAVI.
P.S.:Ne vem,koliko ste stari in po kolikem času se je bolezen ponovila in ali imate samo kostne zasevke,vendar mogoče ne bi bilo slabo v vasem primeru razmisliti o popolni hormonski blokadi, z ovariektomijo ali obsevanjem ovarijev in nato po končani KT Z VINORELBINOM zamenjava na aromatazni zaviralec.Menim,da bi s tem zelo uspesno tretirali bolezen,ki je razsejana in bi imeli zelo dobre možnosti za nadaljni regres bolezni,se pravi,da se bolezen ne bi več ponovila v drugih organih, ker potek raka dojke, ki je hormonsko odvisen,je velikokrat tak,da najprej se bolezen pokaže z leti v kosteh,potem pa en čas nič,nato pa so prizadeti tudi drugi organi,zato pravim,da bi bilo dobro narediti prav vse,kar je v vasi moci,da se vas obvaruje pred nadaljnimi zasevki.

Hormonsko odvisnega raka dojk je treba zdraviti agresivno s hormonsko terapijo in ablacijo jajčnikov in potem je izid zdravljenja v glavnem super in zelo dober-te bolnice imajo malo ponovitev bolezni in neagresiven potek metastaz,.če in ko se le-te enkrat pojavijo.

SREČNO!
M.

Pozdravljeni G.Madicinc!
Hvala za Vašo temeljito razlago,in hvala Vam da svoj prosti čas posvečate nam bolnicam.
Pri meni gre za metastazo, 23 let po operaciji dojke,stara sem 67 let.Izvid biopsije navaja da so estrogenski receptorji negativni,progesteronski recept.so pozitivni v 5% celic.H rezultat je 10,prekomerna izraženost HER2 je negativna (0).Moj dr.misli da je hormonsko odvisen,ker se je ponovil po tolikih letih.Po zdravljenu z Nolvadexsom se je TM zelo zmanjšal.Bolečine in težave pa se stopnjujejo.Ne vem kaj naprej,naj prepustim vse zdravniku,ali naj kaj posebej prosim.Ali bo zdravnik samoinicjativno naredil zame vse kaj je možno in potrebno?V ponedeljek mu prinesem izvide CT,MR ginekološki UZ.Kot sem razumela,kemoterapija pride nekje na koncu in ne vem če jo je pametno zahtevati.
Želim Vam lep vikend,in hvala za dobroto ki jo delite.Lep pozdrav.
PS.ali imaste še kak drugi el.naslov?

Spoštovani ,ga.Vina!
Tudi sam sem mnenja, da je vas tumor hormonsko odvisen,saj se sicer najverjetneje ne bi odzival na Nolvadex in tudi ne bi se po tolikem času ponovil.Tovrstni tumorji se lahko ponovijo tudi po zelo dolgem času,kot pri Vas. Je pa res tudi to,da je možno pri raku,da takrat so hormonski receptorji res bili negativni, sčasoma pa so celice pridobile to lastnost,čeprav je to zaznati redko,prej obratno.Včasih so tudi metode določanja hormonskih receptorjev bile drugačne in manj zanesljive,kot danes.
Dobra stran teh tumorjev je,da se dajo lepo in dolgo zdraviti. Jaz Vam predlagam,da sledite navodilom zdravnika, on je tisti,ki ima znanje in izkusnje za zdravljenje raka dojk, in ona mora podati svoje mnenje ter ustrezno predpisati primerno terapijo.Pri vas je ogromno možnosti zdravljenja, lahko se uporabi nolvadex,lahko aromaazni zaviralci, vsekakor skupaj z obsevanjem prizadetih lokacij.Menim,da kemoterapija ne pride v poštev pri vas,kajti glede na zelo počasen potek raka imate dovolj časa,da se za kemoterapijo odločite skupaj z zdravnikom čez nekaj let,če bi bilo potrebno.sedaj pa bolj hormonska terapija z zaviralci aromataz.
Lahko mi pišete na naslov [email protected]
Lepo pozdravljeni!
LP

New Report

Close