MEDICINC, PONOVNO PROSIM ZA POMOČ
Spoštovani Medicinc,
dosti ste mi že pomagali na spodnji temi, rak na jajčniku, ko ste mi odgovarjali na nastalo bolezen moje mame. Rada bi vam povedala, da je kasneje po prvi kemoterapiji marker padel iz začetne 1300 na 209 in po drugi kt na 75!! Tudi počutila se je normalno brez bolečin razen občasnih v trebuhu. In potem, ko je tretjič prišla vsa srečna zaradi rezultatov na kt, so ji povedali, da marker ne pove skoraj nič in da sedaj pa dobi pravo kt, po kateri ji bodo odpadli lasje.:( Sedaj, 1 teden po tej kt se počuti dokaj normalno, razen da je postala precej slabotna, trga jo v nogah, bolijo mišice v nogah in kosti, ter občasno skeli in pika v trebuhu. Potem, da bo sledila ponovna operacija odstranitve vseh rodil in potem spet kt. Zanima me, kaj si vi mislite o markerju in njenem stanju?
Hvala in lep dan!
Nina
Spoštovana Nina!
To,da marker pri Ca jajčnikov ne pove nič,s tem se jst ne bi strinjal, saj je pri Ca jajčnikov tumorski marker Ca-125 zelo dober pokazatelj sledenja bolezni. iN ČE se je po dveh kemoterapijah znižal na skoraj normalno vrednost,potem zadeva deluje.NE VEM,kaj so mislili s tem,da to ne pove nič in da tretjič je pa dobila pravo kemoterapijo.Vprašajte jih, kaj je to prava in neprava KT.Ker meni ni jasno.,Vsaka kemoterapija je sistemsko zdravljenje raka in ni hec in ni kot bi jedel bombone.To je agresivno citostatsko zdravljenje proti rakavim celicam in če se marker lepo zniža,kar se pri Vaši mami je,potem je zdravljenje pravo-dober response ima mama!
Jaz mislim,da naj kar nadaljuje lepo z zdravljenjem in če bo imela kaksne tezave,naj to pove lečečemu onkologu ,sicer pa kot je po pragramu-verjetno dobiva Taxol in CISPLATIN, kajne?Ali pa karboplatin?TA DVA citostatika sta zelo dobra proti ovarijskem karcinomu in menim,da ima vse moznosti,da lepo pobije rakave celice tudi po peritoneju,kjer so bili tumorski infiltrati-operacija,ki bo sledila bo v bistvu zaradi tega,da se bo videlo,koliko in kaj, če sploh je še ostalo,in bi se lahko z operacijo odstranilo-lahko tudi slepič,del črevesaja, ki sta pri raku ovarijev pogosto prizadeta.
Kar držite se in spodbujajte jo na poti zdravljenja in uspeh bo zagotovljen¨!
Lepi pozdravi!
M.
Spoštovani Medicinc,
vprašala bi vas še nekaj. Po drugi KT (ko je marker padel na 75), ni imela nobenih problemov več. Bolečin v trebuhu ni bilo več zadnji teden in nasplošno se je počutje zelo znormaliziralo, tudi zredila se je v treh tednih za 4 kg! No, ko je prišla na ponoven pregled, ko so ji dejali, da sedaj se gre pa zares, je dobila KT v spodnjem delu stavbe (prej jo je v sredinskem, če to kaj pove), po kateri naj bi ji odpadli lasje, in sedaj, po 10 dneh jo ponovno zelo peče in skeli v trebušni votlini in seveda noge. Tudi Zaldiar ne pomaga. Je to normalno? Mora ukrepat in iti nazaj na posvet? Temperature nima, je pa slabotna.
Hvala ponovno…
Nina
Spoštovana!
Malo verjetno je,da bi omenjene težave bile posledica kemoterapije, težko rečem.Skelenje v trebuhu nekako pove zelo malo.Treba je opisati, kaksne so te bolečine(tope,difuzne,zbadajoče,trgajoče,krči,lokalizirane itd.), ali se pojavijo po jedi, kje točno,kam se širijo, kaksna je jakost, vse to je pomembno pri anamnezi bolečine.Tukaj vam težko rečem,za kaj gre,ker nimam teh podatkov.Kako odvaja blato?Je bolj zaprta?V kolikor je,mogoče ne bi bilo slabo poklicati onkologa in ga povprasati za nasvet?!
Če zdravilo Zaldiar ne pomaga,je potrebno poseči po drugih anlgetikih, boleti mame ne sme!!
S spoštovanjem!
Spoštovani,
njene bolečine v trebuhu so vsakodnevne, en dan bolj, drugi dan manj boli. Bolečina izgleda nekako kot da zaskeli, zapeče in neha. In ponovno. Zbada jo. En dan je rekla, da jo je bolelo vse do pljuč.. Takrat je vzela Zaldiar in je bilo bolje. Drugače ne je tablet, nobenih, tudi Zaldiarja sedaj ni vzela že 3 dni. Zadnje tri dni so bolečine v tebuhu dosti slabotnejše, le da ga skozi čuti, rahlo zbadanje. Jaz sem ji rekla, da je to posledica kt, da ,,bombandira,, metastaze. Začeli so ji izpadati lasje. Lasuljo ima pripravljeno. To je pa drugi spihološki udarec.. Ampak, če je samo to.. Drugače ni več tako slabotna, hodimo na sprehode, zaliva vrt, kuha, je že skoraj normalno stanje. Torej, zbadanje ni posledica kt? Tako močno upam na dobre krvne rezultate in nizke rezultate markerja 20. ta mesec, ko gre na ponovno kt.. Zadnjič je padlo na 75! Na kaj moram biti tokrat še pozorna, da lahko razberem njeno stanje?
Hvala za vse informacije in odgovore, renično ste mi že do sedaj VELIKO pomagali!
S spoštovanjem,
Nina