MEDICINC POMOČ PROSIM
Moja soseda je 11. 4. končala s kemoterapijami. Kako težko je prenašala ne bom pisala,saj na forumih vse bolnice vedo kako hudo je prestati kemoterapijo.
Ko jo gledam tako ubogo, žensko ki je samo še senca prelepe ženske, mi je grozno, ker ji ne znam in ne morem pomagati drugače kot, da ji kuham kar si zaželi, pospravim stanovanje in ji prisluhnem. Gre za to, da je od lanskega novembra v bistvu samo v ležečem položaju, če odštejem gibanje do rešilca in pot iz kuhinje v spalnico. Na nogah-gležnjih ima preležanine, pa to še ni najhuje, grozno je ker ima na rokah zadnje členke z nohti vred sivo-rumeno-rdeče zabulhine, kot da bodo nohti počili. Ne vem kako ji naj pomagam oz. ali je to minljivo, kot minejo stranski učinki KT. Absolutno vem da pije premalo tekočine, da bi vsaj del strupov hitreje spravila iz telesa.
Najbolj me trenutno skrbijo njene roke. Če mi lahko kako pomagate bi bila zelo vesela.
Lepo vas pozdravljam! Zvončica
Draga zvončica!
Glede preležanin, ste v bistvu že napisala,zakaj so nastale,zaradi pritiska ker gospa stalno leži.Vsekakor če ne gre drugače,se pogovorite z njenim osebnim zdravnikom, ki naj ji da napotke za dejavno in kvalitetno življenje.Malo me sicer čudi,da gospa še vedno navaja stranske učinke kemoterapije, saj je zadnjo dobila pred tremi tedni,je pa res,da določeni citostatiki (naprimer taksani) povzročajo periferne nevropatije, sepravi okvare perifernih živcev, ki so lahko vzrok za te težave,poleg tega da je že sama bolezen rak povezana z mnogimi komplikacijami(npr.,trombozo),in poleg tega je gospa še zelo nedejavna(razumem,da ne more),a bo mogla začeti opravljati aktivnosti. Ali ima še kakšne druge bolezni?Za kaksno sorto raka je sploh šlo?Vse to so faktorji, ki vplivajo na samo stanje po kemoterapiji-načeloma je tako,da bolj ko je rak razširjen in so pridruzene se druge bolezni ,težje bolniki prenašajo sistemsko kemoterapijo.
Spremembe na nohtih so sigurno posledica kemoterapije. Mislim,da se v lekarni dobi nek preparat za hitrejso obnovitev zadeve,vprašajte.Sicer je pa lečeči onkolog tisti, ki mora dati navodila za doma med zdravljenjem in po njem,tako da če drugače ne bo šlo, kar povprašajte in pomagali Vam bodo.!
p.s.:gOSPA naj tudi uziva veliko sadja,zelenjave,naj dobro je, v smislu,da ne bo spuščala obrokov, ker je tudi to del zdravljenja!
Z lepimi pozdravi
Najprej iz srca hvala za odgovor! Prav imate, prejemala je Taksotere 180 , njen histološki izvid po odstranitvi tumorske rašče je bil ca mamae invasivum-duktalni tip. gradus 3, pTNM T2 NxMx. Estrogenski receptorji so močno pozitivni,obarvajo se vsa jedra ca celic. H scor je 200. Progesteronski so pozitivni obarva se 70% vseh jeder h score je 130.
Her2: Prekomerna izraženost Her2, her2 skore je 3+.
Hkrati je tudi srčni bolnik: atrijska fibrilacija, in novembra lani zaradi prejete močne doze Herceptina strašne težave s srcem in dihanjem, sum na pljučno embolijo, vsled tega prejema namesto marivarina, Fragmin 5000 inj.
Spoštovani, če mi lahko na opisano še kaj napišete in predlagate bom zelo vesela, saj se trenutno nahajamo pred veliko odločitvijo.
Lepo vas pozdravljam! Zvončica
Spoštovana zvončica!
Pri gospe je slo za poslabšanje srčne bolezni, ki je kronična, na račun Hercpetina-to zdravilo je sevveda zelo dobro, je pa res,da je pač kardiotoksično,zato ga je treba aplicirati previdno pri striktno izbranih bolnicah, da se jim ne naredi še več škode!Že zaradi osnovne srčne bolezni je gospa dobila taksan Docetaksel in ne antraciklinov, saj bi sicer najverjetneje dobila slednje.Kombinacija citostatika taksotera in herceptina je dobra kombinacija za ta tumor, ki je bil močno hormonsko odivsen, ter ima prekomerno izražen HER-2 receptor, je pa res,da je tumor 3.stopnje malignosti,zato ga je treba zdraviti agresivno.
Kar pogumno v boju proti bolezni,izvid ni slab, terapija je bila adekvatna in zadeva se bo popravila tudi psihično in gospa bo postala boljša tudi v smislu kondicije,delazmožnosti in pozitivne energije, ki je pomembna v procesu rehabilitacije maligne bolezni.
Kar se tiče nasvetov, kot sem že dejal, pomagajte ji, da čimprej uide na pravo pot, pri nekaterih pa ta proces traja malo dlje,kar ni nič narobe,kako je sedaj s herceptinom?GA JE JEMALA ENO LETO, ali je bil ukinjen in koliko zdravljenj je zaradi tega spustila?
KAKORKOLI, terapija je bila prava, prognoza pa je odvisna tudi od nje same,ne samo od tumorskih karakteristik, res je,da HER-2 pozitivni tumorji so agresivna bolezen,vendar če se jih zdravi pravilno v kombinaciji s primernimi in dobrimi zdravili, je bolezen lahko v visoki meri ozdravljiva.
Z lepimi pozdravi Vas lepo pozdravljam, pozdravite gospo!
M.
Oj, Medicinc, a se mi lahko, prosim, javiš na mejl? Zgubila sem tvoj elektronski naslov. Pa bi te rada nekaj vprašala.
Pozdravčke!
Znova se zahvaljujem za vaše mnenje, v vsaki besedi najdem del terapije, ki jo je revica preživela. Dejstvo je, da je dve leti po operaciji jemala samo Famara tbl. in kot kao njihov stranski učinek- bolečine v skeletu čakala dve leti dokler se ni cel sistem zrušil. Zanimivo je, da v teh dveh letih, ko je imela kontrole nihče ni zahteval slikanja oz. dodatnih preiskav, razen TM. Zanimivo bi bilo vedeti koliko pacientov je takih, kjer TM ne pokažejo bistvenega odstopanja, so pa v bistvu že metastaze povsod po telesu.Ko je bilo s slikanjem in UZ prikazano do so prisotne met. v skeletu, mozgu, jetrih in pljučih, je seveda po intervenciji prijateljev dobila Herceptin. Mislim da najprej 450 enot 3 krat, po teh infuzijah se je počutila kar v redu, ko pa so ji dali 650 enot je prišlo do hudih komlikacij s srcem.
Sedaj ima predpisano terapijo Aromasin in infuzije Zoomete na tri tedne. Danes smo jo odpeljali v bolnico, ker ji izza nohtov pronica smrdeč izcedek. Noge oz. gležnji so še vedno obupni – nima občutka v nogah.
Zaenkrat je to vse, ko bo kaj novega se spet oglasim! Bodite mi dobro in lepo pozdravljeni! Zvončica