Mediator
Zanima me kakšno stopnjo in smer izobrazbe mora imeti mediator in pa ali se kot mediator lahko kje zaposliš?
Živjo, Draga,
smer izobrazbe je lahko kakršna koli, je pa pri ponudnikih usposabljanja za mediatorje večinoma pogoj visokošolska izobrazba. Za izvajanje mediacij pa pri nas (še) ni nobenega standarda, ki bi predpisoval, kako moraš biti usposobljen ali izobražen za mediatorja.
Je pa zanimivo, da je na tem forumu vsaj polovica vprašanj namenjenih zanimanju za ‘poklic’ mediatorja, ne pa za rešitev sporov z mediacijo.
Spet pravim (malo za šalo in malo zares), da je v Sloveniji več usposobljenih mediatorjev kot pa mediacij.
Baje je v Avstriji enako. Razlog pa v tem, da je avstrijska zakonodaja predpisala visoke standarde za usposabljanje mediatorjev, obenem pa ni uzakonila proženja mediacij, torej ni predpisala, v katerih primerih naj bi se mediacije izvajale kot predhodnica ali kot alternativa sodnemu postopku.
Lp,
mediatorka Milena
ga. Milena
“Spet pravim (malo za šalo in malo zares), da je v Sloveniji več usposobljenih mediatorjev kot pa mediacij. “
Res ste to napisala bolj za šalo. Resnično dobrih gospodarskih/premoženjskih mediatorjev je v Sloveniji precej manj, kot je potreb zanje. To še kako dobro vem iz lastnih izkušenj. Se pa ne pritožujem, tako vsaj ne zmanjka dela. 😉
Lp,
Zoran Dernovšek
Pozdravljeni, Zoran,
vaša ugotovitev se mi zdi zelo zanimiva. Moram priznati, da o stanju gospodarske mediacije v Sloveniji ne vem veliko in morda bi to zanimalo tudi druge naše bralce, nemara tudi potencialne uporabnike. Iz vašega sporočila sklepam, da imate izkušnje kot gospodarski/premoženjski mediator ? Zanimivo bi bilo tudi, če lahko poveste še kaj več o tem, kako vidite sedanje stanje gospodarskih/premoženjskih mediacij pri nas ?
Lp,
mediatorka Milena
Z mediacijo se osebno ukvarjam že več desetletij. Začelo se je v ožjem krogu znancev, amatersko, neplačano, nadaljevalo pa se je s profesionalizacijo in ponudbo uslug na prostem trgu.
Dober mediator mora biti široko razgledan, izobražen s področja humanizma in prava. Zgrešeno je mnenje, da so zgolj dobri pravniki tudi dobri mediatorji – je pa res, da je vsak dober mediator vsaj delček pravnika.
Formalna stopnja izobrazbe v mediaciji ne pomeni dosti. Pomembnejše so “mehke” veščine, kot so: retorika , neverbalna komunikacija, osebna integriteta. Dobri mediatorji so v marsičem podobni dobrim diplomatom, saj že s svojim nastopom obvladujejo sebe in prostor okoli sebe.
Sedanje stanje meadiacij v Sloveniji je dejansko še v povojih. Odvijajo se povečini zgolj na nivojih večjih podjetij ali večjih sporov, v sodnih krogih so zakonsko omejene na odvetnike s pravosodnim izpitom, zato ta poklic še čaka na svojo uveljavitev.
Glede na porazno stanje pri reševanju gospodarskih/premoženjskih sodnih sporov v Sloveniji menim, da ima ta poklic pred seboj še veliko prihodnost. Prav tako menim, da bi morali sprostiti dostop do njega, vsaj za enostavnejše spore, in ga približati sedanji zakonski ureditvi npr. nepremičninskih posrednikov (tj. dati vsakemu možnost, da si pridobi licenco za mediatorja in s tem pravico do opravljanja tega dela).
Seveda se je potrebno učiti pri najboljših. Osebno sem ponosen na to, da sem imel tako priložnost in da sem se lahko učil pri nekdanjemu glavnemu pogajalcu OZN za ex-Jugoslavijo g. Logarfeju.
Živjo,
Mene zanima kako sploh nekdo pride do sluzbe mediatorja. Kam se lahko obrneš in ali ima možnost nekdo, ki nima visokošolsko izobrazbo.
Živjo,
načeloma naj bi imel mediator visokošolsko izobrazbo, vendar so to neuradni standardi, ker uradnih predpisanih pri nas še ni. Je pa tako, da ‘službe mediatorja’ po mojem mnenju ne bi bilo prav lahko dobiti, ker mediacija pri nas še ni tako razširjena, da bi delodajalci iskali mediatorje preko oglasov za delo. V praksi gledano so mediatorji večinoma že zaposleni bodisi v instituciji, ki poleg drugih storitev nudi tudi mediacije , bodisi delajo kot samostojni podjetniki ali ustanovitelji raznih zavodov. Poenostavljeno rečeno, posel si moraš najti sam.
Seveda pa se da izobraziti za mediatorja, ponudnikov izobraževanja je veliko, precej se jih je predstavilo tudi na našem forumu, če malo pobrskaš po sporočilih. Strošek takega šolanja pa ni zanemarljiv, zato je dobro vnaprej premisliti, kako se ti bo ta investicija povrnila. Direktno s ‘plačo’ zaenkrat bolj težko, je pa znanje o mediaciji lahko zelo koristno, če delaš v poklicu z ljudmi, npr. kot socialni delavec, vzgojitelj, učitelj, medicinski tehnik (pa tudi zdravnikom bi to znanje toplo priporočala), ali izvajaš kakršno koli dejavnost, ki potrebuje poglobljene stike z ljudmi.
Tako vidim trenutno situacijo, če bi kdo še kaj dodal ali me popravil, prosim napišite, da bodo dobili Veso in drugi bralci pravo sliko.
Veso, če te še kaj zanima, kar napiši, lep dan ti želim,
Milena
Pozdravljeni,
zanima me tečaj mediatorja, v začetku leta 2009.
Kje in kdaj se bo začel. Sem iz N, gorica in bi vprašal, če je kje v bližini?
Zanima pa me kako priti do licence Mediatorja in če je ta licenca
priznana oz. če lahko izvajaš mediacije za plačila preko d.o.o.
zahvaljujem se vam za odgovor
Živjo,
Slovenija zaenkrat še nima uradnega licenciranja mediatorjev, pač pa je podeljevanje naziva Mediator v domeni posameznih organizacij, ki vršijo izobraževanja za mediatorje. Ne vidim nobene ovire, da kot mediator ne bi mogel izvajati mediacij preko d.o.o. – samo prej bo potrebno svojo okolico temeljito osvestiti in informirati o pomenu in prednostih mediacije, ker zaenkrat je pri nas še bolj malo ljudi dobro seznanjenih s tem sicer preizkušeno uspešnim načinom reševanja sporov. Je pa bodočnost pred nami !!
Glede izobraževanj za mediatorja pa ti svetujem, da si na spletu najdeš informacije pri ponudnikih izobraževanj – številni med njimi so se predstavili tudi na temle forumu, tako jih najdeš v starejših sporočilih na tej spletni strani.
Mnogo sreče pa javi se kaj, kako ti gre !
Milena, mediatorka
Pozdravljeni,
hvala za razlago glede “mediatorja”, zanima me kako se lahko nekdo zacne profesionalno ukvarjati s tem poklicem?
Tudi me zanima kaksen je trg za mediacije v sloveniji?
Hvala,
Urska
Jeseni začnemo na Inštitutu za mediacijo Concordia usposabljanja novih mediatorjev. Potekalo bo osnovno mediacijsko usposabljanje kakor tudi nadaljevalno usposabljanje družinskih in šolskih mediatorjev. Več si lahko preberete na spletni strani IMC www.concordia.si[/url]. Za več informacij lahko pokličete na 01 530 98 91.
Martin Lisec
Kako se lahko nekdo začne s tem ukvarjati?
Preprosto. Samo za sodišču pridruženo mediacijo obstaja pravilnik, medtem ko za vse ostale oblike ni nobenih zahtev. Odprete svoj s.p., d.o.o., društvo, zavod idr. ter začnete. Dobro je le, če znate voditi mediacijo.
Od tega pa ne boste obogateli. Prej bodo obogateli tisti, ki vam vztrajno na vprašanja, kako se lotiti tega dela, odgovarjajo s ponudbami za svoja izobraževanja.
Jaz sem se pri tem vprašanju obrnila kar na nekaj vrhovnih sodnikov in se ne bom pustila speljati na led tem, ki na tej strani vztrajno ponujajo svoja izobraževanja, medtem ko vam dela ne morejo zagotoviti.
Mislim, da najbolj realno na tem forumu piše Milena. Morda se vam splača še enkrat prebrati njene odgovore.
Forum je zaprt za komentiranje.