Med. Miniskus? – varno telovaditi ali ne?
Tako, lani junija sem se prijavil na pregled v KC-ju, prisel sele letos 9.1. na vrsto, kjer so mi ugotovili poskodbo med.miniskusa.Rekli so mi, da me bodo v najslabšem primeru najkasneje poklicali v roku dveh mesecev, a od tega nič, čeprav sem že 3x klical in oni so mi rekli, da počakam. To mi je vse prav, vendar jaz lani od junija nisem nič naredil s svojim telesom in rad bi kolesaril, rahlo dvigoval uteži (vsaj za zgornji del trupa, če ne za spodnji). Prej sem vedno igral nogomet, rolal,ipd…Sem tak tip človeka, da če svojega telesa redno ne rekreiram, potem nisem ravno “normalen”.
Hodim lahko, vendar ko začnem kaj bolj intenzivnega, čutim rahlo bolečino v kolenu. Rad bi kolesaril, ne preveč močno in ne v veliki prestavi, bolj blago. Dvigovanje uteži bi izvajal leže na klopi oz sede tudi na klopi, kjer ne bi obremenjeval spodnjega dela telesa.
Mislite, da je tako početje varno?
Zdaj čakati osebje iz KC-ja, da me pokliče bo trajalo še X mesecev in enostavno ne zdržim doma samo sedeti in nič ne delati.
Hvala za mnenje, razumel bom ce se vam ne bo dalo prebrati, ker je le dolgo besedilo.
Vsekakor lahko telovadite in izvajate vaje za krepitev mišic drugih delov telesa. Kar zadeva vaj za koleno pa bi bilo zelo dobro, da redno izvajate izometrične vaje za kvadriceps. To so vaje, pri katerih se sam kolenski sklep ne premika in ob tem napenjamo sprednjo stegensko mišico. Takšne vaje kolena ne obremenjujejo in zagotvljajo, da se ohrani primerna moč sprednje stegenske mišice, ki je zelo pomembna za stabilnost in dobro funkcijo kolena. Izogibajte se predvsem aktivnostim, ki bi povzročale otekanje kolena in bolečino v kolenu. Če ne pridete na vrsto v KC vam svetujem, da se pozanimate o možnostih za operacijo kje drugje saj prekomerno dolgo čakanje na tak poseg ni zelo koristno za koleno.