Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Med letom prepis na lažjo srednjo šolo

Med letom prepis na lažjo srednjo šolo

S ščerko (:-)) hecam se) s hčerko torej:-) hodim k psihologu, ker je total odpovedala v prvem letniku gimnazije. Ne da ni inteligentna, enostavno je izgubila zaupanje vase in se ne uči. Rada bi se prepisala na lažjo srednjo šolo, pravi, da sta se dva njena sošolca. Zanima me, kako to poteka. Če bo imela sedaj ob polletju 4 negativne ocene, ji samo teh predmetov ne bodo priznali ali ji ne bodo priznali nobenega in bo morala na novi šoli opravljati vse obveznosti znova skozi kakšne izpite ali kaj podobnega. Saj jo bom skušala pregovoriti, da te ocene popravi in se šele drugo leto prepiše, če bo to še vedno želela, a prosim za informacije, da se bo znala lažje odločiti. Hvala!

Na nobeni šoli ne izdelaš brez učenja, zato se nima smisla prepisovati. Če je inteligentna kot praviš (o tem sicer dvomim), potem naj neha lenuharit in naj se uči. Zakaj se je pa vpisala na gimnazijo, če se ji ne ljubi učiti? In kam je nameravala po gimnaziji? Če misli študirat, bo morala postati malo bolj pridna. Če pa že zdaj išče neko levo lažjo varianto, potem pa naj se pripravi, da bo življenje preživela z največ 500 evri plače in posledično s 150 evri pokojnine, če sploh. Ji bo to všeč? Dvomim.

Za njo je precej huda trauma, saj zato hodiva k psihologu. Pravi, da ne more z gotovostjo povedati, koliko posledic ima zaradi nje in koliko je zadaj morda še kaj drugega (puberteta, razvajenost…) da enostavno znanost tega še ne zna. Morda je res samo lena, morda je lenoba posledica traume, morda je kaj čisto tretjega…psiholog pravi, da mi tu nič ne moremo, da ona ima pač tak občutek, občutek nesposobnosti in za kvaliteten pogovor rabim čimveč informacij, da se bomo lahko karseda pravilno odločili.

… bi se jaz šla pozanimat še na PUM (projektno učenje za mlade, v več slovenskih mestih), ali lahko pomagajo tudi v takšnih primerih. Namenjeno je sicer mladim, ki niso končali šole, a če nič drugega, vaju morda lahko napotijo na kak bolj kompetenten naslov za obravnavo. En soliden naslov je tudi MISSS, vsaj včasih je bil. Pa še polno nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z mladimi v takšnem precepu. Poskusi malo pobrskati po internetu ali kliči na telefon TOM, pa verjetno je še kak drug telefon za najstnike.

Najstnica zdaj vidi samo kratkoročno perspektivo in ji verjetno izguba enega šol. leta pomeni celo katastrofo, odrasli pa vemo, da to na koncu nič ne pomeni, pri 25. so vsi na istem.

Kako pa kaj njene učne navade?
Jaz sem imela zelo velike težave zaradi tega, ker sem iz osnovne šole bila navajena, da si enkrat pogledam in sem imela same petke, v gimnaziji pa velike težave … ja, zaradi učnih navad, ker jih ni bilo. Da se moraš usesti in naučiti. žal velikokrat tudi napiflati.

Je pa to začaran krog – slabe ocene – ni motivacije – slaba samopodoba …

Ti si pa res primer ženske gluposti. Torej po tvojem so vse poklicne šole brezvezne in brez potrebe.

Prav pa ne hodi k frizerju, pedikerju na večerje in si streho prekrij sama. In verjemi da se v teh poklicih ne zasluži samo 500 E.

Zatorej in predvsem NE žali poklicev, ki kaj RES naredijo in ne razni (večinoma brezposelni ) socio.., psiho… in ostali ogi.

Ne razumem, da začneš vprašanje z nekim kvazi hecom, potem nadaljuješ o tem kako je najprej zaradi travme, hči odpovedala v šoli. Potem pa istočasno, da bo že zdej imela 4 negativne ocene, da je izgubila zaupanje vase in se preprosto ne uči.

Tle mi nekaj ni jasno, občutek imam kot da si ti tam tko “slučajno” kao “bytheway” neka mati….

Ne vem, ta uvodni hec me bega, ker če gre res za neko travmo ti ni za hece? menda al kako?

Sicer je odvisno zakaj je šlo pravzaprav pri tej travmi, je šlo za nesrečno ljubezen, neko nasilno dejanje, smrt v družini, poskus z mamili?

Sicer pa, odgovor na vprašanje, morda se ona v tej gimnaziji “ne vidi” in bo zacvetela nekje drugje, na kakšni poklicni šoli, na področju ki jo dejansko zanima, pogovorita se o tem, ali si želi izrecno nečesa drugega, ali beži iz šole zaradi “travme” in nove družbe?

PUM je namenjen tistim, ki se izpišejo iz šole, ne pa prepišejo
Negativne ocene je potrebno popraviti, vsekakor je drugače, če bo prišla na novo šolo s pozitivnimi ocenami, kot pa s 4 predmeti za popravit. ocene torej grejo z njo. dobro, fajn je da že hoditi k psih. kaj pa pravi šolska predagoginja, razrednik?
morda pa mora pregledati svoje učne navade; morda stil učenja, ki ga je uporabljala do zdaj ni več pravi, kar se v večini primerov izkaže prav v 1. letniku.
skoraj tedensko se mi kdo prijoče, da bi se prepisal
delam s prav trakimi, kot opisujete vi vašo hčerko, iz napisanega ne morem presoditi kaj bi bilo bolje za njo
veliko uspeha,

Ocene se sicer načeloma prepišejo v novo redovalnico, a samo načeloma. Pri pozitivno ocenjenih predmetih, kjer se predmeti in vsaj pretežno snov pokriva, tako ni težav. Nekateri predmeti se sploh ne ujemajo (nekateri programi SSI nimajo recimo fizike ali kemije ali geografije v prvem letniku), imajo pa recimo osnove strojništva, računovodstva … ali kaj podobnega in te predmete se je seveda potrebno naučiti. Za negativne ocene velja, da se popravljajo na nivoju šole, kamor se bi vpisala, torej se lahko zgodi, da njeno znanje celo že zadošča za pozitivno oceno, če ji do dvojke v gimnaziji manjka le malo.

Da, včasih je prepis umesten in pameten, sploh če je posredi kaj drugega in ne lenoba in nezanimanje. Učila sem dijake, ki jim v prvem letu gimnazije ni šlo, po prepisu na srednje strokovno in na poklicno izobraževanje pa so se razcveteli, dobili boljšo samopodobo in postali uspešni. Poznam takšne, ki so potem šolanje na srednji šoli zaključili poleg poklicne mature še s petim predmetom na splošni maturi, kar jim je omogočilo vpis na nekatere univerzitetne študije. Res da tako ne more postati zdravnica ali pravnica, marsikaj drugega pa seveda lahko … Kjer pa je posredi predvsem lenoba, pa je lahko tudi srednje strokovno izobraževanje preveč in drsijo na poklicno, PUM …

Morda razmislita, da je polletje (ob koncu tega tedna) dokaj primeren čas za prepis. Poiščita svetovalnega delavca na šoli, kamor želi, saj mora biti odločitev predvsem njena … Vso srečo!

Hvala vsem! S hčerko se bova pogovorili, poklicali malo po šolah, nato pa odločili.

Ti pa si en neučen posameznik. Zihr nimaš otrok, če pa jih imaš naj jih Bog obvaruje.

New Report

Close