Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Med, dojenčki in malčki

Med, dojenčki in malčki

Pozdravljeni,

enkrat za vselej bi rada rešila dilemo “med, dojenčki in malčki”.

Znano je, da med ni primeren v prehrani dojenčka do 1. leta starosti, citiram dr. Kornhauser Cerar:

“medu zaradi možne sprožitve alergičnih reakcij (gre le za “živalski” proizvod, v medu je vedno nekaj čebeljih beljakovin, večini pripisujemo odlične imunogene lastnosti – torej povečanje naše odpornosti na okužbe) otrokom do 1. leta starosti medu raje ne ponujamo. Vsaj ne v količini, ki bi jo pomenil namaz na kruhu, kot sladilo je še vedno možen.”
(Celotna tema na tej povezavi: http://med.over.net/forum5/read.php?259%2C9177218%2C9177218#msg-9177218).

Večino ostalih napotkov in nasvetov okoli te teme je sicer zaslediti na spletu, čeprav se pretežno ponavljajo in vrtijo okoli botulizma; največkrat je zaslediti tole:
Otroci do 1 – 2 eh let še nimajo dokončno izoblikovanega imunskega sistema. Med lahko vsebuje spore bakterije Clostridium botulinum, ki se pri odraslem ne bodo razvile v bakterijo, pri otroku se pa, zaradi nezadostno razvitega imunskega sistema, lahko. Spore so lahko prisotne tako v domačem, kot industrijskem medu, ki je pasteriziran, saj pasterizacija spor ne uniči. Bakterija izloča živčni strup botulin, ki povzroči paralizo in posledično smrt.

Iz tega lahko sklepamo, da tudi med 1. in 2. letom ni primeren zaradi tveganja okužbe s sporami omenjene bakterije.
A obstaja kakšen podatek kolikšno je pravzaprav to tveganje? Obstaja podatek, koliko primerov okužbe z botulizmom je bilo v Sloveniji v zadnjih letih? (Verjetno niste pravi naslov za to, mogoče kakšna usmeritev, kje povprašati?). Sklepam tudi, da pri dojenčkih in malčkih tega podatka ni, ker mame medu preprosto ne dajemo. Ali je tako majhna možnost, da je med okužen, da je zanemarljiva?

Vsi odgovori bodo izjemno koristni, ker je v tej poplavi informacij počasi že težko razbrati, kaj se svetuje in kje se dela panika po nepotrebnem.

Lep dan želim,
K.

Omenjene podatke bi verjetno lahko pridobili pri Inštitutu za varovanje zdravja ali pa vas bodo napotili morda na še kakšno inštitucijo.
Mogoče pa bi se z omenjenim vprašanjem obrnili na Medex, ki zagotovo spremljajo omenjeno temo in zaposlujejo specialne strokovnjake s tega področja.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close