Živjo,
prebrala sem si vse o maščobah, nikjer pa nisem zasledila kakšno olje je tale MCT olje. Kupila sem ga, ker sem delala palačinke po receptu iz maxxximus portala, sedaj pa me zanima, kakšne so njegove siceršnje lastnosti in uporabnost. Vesela bom tudi samo linka, kjer si lahko o tem preberem kaj več.
Alenka
MCT olje je olje, ki vsebuje maščobne kisline srednjih verig.
Maščobe in olja so trigliceridi, kar pomeni, da so sestavljeni iz glicerola in treh maščobnih kislin. Od tipa maščobnih kislin so odvisne lastnosti maščobe ali olj.
V MCT olju so vse tri maščobne kisline nasičene in imajo srednje dolge verige ogljikovih atomov.
Pridobivajo ga približno tako, da iz navadnih olj odstranijo ostale mk in z estrifikacijo dodajo le maaščobne kisline kratkih verig.
Tako olje ima nekaj pomembnih lastnosti:
1. Je najbolj stabilno izmed vseh ki jih konzumiramo. Zato je eno redkih na katerega segrevanje nima takega vpliva.
2. Presnova je drugačna kot pri ostalih oljih in maščobah. Te mk so delno topljive v vodi zato ni potreben poseben transport in veliko manj obremnjujejo prebavo.
3.Tudi v celico prehajajo drugače in se veliko težje skladiščijo kot maščoba.Kurijo se lahko istočasno kot glukoza ker ne potrebujejo za transport v mitohondrije Lakrnitina. Transport Lkarnitin je zavrt zaradi prisotnosti glukoze v krvi. Torej tu glukoza ne vpliva na transport in na izrabo za energijo.
Torej:
primerno za kuho
veliko manj obremnjuje telo
težje gre v maščobo
podaljša čas v katerem je na voljo energija iz oh, ker se lahko kuri istočasno
”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””