Mčka sosed
Zdravo
no končno vidim da imam nekaj somišljenokov, ki ne bodo kastrirali mačka, ga okrog po ulici ne bodo vozili na povodcu, ne bodo brali zakonov………..
hvala vsem ki ste mi dali moralno podporo, ker prej sem imel že občutek, da sem jaz malo čuden, čeprav vem da sem popolnoma normalen,
vendar ob prebiranju foruma tukaj se kar malo zamisliš
ko te obdajajo in bombardirajo z enimi in istimi besedami fiv, levkoza sterilizacija……
mislim, da bi nekateri malo manj uporabljati te besede pa ne samo za to temo temveč opažam tudi enako situacijo na večini tem, ki se dotikajo mačkov
pa lep mjavvvvvvvvvvvv pozdrav
primer: starejši par živi sam na manjši kmetiji kjer je par živali. med njimi so tudi mačke. jih je kakšnih 5, misliš da bosta vsakega dala kastrirat-sterilizirat, cepit, mikročipirat??? verjemi da ne. in ker pač živita preblizu sosedov, misliš da bosta imela 5 mačjih povodcev še najbolje 5 mini mačjih ut, glih čas se bosta imela sekirati glede njunih mačkonov…..ne ker nam današnji čas tega ne dopušča, če le nismo tako polenjeni kot nekateri. tega še ne veste? če je človeku dolgčas, potem razmišlja same neumne…neredi ( če ) 8 urno ( če ) vsakodnevno službeno obveznost, nato oddide domov in cele dneve lenari in samo študira o zakonih in njegovih pravicah- nikoli pa ne kaj so njegove dolžnosti, kar bi bilo bolj pametno…in če neka oseba na forumu vpraša za nedolžen nasvet, mu je treba takoj pokazati zobe in malo da ne prodajati svojo “bistroumnost”, nomesto da bi mirno svetovali, bodisi iz lastnih izkušenj… no to seveda ne velja za vse, ampak za veliko ljudi tukaj na tem forumu. ljudje, bodimo družabna bitja, pomagajmo si med seboj, ne pa da se tako napadamo vseskozi…in glede te kastracije…ne nekomu neki “tumpat” v glavo, vsak zase ve in je to njegov problem, vsak naj najprej pred svojim pragom počisti…dokler kastracije-sterilizacije ne bo v zakoniku se nimate kaj razburjat, ko bo enkrat nujna in bo kazniva če ne bo tako narejeno, bom tudi sama dala kastrirat mačka, za zdaj pa naj hodi po prosti poti, kjer koli se mu zapaše, brez povodca, opasnice….vedno se bo vračal domov vsak dan, tako kot do zdaj, ker mu ljubezen dokazujemo na drug način, ne pa da mu damo “odrezat jajca”.sej tudi ljudi je že kdaj bilo preveč na svetu, zato ti izpadi raznih virusov-grip
zame ne boš govoril da sem neodgovorna lastnica, moj kuža in muc imata vsa potrebna cepljenja, zdravstveno nego in higieno. imata lastno sobo s svojo posteljo, mehkim pokrivalom, veliko igračami, kuža ima redne sprehode, vsak dan je počesan, dobivata zdravo in kakovostno hrano, nikoli nista sama…..ampak kastrirana nista in tudi NE BOSTA, prvič kuža nemogoče da bi prišel do kakšne psičke, saj NIKOLI ne hodi sam naokoli, muc pa hodi k sosedom kjer imajo dva mlada mačka in tudi nista kastrirana in eno starejšo mačko ki pa ne pusti nobenega mačkona v svoji bližini. drugam moj muc ne hodi ker je to pač nemogoče. če bi imela mačko, bi jo seveda dala sterilizirati, če bi hodila zunaj, tako pa ne vidim problema.
sašakro,
trdiš, da mora biti najprej kastracija/sterilizacija v zakoniku. Pa saj o tem smo ti pisali – po zakonu je vsak skrbnik živali dolžan poskrbeti, da njegova žival ne prispeva h kotitvi neželenih mladičev – s sterilizacijo, kastracijo ali osamitvijo. Kako naj bi bilo to bolj jasno in obligatorno napisano? Ali pa meniš, da se te ne tiče, dokler ti nekdo ne pošlje inšpekcije na vrata ali kako?
Tvoj maček pa, verjemi, hodi še mnogokam drugam, kot do sosede in njene mačke, vendar tega pač ne veš. Nekastrirani mački imajo ogromen teritorij, po katerem se gibljejo, sploh takrat, ko se samice breznajo.
Glede primera s kmetijo in starejšim parom pa takole:
Vsak naj ima toliko živali, za kolikor živali je sposoben časovno in finančno poskrbeti. To je del odgovornega skrbništva. Zakaj si nekdo umisli pet mačk, če jih niti dobro nahraniti ne more, da ne govorimo o tem, da so te mačke nesterilizirane, kotijo neželene mladiče, ki jih nato pobijajo ali pa čakajo, da poginejo od bolezni, necepljene, nimajo odpravljenih zajedavcev? Si videla kdaj, kako te “ljubljene mačke” izgledajo od blizu? Si videla crkovati mesec stare lastniške mladiče po takšnih dvoriščih? Ali veš, kako teh 5 mačk ostane pet mačk – tako, da večina na novo skotenih pogine od bolezni, če ne se jih pa znebijo, z lopato po glavi, z metanjem v krop ali pa tako, da jih popakirajo v kartonasto škatlo in odvržejo v kontejnerje ali gozdove.
TO so posledice tega, da je kastracija/sterilizacija za večino “nenaravna”, jih pa prav nič ne skrbi “nenaravnost” pobijanja neželenih mladičev. Veš koliko mladičev je vsako sezono, vsako pomlad in vsako jesen, potegnjenih iz potokov, kontejnerjev, vrečk in v kakšnem stanju? Zavetišča in društva pokajo po šivih od njih – potomcev lastniških, nesteriliziranih mačk.
A zagovarjaš tudi to, da je čisto “normalno”, da imajo na nekem drugem dvorišču dva, tri pse, ki jih pač, časi so takšni, nimajo časa sprehajati, zato so psi cele dneve na verigah, potem pa jih ne sterilizirane/nekastrirane in necepljene zvečer spustijo z verig za eno uro, da se malo stekajo po cestah?
nikoli ne bom zagovarjala tega, ker to je mučenje živali, kar si omenil, žal pa je tega še preveč v naši državi in pametno bi bilo imeti policijo namenjeno tem področju… tebi še vedno ni jasno kaj govorim???? moj maček ne more delati nezaželjenih mladičev, razen če bi res kilometre daleč hodil…ti še vedno ni jasno….spravljajte se raje na takšne ki žival namerno mučijo, ki jim ne dajejo hrane, v najhujših vročinah nimajo niti kapljce vode, nimajo primernega zavetja, nege, veterinarske oskrbe, obveznih cepljenj, s prvim dnem ko pridejo k hiši jih privežejo na kratko težko verigo in tam ostanejo več let in niso nikoli izpuščeni…veliko poznam takšnih, ki so daleč od tega da bi pravilno skrbeli za žival…takim dihajte za vrat, ne meni
Trdiš, da ne gre daleč, vsi pa vemo, da gredo mački zeloooo daleč, ko jih zagrabi ljubezen.
Če biga res imela rada bi ga dala kastrirat, saj bi potem sigurno ostajal bolj doma. In če vprašaš nekoga če je invalid, je to zate norčevanje?? Malo čudno pojmovanje…
Da pa te mal potolažim sem zagovornik mačje svobode in ti dam popolnoma prav da ga ne zapiraš v stanovanje , sem pa za kastracijo ker je v mačje dobro.
sam ko daš enkrat mačko sterilizirat ne more NIKOLI imeti mladih muckov, pri človeku verjetno da res ne bo ženska mela npr. 10 otrok, ampak bo pa mela vsaj enega…pa tudi če ima na svetu vsaka ženska samo enega otroka, nas je še zmeraj preveč… se pravi mormo ljudje nardit isto kot mačke al kaj…sam poglej boge otroke tam po afriki…osebno dajem prav, da se dajo mačke sterilizirati, samo poglej, če bi vsi ljudje na svetu dali s/k svoje mačke, čez določeno število let bi obstajale samo še čistokrvne mačke, mešancev ne bi bilo več…to pa ni prav. ne podpiram mučenja živali in ga tudi ne bom nikoli, vendar najdejo se dobri ljudje, podpiram pa tudi pogodbe, ko se mucki oddajo, saj drugače ne moreš vedet, ampak pač reskiraš da gre mucek v dobre roke…
To je praktično nemogoče, ta trenutek namreč mačja populacija, kljub vsemu delu na ozaveščanju in sterilizacijah/kastracijah prostoživečih, raste eksponentno. Mačk je PREVEČ. Mačk je toliko, da postaja nemogoče za vse najti posvojitelje, kaj šele primerne posvojitelje. In ukrepanje s sterilizacijami/kastracijami je nujno, da se rast števila mačk prične ustavljati, sicer bodo pričele predstavljati tako velik problem, da se jih bo pričelo masovno evtanazirati.
Mačke se izjemno hitro množijo. V populaciji tridesetih pustiš nesterilizirano samo eno samico – in lahko populacija samo v enem letu zaradi ene samice s trideset naraste na 45 in več mačk, ki lahko imao že čez 6, 7 mesecev ponovno mladiče.
Mačka koti dva do trikrat letno, od 3 pa tudi do 6, 8 mladičev, ki so spolno zreli pri šestih, sedmih mesecih in nadaljujejo to enormno rast.
Tako da izumrtje domače mačke definitivno ni resna in utemeljena skrb, ta trenutek so maša skrb predvsem vsi neželeni mladiči, ki crkujejo naokoli in rast populacije prostoživečih mačk (ki raste tudi zaradi zavrženih lastniških mladičev, ki se vanjo pritepejo).