Najdi forum

Mčka sosed

Zdravo
imamo mlado muco 6 mesecev.
Večino časa jo imamo notri. Ko pa jo spustimo
odhaja k sosedom kjer imajo tudi mladega mačka.
Kako jo navaditi da bo na domačem dvorišču?
Ko odide se ne odzove na klic po imenu, vendar čepi in čaka da pridem do nje potem zbeži in zopet čepi in tako se začne lov, da jo spravimo na domač teritorij.
lp
rok11

nikakor jo na boste navadili da bi bila samo doma pa tudi lov za njo se bo vedno nadaljeval kaj sosede tako moti vaša mucka

Če želite mačko učiti, do kod lahko gre, potem jo morate imeti pod fizično kontrolo (dolg povodec). Druga možnost je pa primerna ograja, ki je mačka ne more preplezati.

P.s.: Upam, da je mačka že sterilizirana, da ne bo to “druženje” s sosedovim mačkom v kratkem rezultiralo v kakšnem neželenem leglu.

pa če bomo dali mačko na povodec se nam bodo vsi sosedje smejali.

ne morem ograditi 2000 m veliko parcelo haloooooooooooo

imamo mačka tako da nam za sterilizacijo ni potrebno skrbeti.

Za sterilizacijo ne, za kastracijo pa. Ob tem, da s tem preprečite zaplojevanje novih neželenih legel, s tem varujete tudi mačka, ki bo staknil manj bojnih ran in ne bo razvil spolnih vedenj, ki so največje tveganje za prenos bolezni kot sta mačji aids (FAIDS) in levkoza.

Potem ga imejte pač notri, če mu na svojem posestvu ne morete zagotoviti gibanja, ki preprečuje pobege k sosedom.

Živimo v hiši in smo veliko zunaj
a mačka bomo pa matrali in ga imeli notri
kot bi imeli otroka skoz notri
proti boleznim in steklini smo mačka že cepli tako da ni panke

Proti FAIDSu mačka ne morete cepiti.

In kot skrbnik ste odgovorni za to, da vaš maček na zaplaja okoli neželenih mladičev, torej je v primeru prostega pohajkovanja izven nadzora kastracija nujna (upam, da veste, da bo nekstariran maček markiral, da se bo potepal daleč zaradi breznajočih se samic, se tepel z ostalimi samci in prihajal domov z bojnimi ranami itd.).

Če že primerjate z otrokom: a otroka bi tudi pustili, da sam pleza na tuja dvorišča in na ceste ali kako, ker pač nimate primerno ograjenega vrta, otroka pa nimate časa imeti pod nadzorom?

samo če ga kastriramo pol mu ves smisu življenja vzamemo
vsak ima nagon za razplodom in da za seboj pusti potomce
tako mi – ljudje kot živali.

sem zelo skeptičen do kastracije in se verjetno ne bomo za to odločili saj v prvem in drugem letu ne
kasneje morda

Ko bo maček že zaplodil kup neželenih mladičev, se po možnosti okužil s FAIDSem, podlegel bojnim ranam ali ga bo povozil avto na enem izmed ženitvnih potepov?

Prosim lepo, ne projecirajte svojih frustracij ob mislih na kastracijo na vaše mačke. Mačkam seks ni smisel življenja, mačji seks ni noben užitek, ampak je stvar nagona.

Glede potomcev pa – a boste vi poskrbeli zanje? Za deset, dvajset, trideset mladičev letno? Boste imeli vse na svojem dvorišču?

Če ste si umislili žival, ste dolžni odgovorno poskrbeti zanjo. In pod to odgovorno skrb spada tudi to, da poskrbite (s sterilizacijo, kastracijo, osamitvijo – poglejte tudi zakonodajo), da vaša žival ne producira neželenih mladičev.

mislim da fulll pretiravate

Ko bo maček že zaplodil kup neželenih mladičev, se po možnosti okužil s FAIDSem, podlegel bojnim ranam ali ga bo povozil avto na enem izmed ženitvnih potepov?
Če bib bilo to res pol sploh več nebi bilo odraslih mačkov, potem mačk sploh ne smemo sterelizirat ker jih povozijo avti in umrejo za aidsom in lahko izumrejo

Prosim lepo, ne projecirajte svojih frustracij ob mislih na kastracijo na vaše mačke. Mačkam seks ni smisel življenja, mačji seks ni noben užitek, ampak je stvar nagona.
saj ljudjem tudi ni smisel življenja pa vendar to počnemo

Za žival poskrbim smo jo cepili in ji nudimo hrano in prenočišče

To, kar naštevaš, žal niso niti osnovni pogoji, ki se tičejo vsakega skrbnika živali, saj so predpisani z Zakonom o zaščiti živali in Pravilnikom o zaščiti hišnih živali.

Žival ne koristi hotelskih uslug pri vas, vi ste njeni skrbniki in zanjo in njeno početje odgovorni.

To pa so posledice tega, da kup skrbnikov pred svojo skrbniško odgovornost postavlja “mačje seksualne užitke”:

Zakonom o zaščiti živali in Pravilnikom o zaščiti hišnih živali

Nekateri so res obremenjeni

Pa saj to ni več res

Tasmanski vrag, kapo dol za potrpljenje!

Katarina

To, da sem “obremenjena” s tem, da se mi zdi pomembno in nujno opozarjati skrbnike živali na to, kaj so njihove osnovne odgovornosti do živali, kamor spada tudi skrb za to, da naša žival ne producira neželenih mladičev po celi vasi, me prav nič ne skrbi.

Skrbelo bi me pa, če bi bila osebno obremenjena s kastracijo/sterilizacijo in spolnimi užitki mojega hišnega ljubljenčka in bi bile te lastne frustracije tako močne, da raje vidim, da moj maček stakne pri parjenju FAIDS in se zaradi njega množijo neželeniu mladiči, ki crkujejo v vsakem jarku, kot pa da uredim kastracijo zanj.

Kako vendar misliš nekastriranega mačka zadržati kjerkoli blizu hiše? Kako misliš skrbeti zanj, ko bo v času breznanja za 10 dni izginil neznanokam in se morda vrnil ves v ranah, morda pa tudi ne?

mačka nujno kastrirat drugače se mu slabo piše

tsko kot ostali sosedovi mački se bo vrnil tudi naš
da ga bom imel pa na povodcu v času breznanja mi pa na misel ne pride

ne vem
ljudje imamo pač različne poglede in stališča

Eno so pogledi in stališča, drugo pa so osnovne odgovornosti skrbnika živali/udeleženca v prometu/starša otroka/vstavi po želji. Zakaj je logično, da se nimaš s policajem kaj bockati glede “pogledov in stališč”, ko prekoračiš omejitev hitrosti ali voziš nepripete sopotnike, je pa po drugi strani popolnoma logično, da pravila, ki se tičejo oskrbe živali, nič ne veljajo?

Lej, ti vidiš samo to, da nimaš skrbi z mladiči, ker saj se bodo kotili sosedom ali pa nelastniškim prostoživečim mačkam. Nekako meniš tudi, da bo se tvoj maček že nekako pretolkel čez nevarnosti zunanjega sveta in prej ali slej prišel domov, bolj ali manj živ.

Česar pa ne vidiš je, da si kot skrbnik nekastriranega mačka, ki se prosto potepa naokoli, SOODGOVOREN – za neželene mladiče, ki se bodo kotili sosedu in bo jih ta morda pobil, morda zavrgel v škatli ali pa morda celo oddajal; za mladiče, ki jih bo v nekem grmovju kotila prostoživeča mačka in bodo nato večali kolonije prostoživečih ali morda, če bodo imeli srečo, pristali v zavetišču, kjer bodo jih 30 dni oskrbovali na davkoplačevalske stroške, nato pa kakor vejo in znajo.

Da sploh še enkrat ne govorimo o odgovornosti, ki jo imaš kot skrbnik živali do tega konkretnega mačka, ki bi mu kot skrbnik moral omogočiti 15+ let življenja hišnega ljubljenčka.

Citiram:
rok11
pa če bomo dali mačko na povodec se nam bodo vsi sosedje smejali.

Pozdravljeni,
tale vaša izjava je za moje pojme najbolj neumen izgovor! “Kaj bodo drugi rekli” japajade, kakor, da je to najbolj pomembno.

Tudi mene so prepričevali, da pretiravam (mislili pa so da sem nora), ker je moja sterilizirana mačka na povodcu.
Ja, prvi mesec sem imela nepospravljeno, razmetano in prašno hišo, ker sem skorajda ves moj prosti čas preživela na vrtu in kontrolirala mačko. In ja, seveda si je na začetku snela oprsnico, ampak ker sem jo gledala, sem jo takoj lahko ujela in zadevo uredila. In ja, 1578x na uro sem dolg povodec (cca 15 m) odmotavala okrog raznih grmičkov in rož. In ja, tudi kakšna roža je šla in kakšno listje.
In rezultat? Sedaj jo spustim, konec vrvice zavežem in gospodična je skorajda samostojna. Počekiram jo lahko na 10-20 min, da preverim kako je. In, ne boste verjeli, je pogruntala, da če gre po napačni strani grmička (navije vrvico okoli) se obrne in gre nazaj po tapravi strani (se odmota). Tako, da mi nihče ne bo rekel, da mačke ne moreš navadit na nekaj. In točno ve, da če imam vrvico v rokah in rečem “pridi greva”, da sledi sprehod na sosedov travnik. In, ko se obrnem proti hiši in rečem “pridi greva”, da to pomeni, da grava domov.
Kaj pa si mislijo sosedje, mi je pa prav malo mar. Mačka je moja in dolžna sem skrbeti zanjo. In popolnoma in v celoti se strinjam z Tasmanskim vragom. Visoka etična načela so vrlina in ne “kaj si bo mislil sosed”.
Vse, ki mislijo da so živali “potrošna roba” in “sej bo že”, bi zaprla in vrgla kjuč stran.
In če se lahko posvetite otroku (če ga imate), si je potrebno za žival tudi vzeti čas. Jap, žalostno je, da nekateri rečejo “bom pa našel drugega mačka”, če se staremu kaj zgodi. Čudno, da ljudje delajo tako paniko pri otrocih, ko gre mimo avto. Še noben ni rekel “bomo pa drugega naredili”. Le zakaj ne?

Lep pozdrav
Ovčka

Pa ne boste rekli da to ni mučenje živali
mačko ovirate pri gibanju
to ni normalno
pa kaj ko bi vas nekdo privezal na štrik
eni delate bedarije pa mislite da imate prav
kako da vas nihče ne prijavi društvu za mučenje živali

najprej mačko na vrvico pol pa še deca
človeška domišlija nima meja
kako si lahko nekdo človeško bitje da pravico in priveže ubogo mačko na štrik pol pa še pravi da skrbijo za mačko
hallllloooooooooooooooooo

Ima tale Rok kar prav. Maček na povodcu je zares zelo smešna zadeva. Še bolj smešen pa je tisti, ki ga pelje…
In da bi mačka imel pri tako velikem vrtu zaprtega v stanovanju, no tudi to bi kazalo, da s takim človekom nekaj ni v redu.
Eh Rok, ne sekiraj se. Nisi prvi, ki je tu doživel nauke in poučevanje. Jaz osebno bi ga sicer dala kastrirat, da bi bil bolj doma, noter ga pa nikakor ne bi zapirala. Kaj šele na povodec.

New Report

Close