Mazilo Lioton
Pozdravljeni,
sem v 34. tednu 3. nosečnosti, vse je v redu, začele pa so mi zatekati noge, zlasti svečer. Pritisk in urin je bp. Šla sem lekarno po kompresijske nogavice, ker me otečeni gležnji estetsko zelo motijo, če grem kam ven in sem farmacevtko vprašala, če mi lahko mogoče priporoči še kakšno kremo za lajšanje težav z otečenostjo, vsaj za malenkost. Dala mi je mazilo Lioton. Šele ko sem prišla domov in malo prebrala, sem videla, da je to mazilo z učinkovino heparin, kolikor poznam, je to tudi za žile in površinske tromboze (imamo v družini) in sem postala skeptična, če je to zame primerno. Raje potrpim tiste debele gležnje kot škodim sebi ali otroku. Lepo vas prosim za mnenje.
Hvala, lep pozdrav,
Pika
Spoštovani,
z mazilom, ki vsebuje tudi heparin si ne morete kaj posebej škoditi, saj je sistemski učinek minimalen. Heparin nekaterim nosečnicam predpisujemo celo v injekcijah, zato ste vsaj glede tega brez skrbi. če bo res kaj dosti delovalo proti oteklinam nog, pa res ne vem. Vsekakor ni narobe, če uporabljate kompresijske ovoje ali nogavice, jih je pa treba zvečer sezuti in zjutraj obleči takoj, ko se zbudite. najboljši učinek je, če se jih obleče še preden se stopi na noge.