Najdi forum

mazilo iz divjega kostanja

….sedaj je čas, da ga naredite, saj sta veter in dež že kar dobro zmetala dol kostanje.
Vsako leto delam to mazilo in sicer tako, da kostanj olupim, v multipraktiku zmeljem in ga v maščobi kuham. Za osnovo vzamem rastlinsko mast, ki ji potem dodam olivno olje, da je krema lepo gladka.
Vedno dam posodo v posodo z vodo, tako da maščobe ne prežgem. Vse skupaj res traja dlje časa, je pa zato krema potem boljša. Ko je ” kuhano ” precedim, dodam olivno olje in nekaj kapljic olja 31. Natočim v kozarčke in ko se strdi , hranim v hladilniku.
Kremo zelo sprosti utrujene in boleče noge, je dobra pri hemeroidih, prav tako tudi pri bolečinah v križu.

Lep pozdrav

Par podrobnosti bi prosila… Predvsem, ali obstaja kak trik za lupljenje surovega kostanja. In potem, kakšne, približno, so količine sestavin. Vnaprej hvala.

🙂

….trika za lupljenje kostanja ne poznam….jest to mažo naredim tudi za prijatelje, zato naredim vsako leto “večer lupljenja kostanja.” Malo mošta butnemo, taprav kostanj pečemo..divjega pa lupimo :)))…..tako se imamo fajn, pa še kostanj je olupljen….

…količinsko pa nič ne šparaj, toliko, da je maščoba čez kostanj….bom pa malo stehtala in ti sporočim..

LP

Hvala. 🙂 V bistvu se ni treba mučit s tehtanjem. Saj vem, pri receptih “malo približno in malo na pamet” je težko govorit o količinah. Predstavljam si, da bi zadoščala kaka 2 multipraktika (moj je bolj mali) kostanja za pol kile masti. Pa 2-3 žlice olivnega olja. Prav ugibam?

Pač pa še nekaj drugega… koliko časa, približno, se to kuha?

…hehe…a ti mene gledaš , ko delam ?

…približno tri dni to cmarim na šporhet….se ohladi, pa spet segrejem….potem precedim, dodam olje , segrejem in natočim v posodice….

…aha..še nekaj…včasih dodam še brinovih jagod, rožmarina, suhih čilijev..na koncu pa še smrekove smole….je vse skupaj še boljše:)))

Letos bom naredila tudi sirup iz divjega kostanja, bom poizkusila…

LP

Gledam? Zakaj gledam? Kam gledam? Kaj gledam? Jaz nič kriva… :)))

OK, rožmarin razumem – za prekrvavitev, za poživitev, pa še lepo diši. Čilije oz. feferone tudi – to je potem za križ in sklepe, proti bolečinam. Za kaj so pa koristne brinove jagode? Brina pa ne znam uporabljat…

…hehe…nič kriva, prav?…:)))

..brinove jagode so za isto stvar kot čili ..npr…..poživi, prekrvavi….če pa brinovček spiješ, pa itak veš…želodček se super počut….

…ti draga Jožica:))…..a si to ista ti, ki me je nekoč na chatu fuzbal učila igrat ?…..:)))…hehe……pol bova pa skupaj brinovček spile, a ?

Ne… očitno je več Jožic. Ker, fuzbal sicer spremljam, za silo; na chat pa ne hodim.

Glede brinja pa… že cel dan razmišljam, kako bi dragega prepričala, da greva nuuujno za en vikend na morje… Da si naberem brinje, seveda, za mazilo rabim… :)))

…buča….kupi ga v štacuni, bo ceneje…..edino če bi rada svojega dragega kje v grmovju zlorabila :)))))))

o.k. ….pol pa nisi moja “žoga ” Jožica :))))))

Ja, vem, da je v štacuni ceneje. Ampak, kaj bi bilo pa narobe z enim vikendom ob morju? 🙂 Ne, itak ni šans… sliši se pa lepo.

In, prosim… svojega dragega nič ne zlorabljam, ker je tudi za. :)) In sploh, če bi že v grmovju, mi nekak ni všeč ideja, da bi bilo to brinje… 🙂

Za kostanjevo mazilo NI TREBA divjega kostanja lupiti.Enostavno ga zmeljemo v multipraktiku pa je in tak kosanj namočimo v rastlinsko mast in čebelji vosek,Kuhamo na pari vse dokler se ne stopi čebelji vosekPostopek ponovimo, ko se v posodi strdi mazilo ponovno segrejemo na pari in ko postane mazilo tekoče ga začnemo nalivati v steklene kozarčke,namenjene za mazila.

Mene pa zanima, kako iz kostanjeve tinkture narediti mazilo. Franc

Namesto, da na olju ali masti pražiš zdravilno rastlino in tako skušaš ekstrahirati učinkovine iz nje med segrevanjem , lahko v olje ali mast naliješ npr. alkoholno tinkturo in počasi segrevaš, da alkohol odhlapi. Ko je odhlapel ( ne vonjaš več alkohola), dodaš vosek in na koncu dišave ( da ti prej ne odhlapijo). V bistvu lahko pripraviš iz tinkure bolj učinkovito mazilo, saj se v alkoholu ( pa tudi dalj časa se namakajo) učinkovine bolje topijo kot v olju ali masti. Opozarjam le na dejstvo, da je alkohol zelo vnetljiv in zato ne delaj z odprtim ognjem ( npr. plin), pač pa s kuhalnikom in dolivaj tinkturo po porcijah, da ni naenkrat prevelika koncentracija alkoholnih hlapov v zraku. Vključi napo ali odpri okno. Segrevaj počasi. Alkohol ni ravno bencin, saj ima višje vnetišče, pa vendar! Previdnost ni odveč.

Zakaj se kostanj mora olupiti?

New Report

Close