Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja matura – zgodovina in geografija

matura – zgodovina in geografija

Hčerka razmišlja, da bi za maturo izbrala geografijo ali zgodovino (obiskuje gimnazijo). Ali mi lahko prosim kdo napiše, kako izgleda matura pri teh dveh predmetih: ustno in/ali pisno, ali dijaki poleg tega pripravijo kakšne seminarske naloge, ali teste pripravijo na šoli ali so eksterni, …?

Vsem hvala za odgovore.

Naj HČERKA povpraša v šoli …

lp,
samostojna gimnazijka

Draga samostojna gimnazijka,
to, kar si napisala v svojem odgovoru vem jaz in vem tudi moja ”nesamostojna” gimnazijka.
Lahko si misliš, da obstaja določen razlog, da to sprašujem jaz kot mama in, da to sprašujem po net-u. Pa nič ne de. Tudi tebe bo življenje še malo obrusilo in boš kdaj v situaciji, ko bo kdo namesto tebe moral kaj vprašati…
Če ima kdo kaj več informacij glede mature pri zgododvini in geografiji, se priporočam za odgovor.
Lep večer vsem skupaj.

Jaz sem imela sam zgodovino na maturi. Imeli smo razpisanih 10 tem, ki si jih moral znati podrobno.

Na maturi so pa bile 2 od teh tem.

Predvidevam, pa da je na geografiji podobno.

http://www.ric.si/splosna_matura/splosne_informacije/

tu imaš povezavo

‘Pa nič ne de. Tudi tebe bo življenje še malo obrusilo in boš kdaj v situaciji, ko bo kdo namesto tebe moral kaj vprašati… ‘

Čemu tako pasivno-agresiven odgovor?

Samostojna gimnazijka je namreč napisala samo to, na kar sem pomislila tudi jaz in verjetno nisva edini.
Vedno je pametno najprej povprašati v šoli.
In pametno je otroke učiti samostojnosti, ne pa, da še na faksu mame urejajo stvari (baje se je v zadnjih 10 letih to kar razpaslo – komentar znanca in prijateljice, ki poučujeta na FF).

Joj ne se no kregati, ni zdravo za duha in telo:)

No, da se vrnem nazaj na temo. Točno ta predmeta imam trenutno za maturo, oba se opravlja samo pisno in ni ustnih delov (kar je super). Kakor pri vseh ostalih predmetih se določen odstotek točk dobi z seminarskimi nalogami oziroma z interno maturo. Pri geografiji in zgodovini ta odstotek znaša 20% ocene. Pri geografiji se ponavadi piše seminarske, pri zgodovini je običajna interna matura (to pomeni, da se piše neko število tem v zimskem času in rezultate zveš ob prejemu spričevala).

Se je pa pametno potruditi pri pridobivanju teh 20% točk, saj ti lahko precej olajšajo življenje med maturo še posebaj če ne potrebuješ veliko točk.
No to je nekako to, do sedaj pa se je vaša hčerka tako ali tako že morala odločiti o izbirnih predmetih, tako da sem ta sestavek napisal bolj za druge kot za vas.

Lp

New Report

Close