Najdi forum

maternični vrat

Pozdravljeni!

Zanima me, če je oblika materničnega vratu na otip s prstom (če potipam sama) okoli in okoli gladke oz. “prave”oblike? Pri sebi otipam na spodnjem, zadnjem delu (proti danki) nekakšen krogec, kot grahek vrlik. Redno hodim h ginekologu, zato menim da je to normalono, vendar me veseeno zanima. Nikjer ne najdem nobene slike ali skice materničnega vratu zato sprašujem vas. Lahko poveste za kakšen e-naslov, kjer je o tem kaj več napisanega?

Hvala za odgovor, Teja

Draga Teja,

načeloma je maternični vrat gladek, ni pa nujno, saj se tekom življenja na njem lahko marsikaj dogaja. Tisti “krogec”, ki ga opisujete kot “grah” je morda “ovula nabothi”, nakakšna zamašena žleza na materničnem vratu v kateri se nabira sluz, povsem nenevarna iz zelo običajna sprememba na vratu maternice. Za natančnejša pojasnila povprašajte svojega ginekologa (ob priliki! – nikar ne tekajte k njemu za taka vprašanja!), ki bo takrat lahko preveril “mojo teorijo” s pregledom. Za skico lahko obiščete kar knjigarno z medicinsko literaturo in si ogledate kakšen atlas o kolposkopiji (samo ne se ustrašit vseh ostalih sprememb, ki so možne na materničnem vratu!)

New Report

Close