Maternični vložek vs. sterilizacija
Spoštovani,
stara sem 40 let in praktično 20 let uporabljam kontracepcijske tablete. Otrok si ne želim več, zato zadnja leta vedno intenzivneje razmišljam o sterilizaciji. Edina skrb, ki spremlja mojo morebitno odločitev za sterilizacijo, je menstruacija. Zaradi jemanja KT so moje menstruacije kratke (4 dni), po količini blage in povsem neboleče, če odmislim razbolen križ. Iz “mladosti” pa se spominjam zelo bolečih menstruacij (krči). Če torej prekinem s KT, se mi verjetno obetajo boleče menstruacije.
V zadnjem letu se mi pojavljajo neobičajno pogosti glavobili, za katere ginekologinja predvideva, da so lahko posledica KT. Zato je ob mojih razlogih proti sterilizaciji predlagala mireno. Ultrazvok pa je pokazal, da za mireno nisem primerna kandidatka, ker imam premajhno maternico, mirena pa je na voljo samo v eni velikosti. Kot alternativo je ginekologinja predlagala bakreni maternični vložek. Med iskanjem informacij po internetu pa sem seveda ugotovila, da je bakreni maternični vložek lahko povzročitelj obilnih in bolečih menstruacij. Ravno temu pa se želim izogniti.
Prosim Vas, da mi pojasnite, kakšne so dejanske možnosti, da se mi po vstavitvi bakrenega vložka “povečajo” menstruacije tako v smislu količine kot bolečine. V kakšni meri so upravičeni moji strahovi pred bolečimi menstruaciji v primeru sterilizacije? Poleg tega pa me zanima še (ker imate kot insiderka gotovo dostop do več informacij), kdaj lahko pričakujemo mireno še v kakšni drugi velikosti.
Vnaprej hvala za Vaš odgovor oziroma pojasnila.
Bakren MV se dobijo v dveh velikostih, slabost pa je res možnost močnejših in bolj bolečih menstruacij. Po sterilizaciji lahko pričakujete enako močne in boleče menstruacije kot pred uporabo tabletk.
Zaenkrat nimamo informacij, da bi v bližnji prihodnosti prišla na trg Mirena v manjši velikosti, so jo pa obljubljali.
Ker imate težave z glavoboli, bi morda bilo dobro razmisliti tudi o Cerazette, kjer bi prav tako ne bilo močnih in bolečih menstruacij.
Če so bili glavoboli res zaradi kombinirane KC, prenehajo kar v naslednjem ciklusu brez tovrstne KC. sicer se vam bodo še vedno lahko pojavljali ampak zardi Cerazette ni nevarnosti poslabšanja ali tveganja za možgansko kap, če gre za migrene z avro. Glavobol bo natančneje opredlil vaš osebni zdravnik , po potrebi nevrolog.