Maternični vložek – plačilo
Živjo!
Ker ne prenašam več kontracepcijskih tablet (pogosti glavoboli), sem se odločila za maternični vložek z bakrom. Ginekologinja mi je rekla, da bom morala zanj plačati 30.000 SIT, kar mi pa ni čisto jasno. A ni kontracepcija brezplačna? Če mi kdo ve kaj o tem povedati, bom hvaležna!
Hvala!
Bb
Spoštovana!
Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (prečiščeno besedilo je objavljeno v Ur. l. RS št. 20/04) določa v 23. členu v poglavju Pravice iz obveznega zavarovanja, Pravice do zdravstvenih storitev, kjer navaja pravice zavarovancev, ki jim gredo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.
V četrti alinei navaja:- zdravstveno varstvo žensk v zvezi s svetovanjem pri načrtovanju družine, kontracepcijo, nosečnostjo in porodom.
V 12. alinei pa navaja: – zdravila na recept v skladu z razvrstitvijo zdravil, ortopedski in drugi pripomočki v zvezi z zdravljenjem pri osebah in stanjih iz prve do desete alinee te točke.
Iz tega sledi, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije odloča na podlagi sklepov pristojnih komisij o razvrstitvah zdravil na liste, od katerih je odvisno plačilo stroškov in o doplačilih in plačilih v celoti za druga sredstva ali storitve.
Za natančnejše informacije so pristojni zdravniki in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
Lep pozdrav!
Gospa Irgolič,
hvala za odgovor. Poklicala sem ZZZS in izvedela, da zavod krije maternični vložek le, če zaradi zdravstvenih razlogov druga kontracepcija ni mogoča (zdravstveni razlogi pomeni, da bi bilo drugače ogroženo tvoje zdravje).
Lep podrav.
Lep pozdrav!
jaz bi pa imela samo eno vprašanje, ki se bo verjetno večini zdelo trapasto pa vendar, glede na to da je maternični vložek z bakrom a to pomeni da vsebuje kovino?
hvala za odg. že v naprej
LP
kaj pa če si na to kovino alergičen, npr, da že uhanov bakrenih ne prenašaš, ali to kaj vpliva na to?
Forum je zaprt za komentiranje.