maternicni vlozek
Stara sem 26 let inimam 19 mesecev starega otroka. Ker sem rodila s carskim rezom, sem se z genikologinjo dogovorila za vstavitev maternicnega vlozka 6 mesecev po porodu, nadaljnega pol leta je bilo vse v najlepsem tedu, menstruacijo sem imela redno na 30-32 dni. Zdaj pa se mi menstruacija pojavlja na 45 – 48 dni. Je veliko bolj boleca, mocno krvavim, sicer pa mi kot prej traja 5-7 dni. Ali je lahko kriv maternicni vlozek?
lep pozdrav
Pikica
Draga Pikica,
Logične povezave med oligomenorejo (redke menstruacije) in materničnim vložkom ni. Obstaja sicer vložek Mirena, ki je hormonski in po pravilu zmanjša krvavitve, vendar ne na način ki ga vi omenjate: redke – močne krvavitve zato predvidevam, da imate običajnega bakrenega. Ker pa imate ob krvavitvah bolečine, bi bilo primerno preveriti položaj vložka v maternici. Včasih se namreč premakne tako, da bolj draži maternico oziroma povzroča bolečine, ko se maternica med krvavitvami krči.
Vzrok za bolj redke menstruacije bo verjetno kje drugje. Možnih vzrokov je več, zato se o tem pomenite z ginekologinjo.