Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija materino znamenje

materino znamenje

Pozdravljeni,
na roki (podlaht) imam materino znamenje, ki ni običajno. Najprej (pred leti) je bilo normalno okroglo rjavo znamenje. Potem je začel okrog njega izginjati pigment in ta krog brez pigmenta se je širil. Zdaj ima že pol centimetra v premeru, a ni popoln krog. Če me opeče sonce, ta belina pordeči in čez čas porjavi le na robu. Zanima me, če je to lahko nevarno in kaj bi naredil dermatolog, mogoče izrezal znamenje? Tudi na hrbtu imam podobno znamenje, ki ni enakomerno obarvano, na sredi je temnejše, okrog je svetlejše, ni pa brez pigmenta. Drugače imam tudi alergijo na sonce, ki se mi je pojavila lani.
Najlepša hvala za odgovor, lep pozdrav.

Spoštovana Maja!

Kdaj se je pojavilo znamenje, ki zdaj ob robu bledi? Koliko ste sedaj stari?

Lep pozdrav,
zgleda, da moj odgovor ni prisel do vas, torej pisem se enkrat. Stara sem 23 let, te spremembe na znamenju pa imam ževeč kot 6 let. Znamenje je enako veliko kot na začetku, je le nekoliko svetlejše, okrog znamenja pa je kolobar brez pigmenta, ki ob sončenju ne porjavi, mogoče le malo čisto na zunanjem robu. Ta kolobar ni pravilen krog, ima pa polmer pol centimetra.
Najlepša hvala za odgovor. LP, Maja.

Spoštovana Maja!

Možno je, da gre za t.i. halo nevus ali Suttonov nevus. Tovrstna pigmentna znamenja sčasoma izginjajo od periferije proti sredini. Takšna znamenja ponavadi pustimo pri miru, prav pa je, da dokončno diagnozo postavi dermatolog.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close