Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Materina znamenja v nosečnosti

Materina znamenja v nosečnosti

Pozdravljeni.
Kolikor sem se pozanimala, je baje pogosto, da so v nosečnosti znamenja malo bolj izrazijo.

Rjava znamenja so pri meni res za odtenek temnejša, opažam pa polno na novo nastalih malih “bradavičk”, ki se pod prsti čutijo kot mozoljčki – predvsem po vratu in na prsih okoli bradavic.

Kar me pa pravzaprav malo skrbi, pa je rdeče znamenje na licu, ki je zdaj postalo bolj izrazito. Ne vem, kako se takemu znamenju strokovno reče, upam, da je dovolj, da ga opišem kot “popokane krvne žilice”.
Pred leti sem bila pri dr. Bartenjevu, ki je ocenil, da znamenje ni tako, ki bi postalo rakavo (oz. je zelo majhna verjetnost) in da mi ga lahko odstrani z laserjem, da pa se to smatra kot estetski poseg. Ker je kar veliko (za prstni odtis) in je predvsem ena žilica bolj močna, bi ga šele 5x ponovitev menda čisto “izbrisala”.
Ker mi je odgnal strahove pred “rakom”, se za poseg nisem odločila.

Zdaj, na koncu nosečnosti, je to znamenje prav zažarelo in se tudi malo izbočilo. Če ga otipam, jasno čutim, kako v njem “utripa pulz”.

Zanima me vaše mnenje, ali bi se morala oglasiti pri dermatologu.

Hvala za odgovor, Enja

Spoptovani,

žilne spremembe se v nosečnosti povečajo in tako kot opisujete celo “zaznate utrip”.
Menim , da bi bilo smiselno obiskati dermatologa po porodu, ko ne bo več kontraindikacije za laserski poseg. Koža predhodno ne sme biti posončena in tudi po posegu se morate ščiti pred UV žarki.

Pozdrav
Larisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

New Report

Close