Materina znamenja
Pozdravljeni!
Že od malih nog sem po obrazu pegasta in že od malih nog imam po telesu več materinih znamenj. Sicer se ne zadržujem veliko na soncu, ko pa sem na soncu pa uporabljam zaščito pred soncem.
V zadnjih letih, še posebno pa zadnjem letu opažam, da se je število znamenj in peg po telesu podvojilo. To so največkrat pegice svetlejše rjave barve premera 1mm. Po zadnjem porodu (pred 7 leti) se je pojavilo 5 novih materinih znamenj, ki so izbočena, mehka na otip in nekoliko temnejše rjave barve na in ob trebušni strani telesa od (2 – 4 mm). Po telesu je tudi nekaj riževih zrn in visečih kožnih izrastkov (od 1 – 2mm). Vse opisane nevšečnosti so v stabilnem stanju in se ne spreminjajo, samo čedalje več jih je.
Dodatno lahko navedem tudi to, da sem stara 34 let in da imam zadnji dve leti tudi težavice z nekaj neestetskimi črnimi dlačicami na bradi. Ali je to v povezavi z drugimi kožnimi spremembami? Ali na omenjene kožne spremembe lahko vpliva hrana, kava, telesni napori,…?
Vsekakor mi pojav ni všeč, ne vem ali je nevaren in ali se ga da rešiti in ustaviti. Zanima me tudi, ali je možno in če,kakšni so plusi in minusi, odstranitve teh večjih znamenj na trebušni strani.
Nekje sem prebrala, da je s starostjo pojav materinih znamenj redkejši. Kako je v resnici s tem? Hvaležna vam bom za odgovor! Pozdrav Irena
Spoštovani!
Opravičujem se vam zaradi čakanja. Odgovor sem napisal že dvakrat in kot kaže, vedno neuspešno poslal na splet. Vedno se namreč trudim, da odgovorim čim prej, na žalost pa ne preverjam, če je vse v redu.
Pege so praviloma lastnost kože, nagnjenje k pegavosti je prirojeno. Nekoliko se njihovo število poveča z leti in zaradi izpostavljanja soncu.
Tudi ostale spremembe so praviloma danost kože. Vzrokov ne bi iskal v hrani, razvadah ali telesnem naporu. Procesa se ne da zaustaviti, ni pa nujno, da se bo nadaljeval z enakim tempom. Ker so spremembe estetsko moteče in ker motijo tudi normalno življenje – drgnjenje ob oblačila, ranitve ipd. jih je smiselno kirurško odstraniti, kar vam bo naredil plastični kirurg ali drug zdravnik, ki se s stem ukvarja. Manjše spremembe bi bilo verjetno mogoče odstraniti tudi z zmrnjenjem, vendar bi moral to odločiti dermatolog, ki si bo ogledal sopremembe od blizu.
Po odstranitvi se poleg običajnih težav, ki jih prinese lokalni kirurški poseg lahko zgodi, da pride do vnetja in/ali brazgotinjenja. Slednje je odvisno od lastnosti vaše kože. Če so se vam doslej na mestu ran ali šivov naredile vidne in močne brazgotine, potem kirurška odstranitev ni najprimernejša. Predsem se posvetujte z vašim zdravnikom, ki bo izrastke videl od blizu in vam bo znal svetovati glede odstranitve. Dlačice na obrazu bi vam verjetno lahko odstranili v kozmetičnem salonu.
Še enkrat oprostite, čeprav je kriv “računalniški škrat”.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
spoštvani!
IMAM ENO VPRAŠANJE GLEDE VISEČIH OKROGLIH ZNAMENJ,KI JIH IMAM NAJVEČ PO VRATU IN ME ZELO MOTIJO. PO DOLOČENEM OBDOBJU ZRASTEJO V VEČJO GRUDICO, KI SE LE MALO DRŽIJO IN ODPADEJO. A KAJ KO SE ŽE POJAVIJO NOVE. PROSIM POVEJTE MI KAKO SE NAJ TEH NADLEŽNIH ZNAMENJ ZNEBIM.
ZA ODGOVOR SE NAJLEPŠE ZAHVALJUJEM.