Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika materiali v zobni protetiki

materiali v zobni protetiki

Spoštovani,

vse življenje sem imela slabe zobe, ki so na hitro propadali zaradi kariesa, tako da sem nekje pred osmimi leti dobila zgoraj delno protezo. Svoje zobe (zgornje) sem imela le še obe osmici, eno štirko, ter obe 3,2,1. Vsi zgornji naravni-moji zobje so bili zbrušeni, nanje pa sem dobila fiksen del novih zob, v enem kosu. Fiksen del novih zob, v katerega so moji oblečeni, poteka od leve trojke do desne štirke. Ostalo manjkajoče zobovje zapolnjuje delna proteza (ki jo nosim non-stop, le za čiščenje jo snamem), ki je zapeta ne eni strani od osmice do trojke in na drugi od osmice do štirke. Moje vprašanje pa je o materialih, ki so bili uporabljeni pri vsej tej moji spremembi nasmeha. Torej s čim so bili obdelani moji naravni zobje, predno je bil nanje montiran fiksen del novih sprednjih zob? Iz kakšnih materialov so novi sprednji zobje? Iz česa je plastičen in kovinski del delne proteze? So ti materiali kakorkoli škodljivi za telo ali alergeni? Ali se lahko sproščajo in kjerkoli v telesu kopičijo ali celo vplivajo pri nosečnosti na plod?

hvaležna za odgovor,

lep pozdrav.

Pozdravljeni,
ti materiali naj ne bi imeli nobenega učinka na nosečnost. Možna je alergija na akrilat iz česar je vaša proteza, vendar je alergija lokalna in jo takoj opazite (kontaktni dermatitis oz mukozitis). Vsi ostali materiali ne povzročajo alergij in vaši zobje so bili prej le brušeni in dezinfecirani pred cementiranjem. Lahko ste brez skrbi.
Se opravičujem za pozen odgovor, veliko dela…
LP Andreja

New Report

Close