matematika 5.r.
dejstvo je, da imajo učenci veliko slabše številske predstave kot včasih.
ko morajo deliti recimo 37.659 : 89, nimajo pojma, kolikokrat gre 89 v 376. Pa s pomožnim računom računajo 89 x1, pa x2, x3 ali x9…
zato jih v prvi fazi vodimo v to, da najprej število zaokrožijo, da dobijo “približek”, kolikokrat bi 90 šlo v 376.. x4
v nadaljnih korakih tega zaokroževanja ni več..
jaz osebno preidem hitro na dejansko deljenje brez zaokroževanja, saj tega utrdim že pri obravnavi števil do milijona oz. velikokrat med letom, da bi ja pridobili to številsko predstavo..
pri samem pisnem deljenju se poslužujem tehnike deljenja na dolgo, saj žal ugotavljam, da pisanje pomožnih računov ob strani večino učencev zmede. da bi pa na pamet izračunali, koliko je 376 – 356, ali 89×4…hmmm..ni šans..
naj povem še to, da pred 20 leti, so učenci bili zmožni pisno deliti do 20 računov na šolsko uro, danes pa rešijo 4-5 računov..tragično…
pred leti sem naletela na učbenik matematike za 5. razred v ameriških šolah..poglavje deljenja je bilo izpuščeno, nadomestila so ga navodila za uporabo kalkulatorja. takrat sem bila zgrožena. danes vidim, da tudi pri nas nismo daleč od tega..to pa zato, ker je čedalje manj učencev zmožnih usvojiti tak kompleksen proces, kot je pisno deljenje..
ja, sej pa naj s kalkulatorjem rešujejo, bi kdo rekel…..to je enako, kot bi otroku rekli: pa teči preko igre na netu..kaj delajo med tem mišice? nič.
kaj delajo možgani med uporabo kalkulatorja? nič
zavedajmo se, da je matematika možganska telovadba, ki omogoča razvoj sposobnosti reševanja življenskih problemov…
ni v učnih načrtih samo zato, da muči učence, kot tek na 600 m ni…