matematika 5.r.
mogoče pa tako, hvala za odgovor. V našem učbeniku-sicer sedaj ne vem naslova je en primer, ki opisuje kratek način in en dolg način deljenja in to je tudi vse. Danes imajo dopolnilni prav zato, ker nihče nič ne razume in z razlago učiteljice si do sedaj niso pomagali saj v enem tednu enostavno niso osvojili osnov. jaz pa ji ne znam doma razložiti na način kot v šoli.
morda bo pa tole pomagalo, bolj nazorno jaz ne morem razložiti
“Ali gre” poskušaj hčerki razložiti na način kakor ga ti poznaš. Važno je, da hči pozna nek potek deljenja in da dobi pravilen rezultat. Upam le, da svojo hčerko ne boš preveč zmedla s tvojim sistemom. Moraš pa ji tudi dopovedati, da to ni nič narobe, če deli na malo drugačen način. Upam le, da je njena učiteljica toliko fleksibilna, da dopušča tudi druge načine. V končni fazi pa mora poznati kot učiteljica več načinov deljenja.
Sama sem učiteljica in po pravici povedano, sem učence učila deliti na način, ki je meni bližje, da sem jim ga lahko nazorno razložila (se pravi, tako kot smo delili pred 30 leti).
LP
mišmaš hvala, je pa tako, da morajo sedaj osvojiti ta način, ki ga ti očitno poznaš nato bodo še tega iz naših časov, Sploh ne vem zakaj je važen način deljenja in ne rezultat. Pri testih se tako točke po nepotrebnem odštevajo, pa čeprav zame ni pomembno kako, magari z nožnimi prsti, rezultat je rezultat.
Mi lahko na kratko ponazoriš razlago za ta način deljenja.Hvala
Ma se z vsem povedanim strinjam. Kar mi ne gre v glavo pa je to, da učiteljica odšteva točke, če učenec račun izračuna na drugačen način. Pa važen je ja samo rezultat. To bi se pozanimala, zakaj je tako.
Kot drugo, vem da je zelo nevarno otroka zmesti z dvema različnima načinoma. Ampak zdi se mi najbolj fer do staršev, da se otrokom razloži način, v tem primeru deljenja, ki ga tudi sami najbolj poznajo. Sama tako delam in še vedno se je obrestovalo.
“Ali gre” poteka ti ne bi razlagala, pa ne da ga nočem, ampak iz tvojih opisov tudi sama ne vem točno kak potek je. Morda navedeš naslov učbenika, da mi bo saj malo jasneje….mogoče poznam način iz tega učbenika in ti lahko pomagam. (op. ni v vsakem učbeniku enak način; je pa kar nekaj učbenikov mat za 5.r)
Svatujem ti, da greš do učiteljice in naj še tebi razloži (seveda, če se da to).
No, vse učiteljice pač niso fleksibilne. Se spomnim, ko se je hči učila seštevanja in odštevanja s prehodom v 3. r. Nikakor ni šlo. Še jaz sem se namučila, da sem osvojila to “novo” računanje v vrsti in risanje nekih rok nad številkami. Sem ji pokazala pisno seštevanje (v kupčku) je znala v minutki. Sem rekla, naj vpraša učiteljico, če lahko tudi tako sešteva. Odgovor je bil: “Niti slučajno.” No, zdaj v 4.r se pa učijo tako, kot smo se mi in sem ji pokazala leto poprej. Saj ne vem, kaj naj si mislim….
Če se prehitro naučijo pisno seštevati in odštevati ni dobro. imajo kasneje velike probleme.
Imam v 5. razredu kar polovico otrok, ki enostavno niso znali na pamet odštevat in seštevat do 20 kaj šele do 100. Čeprav je to snov 1.in 2. razreda. Porabili smo ogromno časa in vložili veliko truda, da sedaj kolikor toliko obvladajo.
Drugače so pisali pomožne račune za 18 + 4 in podobno!
če napišeš kateri učbenik uporabljajo, bomo mogoče lažje svetovale glede deljenja.
Ja, z zaokroževanjem desetic navzgor.
Npr:
78:27=
1. Najprej zaokrožiš deljenec (27) navzgor na naslednjo desetico, t.j. 30. Če bi bilo število manjše od 25, bi zaokrožili na nižjo desetico t. j. 20.
2. Potem se vprašaš: Kolikokrat gre 30 v 78 .
3. Ugotoviš, da 2 krat (2*30 = 60)
4. In pol greš zopet k prvotnemu računu
78: 27 = 2
– 54 (2*27) in odšteješ 78 – 54 = 24
24 ost. (ker se ne da več delit z 27).
Upam, da sem vsaj malo pomagala???
754 : 27=
1. zAOKROŽIŠ DELJENEC (27) na 30.
2. Kolikokrat gre 30 v 75? 2krat
754 : 27 = 2
-51 (27 * 2= 74)
214 (21 ostane od 75 – 54, 4 pa prepišemo)
3. KOlikokrat gre 30 (že prej smo zaokrožili 27) v 214? 7 krat.
754 : 27 = 27
-54
214
-189 (27*7 =189)
25 ost.
Preizkus: 27 * 27 + 14 = 729 + 25 = 754
Upam, da nisem preveč zakomplicirala
jaz pa mislim, da je matematika urjenje sedenja, urjenje vztrajnosti in en sam kup postopkov, ki jih je pač treba osvojit. meni se zdi prav, da se otrok uči tako kot rečejo v šoli, saj sistem je sistem… ko bo znal po sistemu, ki ga pokaže učiteljica, ne bo nič narobe, če osvoji še način izpred 30 let. od nekdaj je bilo tako, da kdor je imel urejene zvezke, naloge spisane in še veliko vztrajnosti ni imel problemov z matematiko….sama imam zelo rada matematiko in mi od nekdaj leži, včasih sem tudio inštruirala, pa se mi zdi, da je največji problem v tem, ker imajo otroci spackane zvezke, nimajo nalog, v šoli ne poslušajo, niso zbrani, se jim ne da nič potrudit, da bi lepo pravilno spisali naloge….izredno malo je tistih ki so res tako netalentiranih, da imajo zato probleme z matematiko.moje osebno mnenje- jaz bi vztrajala pri sistemu iz šole, seveda pa naj se učiteljica potrudi z razlago, sicer pa, ali ne obstzaja več dopolnilni pouk, če komu ni kaj jasno? no, se bom oglasila še takrat, ko bodo moji tamalčki v šoli, hi hi, pa bomo takrat videli kdo je pameten 🙂
Pri nas isto kot pri GIni1. Hči hodi v tretji razred in je dislektik, se pravi, da se pri učenju posluzujemo postopkov, katere hči bolj dojame in pri nas nikakor ni šlo seštevanje in osštevanje na dolgi način. Po dolgotrajnih “mukah”sem ji pokazala računanje v stolpcu in podpisovanje desetic – je osvojila v momentu. Seveda sem malo “pobarabila”in hčeri dotajčila, da naj si “podpisuje v mislih”in ne na papir, pri nekaj testih je šlo ugodno skozi, pri ustnem pa je učiteljica pogruntala in mi pela litanije o tem, kako bo otrok na koncu zbegan…verjetno res ni o.k., da jih učimo po svoje, vendar je v našem primeru meni le bolj vazen rezultat in da se otrok nauči tako, kot mu gre najlazje…Z ostalim se bomo ukvarjali kasneje.