Najdi forum

Lepo pozdravljeni!
Rodila sem pred mesecem dni (prvega otroka) in že ves čas nama z malim dojenje ni resnično steklo. Tako me je kar dvakrat v treh tednih doletel mastitis, obakrat na levi dojki (jemala antibiotik Hiconcil). Zato upam, da mi boste lahko pomagali.
Poskusila bom opisati najin problem. Ker imam kar velike in bolj ploščate bradavice, mali pa je bil ob rojstvu zelo droben, jih nikakor ni mogel zagrabiti. Najprej sem poskusila z nastavki (Avent, velikost standard oz. univerzal) in začel je sesati, toda tudi po eni uri dojenja (dvakrat po 15 minut na vsaki strani) je jokal, odpiral usta in si tlačil roke. Tako so mu v porodnišnici dali dodatek, spil je kar 80 ml naenkrat, meni pa je ostalo prav toliko mleka. Tega sem načrpala in nekaj časa sem mu tako svoje mleko dajala po steklenički.
Sama sem imela vedno več in več mleka. Doma sva kmalu prešla na dojenje, ampak še vedno po nastavku. Ne vem, koliko je spil, ampak mleko mi je še ostajalo, tako da se mi je leva dojka vnela. Ta je, odkar se mi dela mleko, večja, bolj trda in mali jo tudi težje zgrabi. No, medtem se je fantek kljub vsemu lepo okrepil – v 15 dneh je dobil pol kile –in uspelo nama je jesti tudi brez nastavkov. Na to sem bila sila ponosna in začela sva se dojiti brez vseh pripomočkov. Le da je pri enem dojenju pil samo na eni strani, ker se je že na eni dojki najedel. Slišati ga je bilo, kako golta, prvih pet minut je vneto sesal, drugih pet le še na pol, potem pa je zaspal. In tudi če sem mu ponujala še drugo stran, ni niti trenil z očesom. Fantek se je ves čas sam zbujal skoraj natančno na tri ure, tudi ponoči, vmes je blaženo spal, lulal in kakal je normalno (večkrat na dan), tako da nisem bila preveč zaskrbljena. Iz tiste dojke, na kateri ni jedel, sem pa stisnila mleko, vendar večkrat ne do konca, saj sem se bala, da se ga bo delalo še več. Ne razumem pa, zakaj se mi je leva dojka ponovno vnela, saj sem dobro uro pred začetkom vročine iz nje iztisnila celo malo stekleničko (125 ml). Ne razumem niti tega, da se mi je mastitis pojavil, ne da bi se mi prej narisala ena sama rdeča lisa. Ko sem že imela vročino, pa je bila rdeča kar cela dojka.
Bom tukaj zaključila, že tako sem bila predolga. Prosila bi vas za nasvet, na kakšen način naj se v prihodnje izognem vnovičnemu vnetju. Problematična je verjetno leva dojka, saj je na desni vseskozi vse normalno.
Nestrpno pričakujem Vaš odgovor in se že vnaprej zahvaljujem!

Draga Sandra,
žal mi je, da imate pri dojenju takšne težave. Najprej bom priložila moj članek o mastitisu, nato pa bom jutri odgovorila na vaša vprašanja:

New Report

Close