Najdi forum

masnoće

od kolike bi vrijednosti trebali piti tablete za masnoću? da li to ovisi samo o tim parametrima nakon vađenja krvi ili je u pitanju još nešto drugo?

Poštovana,
ako gledamo klauzulu HZZOa : lijekove za smanjenje masnoća možemo propisivati za tzv. primarnu prevenciju ako su vrijednosti ukupnog kolesterola iznad 7mmol /L u dva uzastopna mjerenja u razmaku od 3 mjeseca(uz pretpostavku da se pacijent pridržavao hipolipemičke dijete) ili ako su vrijednosti triglicerida iznad 2mmol/L ( također dva uzastopna mjerenja s razmakom 3 mjeseca).
Poželjno je da ukupni kolesterol bude niži od 5mmol/L, HDL ( dobar kolesterol) viši od 1.2mmol/L, LDL ( loš kolesterol) niži od 3.0mmol/L i trigliceridi niži od 1.7mmol/L.

Lijekovi se preporučuju i u sekundarnoj prevenciji ( nakon srčanog udara, moždanog udara, uz šećernu bolest itd.) i tada se lijekovi daju i uz niže vrijednosti lipida, ovisno koliki je rizik smrtonosnih kardiovaskularnih događaja.

Dakle, nisu bitne samo vrijednosti lipida nego i od kojih bolesti eventualno bolujete i koji je rizik za kardiovaskularne događaje.

lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close