Mi, prosim, nekdo razloži, kako je z maščobami v sirih? Ker je na embalaži navedeno npr. 35% m.m. ali pa x% maščob v suhi snovi ali nekaj podobnega. Kaj to pomeni? Koliko je torej maščob v 100g sira?? Koliko kalorij ima npr. Šmarski rok s 25% m.m.?
Jaz imam sicer sir zelo rada, vendar sem se mu popolnoma odpovedala. Pa bi mi včasih zapasal na kakšni solatki.
Hvala Lijana!
Sem šla pogledat.
Primer:
Lahki Jošt je poltrdi tričetrt mastni sir iz pasteriziranega mleka s 35 % m.m. v s.s. in 50 % s.s.
Povprečna hranilna vrednost / 100 g
energ. vred. kJ(kcal) 1350 (324)
beljakovine(g) 29,1
ogljikovi hidrati(g) 0
maščobe(g) 23,1
Zanimivo, a ne, kako označujejo “mastnost” sirov 😉
Ne vem ali ti tole kaj pomaga.
O SIRIH
Glede na količino vode v siru oziroma sirotke delimo sire na:
– trde sire (30 do 37 % vode)
npr. parmezan, zbrinc, ementalec, bohinjski sir, kačkavalj, tolminski sir, paški sir, grojer…
– poltrde sire (37 do 45 % vode)
npr. gauda, edamec, posavec, trapist, gorgonzola, roški sir, grajski sir, rokfor, trapist…
– mehke sire (56 do 60 % vode)
Te delimo še v: mehke sire, ki zorijo pod rdečim voskom (limburger, romadur, munster, varglji…) in mehke sire s plesnijo na površini (camembert, brie…)
– sveže sire (65 do 70 % vode)
Med te sodijo skute in sirni namazi.
Glede na količino maščobe pa delimo sire na:
čezmastne s 50% maščobe v suhi snovi
polnomastne s 45% maščobe v suhi snovi
tričetrtmastne s 30% maščobe v suhi snovi
polmastne s 20% maščobe v suhi snovi
četrtmastne z 10% maščobe v suhi snovi
puste sire z manj kot 10% maščobe v suhi snovi