Najdi forum

Maščobe v sirih

Mi, prosim, nekdo razloži, kako je z maščobami v sirih? Ker je na embalaži navedeno npr. 35% m.m. ali pa x% maščob v suhi snovi ali nekaj podobnega. Kaj to pomeni? Koliko je torej maščob v 100g sira?? Koliko kalorij ima npr. Šmarski rok s 25% m.m.?

Jaz imam sicer sir zelo rada, vendar sem se mu popolnoma odpovedala. Pa bi mi včasih zapasal na kakšni solatki.

Ker sem ljubiteljica sira tudi sama sem šla iz radovednosti na stran LJ mlekarn in tam je fajn razloženo za vsak si posebej.
Poglej.

Lp

Hvala Lijana!
Sem šla pogledat.

Primer:
Lahki Jošt je poltrdi tričetrt mastni sir iz pasteriziranega mleka s 35 % m.m. v s.s. in 50 % s.s.

Povprečna hranilna vrednost / 100 g

energ. vred. kJ(kcal) 1350 (324)
beljakovine(g) 29,1
ogljikovi hidrati(g) 0
maščobe(g) 23,1

Zanimivo, a ne, kako označujejo “mastnost” sirov 😉

Ne vem ali ti tole kaj pomaga.

O SIRIH

Glede na količino vode v siru oziroma sirotke delimo sire na:
– trde sire (30 do 37 % vode)
npr. parmezan, zbrinc, ementalec, bohinjski sir, kačkavalj, tolminski sir, paški sir, grojer…

– poltrde sire (37 do 45 % vode)
npr. gauda, edamec, posavec, trapist, gorgonzola, roški sir, grajski sir, rokfor, trapist…

– mehke sire (56 do 60 % vode)
Te delimo še v: mehke sire, ki zorijo pod rdečim voskom (limburger, romadur, munster, varglji…) in mehke sire s plesnijo na površini (camembert, brie…)

– sveže sire (65 do 70 % vode)
Med te sodijo skute in sirni namazi.

Glede na količino maščobe pa delimo sire na:

čezmastne s 50% maščobe v suhi snovi
polnomastne s 45% maščobe v suhi snovi
tričetrtmastne s 30% maščobe v suhi snovi
polmastne s 20% maščobe v suhi snovi
četrtmastne z 10% maščobe v suhi snovi
puste sire z manj kot 10% maščobe v suhi snovi

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

Torej je pri tem PREDVSEM važno, koliko je SUHE SNOVI!

Ali mi lahko prosim kdo pojasni, kako se to preračunava.

Meni se namreč zdi logično, da ima sir s 50% s.s. in 35 % m.m. v suhi snovi, 17,5 g m.m. /100g (100 g x 0,50 x 0,35 = 17,50 g).

Hvala in LP.

->

LP.

Jaz izbiram pol (ali manj) mastne sire, jem jih pa zmerno in občasno. Po mojem se siru ni treba popolnoma dopovedati.

New Report

Close