Najdi forum

Masaža presredka

Ali je katera od forumovk pred porodom prakticirala masažo presredka (že pred časom je bil objavljen članek v eni od revij) in če je to kaj pomagalo,da se presredek ni pretrgal oz. ga ni bilo potrebno prerezati.
Ali poznate še kakšne druge “trike”, ki bi pripomogli k ohranitvi presredka.

Lep pozdrav.

Jaz nisem prav nič masirala ne prvič, ne drugič, pa so me pri prvem morali rezati, saj ni šlo drugače, pri drugem pa ne. Obakrat sem rodila v Postojni in otroka sta bila enako velika. Torej ne vem koliko ima masiranje res kakšen učinek.

Marija

Skodit prav gotovo ne more. Jaz sem sicer pridno delala Keglove vaje masirala pa si presredka nisem. Obakrat sem rodila brez rezanja. Zelim ti porod brez rezanja!

Živjo, pri meni je bilo takole:
prvi porod – sin, 3960g, 55 cm, epiziotomija, nekaj šivov, dve leti hudih težav
drugi porod – hčerka, 4200g, 56cm, naraven, v pokončnem položaju, en šiv, nič težav
tretji porod – sin, 4040g, 55 cm, naraven, v pokončnem položaju, nič šivov na presredku, raztrganine “znotraj” zaradi prisiljenega poroda pri 6 cm diletacije z babičinim širjanjem mat. vratu (uf, boli ko hudič), ker je bil otrok v stiski in žal ni bilo časa za sprotno masažo.

No, takole, mojo tretjo nosečnost sem vseskozila govorila, da tokrat bom pa čisto zares masirala presredek, no pa… malce tehničnih težav… Dejstvo je, da je masaža presredka smiselna šele v zadnjem mesecu pred predvidenim rokom poroda. No, pa sem mislila kakšne tri tedne pred rokom, da bomo mi s tem začeli, pa…Prvič se mi sploh ne zdi fino tam okoli tako dolgo mazat s kakšnim oljem, ker s tem podreš naravno ravnovesje občutljive sluznice. Drugič – malce tehnično težko sama prideš okoli veeeeelikega trebuščka tja doli tako, da bi masažo nekako pravilno izvajal, moj mož pa se je uprl, da tega pa že ne bo počel. Tretjič – za pripravo na to so se še najboljše so izkazale intenzivne keglove vaje. Četrtič – še najbolje je varovati presredek tekom poroda, toda za to mora biti poleg prisotna in pripravljena babica, ki ti v tem času s toplim oljem masira in sproti razteza tkivo na presredku in ti gor daje tople obkladke, ki mehčajo tkivo. Petič – če greš rodit v vodo, presredka skoraj gotovo ne bodo rezali, saj tega pri porodih v vodi ni potrebno. Šestič – zelo pomemben je tudi položaj pri samem porodu. Če ležiš na hrbtu kot hrošček (kar je žal stalna praksa v naših porodnišnicah), otrokova glavica najbolj pritiska na del presredka in temu primerno imamo tudi pri nas zelo veliko epiziotomij (še posebej pri prvorodkah). Če porajaš stoje, čepe ali v čimbolj pokončnem položaju, ni takega direktnega pritiska na sam presredek in je temu primerno manj raztrganin. Sedmič – če sem kljub vsemu raztrganinam ali epiziotomiji le ne moreš izogniti, je po porodu krasno, če si omisliš ta velike, zelo mehke vložke iz vate – vatirance (od Tosame), ki s svojo mehkobo in dobro vpojnostjo precej ublažijo težave s čiščo po porodu in ranami.

Upam, da ti bodo moji nasveti in izkušnje kaj pomagali,
LP, Karmen!

Pozdravljena, Diana!

Midva z mozem sva masazo presredka prakticirala. Pa je pri naslednjem porodu ne bi vec.
Ne bom trdila, da je bila kriva masaza, ampak ne morem se ogniti obcutku, da je morda le bila. Kaj se je zgodilo?
Presredek so mi morali ravno tako prerezati, zaradi izsusene sluznice, pa se je med porodom potrgal se del le-te. Tezave sem imela potem samo s potrgano sluznico, s sivi po epiziotomiji pa prav nobenih.
Bojim se, da se je sluznica izsusila ravno zaradi masaze, ceprav sva zelo pazila, uporabljala olje…

Lep pozdrav,
Tina

Diana,
jaz mislim, da je rezanje presredka odvisno poleg nekaterih faktorjev, ki jih je zapisala Karmen M tudi od raztegljive kože, ki jo ima ženska. Se mi zdi podobno kot pri strijah; ene se lahko mažejo in mažejo, pa bodo vseeno strijaste,(seveda lahko malo ublažiš), druge pa ne naredijo nič, pa vseeno niso. Jaz nimam ne strij (pa sem se mazala) in nisem bila ne rezana, ampak sem se le malo pretrgala zaradi velike glave pri 4 kg fantku. Delala sem pa le Keglove vaje. Moji prijateljici so morali prerezati presredek, pa še to je bilo težko, so rekli, da tako trdega in neraztegljivega presredka še niso videli. Kar delaj masažo presredka, če se boš bolje počutila, ni pa to garancija, da ne boš prerezana.
Lep pozdrav!

Živijo!

Kar se tiče masaže presredka se je tudi v najinem primeru izkazalo delno za neupešno, saj je bila žena rezana. VENDAR, vse je odvisno od ekipe, ki jo imaš ob sebi. Če je ob tebi babica, ki ti zna “čuvati” presredek, bo ta v večini primerov ostal cel. Če pa boš prepuščena sama sebi, ti bo po dveh neuspelih potiskih babica z veseljem prerezala presredek, saj bi v naspreotnem primeru prišlo do raztranine, kar pa je veliko slabše.

Vsekakor, z masažo boš dobila velik občutek kontrole spodnjih mišic, kar lepo pomaga pri rojevanju.

Veliko sreče in več, ko se boš ukvarjala s sabo, lažje ti bo pri rojevanju.

Srečno, Marko

New Report

Close