Masaža motorično in mentalno prizadetih otrok…
Ker se poklicno ukvarjam ravno s tema dvema skupinama otrok, me zanima kakšen je vaš pogled na masažo otrok s prilagojenimi potrebami. Sama namreč mislim, da jim zelo koristi, kar opaziš že samo bri nežnem gladenju,..ko se otroci zelo pomirijo. Je pa res da različna bolezenska stanja zahtevajo različne pristope. Torej moje vprašanje je ali obstaja kje šola masaže za to skupino prebivalstva ali je dovolj tečaj oz. šola klasične terapevtske masaže in masaže dojenčka. potem pa veliko vaje.
Sama sem se mislim v kratkem naučiti ravno te klasične terapevtske masaže. Kasneje pa bi se rada naaučila tudi masaže dojenčka in malih otrok, ker me to osebno in poklicno zelo zanima, poleg tega pa imam o samem toplem človeškem dotiku in masaži zelo pozitivno mnenje.
Zanima me tudi ali se je možno pri vas naučiti masaže otroka. Namreč mi smo zamudili obdobje masaže dojenčka. Naš fantek je star 21 mesecev in zelo razigran, težko se umiri in ustavi za trenutek. Ali poučujete masažo za male otroke, recimor za starost kot je moj ?
Hvala za vaše odgovore in opravičilo za hitro napisan mail, saj imam okoli sebe grozen direndaj :))
Pozdravljeni,
vesela sem, da se je javil nekdo, ki je povprašal o masaži za malčke, ki imajo težave z razvojem. Če bi vedeli, koliko dobrega lahko naredimo v institucijah in doma z vsakodnevno vsaj 20 minutno masažo, bi bilo manj težav s temi otroci, bolje bi spali, manj zbolevali, bolje jedli, izražali bi več zadovoljstva in s tem tudi vsi tisti, ki se z njimi ukvarjajo.
Sama imam nekaj izkušenj z motorično in mentalno prizadetimi otroci in po redni masaži, ki jo izvajam že leto dni in sem le-te naučila tudi mamice opažamo manj težav v vsakodnevnem življenju, večjo sproščenost in odzivnost otrok, manj respiratornih bolezni in povišane telesne temperature, predvsem pa se tudi starši učijo komunikacije preko dotika. Vsakodnevna masaža jih razbremenjuje informacij v zvezi z otrokovim stanjem in vsemi terapijami, ki so jim povrženi, in po vseh čustvenih reakcijah, ki so jih doživljali ob soočenju z diagnozo, z občutkom krivde, jezo, zmedo, depresijo lahko masaža postane krasno sredstvo povezanosti med starši in otroci s posebnimi zahtevami. To namreč ni še ena terapija, to je priložnost biti deležen ljubezni. Dnevna masaža povezuje starše in otroke na način, ki ga ne zasledimo pri nobeni drugi povezavi.
Pri dojenčkih in otrocih s posebnimi potrebami so nekatere poti komunikacije
enostavno nemogoče, zato je pomembno, da se starši in osebje uči novih: preko dotika lahko čuti, kdaj je telo napeto, kdaj sproščeno, občutek, kdaj je trebuh napet in kdaj ne, kdaj gre za bolečino, kdaj za neugodje..
Ko starši sprejmejo masažo kot način komunikacije, niso več tako koncentrirani na diagnozo, ampak na otroka-lepo človeško bitje, ki ga masirajo s toplimi, ljubezni polnimi in naoljenimi rokami. Masaža pa jim pomaga vzpostaviti odnos z otrokom ne glede na njihova pričakovanja – to pa jim daje upanje in možnost uživanja z otrokom.
Glede na prizadetost otroka lahko uporabljamo različne tehnike, kot so gladenje, nežno stresanje, zibanje, toploto naših rok, lahko pa tudi ščetkanje, vibracijo.
Načelno pričnemo masažo kot vsako, opazujemo odziv otroka in stimuliramo področja, kjer je manjek aktivnosti npr: masaža trebuha s palci ali dlanmi proti stranema vzpodbuja trebušno dihanje, ko masiramo okrog ust, vzpodbujamo dobro požiranje; masaža obraza je priporočljiva za stimulacijo ust in hranjenje.
Masaža pomaga otrokom oblikovati sliko lastnega telesa, lažje ga obvladujejo, seveda odvisno od težav, ki jih imajo. Z dotikom in glasom se spontano prenaša nanj ljubezen do njega, istočasno mu sporočamo, kaj delamo in iščemo očesni kontakt, govorimo počasi in ljubeče, ogovarjamo ga po imenu:” Marko, to je tvoja noga, tukaj so tvoji prsti”. Na tak način se odrasli učimo občutiti več ljubezni in spoštovati otrokove edinstvene komunikacije s svetom.
Za tako delo potrebujemo nekaj znanja s področja masaž, zagotavljam pa vam, da boste pri svojem delu imeli boljše rezultate, če boste vnesli v komunikacijo z otroci tudi masažo.
Poučujem masažo tudi za večje otroke, seveda je to obdobje, ki je specifično in je potrebno marsikaj prilagoditi. Za začetek je primerno začeti z masažo podplatov, preko igre, šteja, petja in počasi nadaljevati na noge, hrbet… Z redno masažo vplivamo tudi na imunski sistem in pri večjih otrocih se ob masaži učimo potrpežljivega poslušanja in nenasilne komunikacije.
Če vas zanima kaj več, me pokličite po tel 041-338-555
Lep pozdrav,
Najlepša hvala za vaš odgovor. Ker sem na začetku poti, ki vodi k mojemu cilju – imeti znanje iz masaže in ljubezen do otrok ( zdravih in tistih s težavami ) in staršev, ki to potrebujejo in želijo zase in za svoje otroke, mi je vsaka vaša informacija in misel vspodbuda, da nadaljujem. Žal je naše zdravstvo še vedno zelo zaprto do novih, drugačnih pristopov k ljudem ( čeprav je masaža starejša od uradne medicine in dokazano blagodejna ) in zato je ta pot toliko bolj “trnjava”. Sama sem že nekaj let nazaj spoznala, da ni lepšega kot ljubeč človeški dotik, dotik topline in razumevanje v očeh tistega, ki te neguje. Preveč smo odmaknjeni, nekako “sterilni” in veliko premalo imamo drugačnih možnosti, pravzaprav nam skoraj ne dajo možnosti izbere, ko si enkrat v procesu nekega zdravljanja ali rehabilitacije. V glavnem bi rada povedala, da imam veliko željo pokazati otroku in staršem, da obstajajo še drugačni načini, ki zbližajo, ki ti dajo vpogled v dušo nekoga… Tudi v svoje življenje in v življenje meni dragih ljudi bi rada vnesla nekaj bolj umirjenega, ljubečega, nekaj kar zzbližuje in masaža to vsekakor je. Vaše razmišljanje mi je zelo blizu, kot pa sem rekla, sem še na začetku svoje poti kar se tiče učinja o masaži. Vsekakor vas v bližnji prihodnosti pokličem saj vas bi rada osebno spoznala.
Sama sem se svojemu sinu, ki je velik navihanček začela približevati in ga umirjati ravno z masažo stopal, dlani, in gladenjem hrbta. Vse ostalo pa nas še čaka. Res pa je, da je on tisti, ki določa koliko in kako pogosto !!
Želim vam prijetno in uspešno delo.
Cvetka
Jaz pa imam sina s cerebralno paralizo (spastik), pa me zanima, ali je tudi zanj primerna masaža. Ker kar nekaj vem o masaži, bi seveda poskusila sama, je pa sin zelo občutljiv na dotik, posebaj po podplatih in nogah ~ ne hodi.
Zdi se mi, da bi mu pozitiven dotik (negativen je terapija, ki jo SOVRAŽI in mene z njo), naredil mnogo dobrega.
Zelo bom vesela kakšnega nasveta
LP Dunja
Spoštovani,
vesela sem, da ste začeli razmišljati o dotiku in možnosti, da svojemu otroku nudite več stimulacije preko ljubeče masaže.
Sama poučujem masažne prijeme (med 40 in 50), ki bi mu verjetno postopoma prinesli tudi več zaupanja vase, predvsem pa tudi vam, saj kot ste rekli in kot je znano, otroci skupaj s starši začnejo sovražiti razne terapije, ki postanejo pravo breme. Masaža je sredstvo, s katerim z otrokom postavljata trdne temelje vaše povezanosti z njim, ne glede na stanje , v katerem je. Z masažo se postopoma učite sprejemati otroka in brezpogojno ljubiti. To je proces, ki se ga učimo vsi, nekateri gredo pri tem učenju čez več ovir, nekateri čez manj.
Vsekakor se lahko obrnete name (041-338-555), lahko pridem tudi na dom, sicer pa poiščite kakšne knjige o masaži dojenčka (v tujih jezikih Babymassage) in počasi sledite navodilom.
Pri nas se počasi uveljavlja zanimiva “terapija” z nežnim dotikom, ki bi bila verjetno zelo blagodejna tudi za vašega otroka. Gre za bownovo terapijo, kjer z nežnimi prijemi po telesu po mišicah in narastiščih ligamentov vzpodbudimo telo, da v sebi poišče najbolj optimalno ravnotežje, pač glede na stanje (preberite si članek o tem v Dnevniku z dne 25.marec 2004). Tudi ti prijemi bi sinu do neke mere pomagali, sama jih izvajam tudi pri otrocih.
Vsaka nova pot v neznano se začne s prvim korakom, kar pogumno stopite nanjo! Sledite svoji materinski intuiciji in začnite masirati najprej tam, kjer otroku dotik najbolj prija. Počasi in vztrajno, poplačani boste!
Lep pozdrav,
Forum je zaprt za komentiranje.