Najdi forum

Masaža in poškodba

Draga Mojca,
najprej bi rada pohvalila tale forum in hvala za energijo in toplino, ki jo vlagaš v svoje odgovore!

Zanima me naslednje:

Ali je možno, da se pri masaži kako poškoduje “masiranca” ali sproži morda skrita poškodba zaradi kakšne stare poškodbe (prometna nesreča pred enim letom)?

Stvar je namreč taka: bila sem na masaži celega telesa v enem od primorskih termalnih letovišč. To je bila sploh moja prva masaža. Gospa je masirala krasno, dobro sem se počutila, toda ko je na koncu pritisnila na točno določene točke na sredini levega dela vratu in temenu, me je strahovito zabolelo in mi masaža tam tudi ni ustrezala. Od tedaj naprej (že dva meseca) čutim močno bolečino točno v tem predelu vratu. Pojavlja se otrplost, boli me glava (točno v tem delu) in bolečina se širi v ramena.

Delam z računalnikom, možno je tudi da gre za kakšno profesionalno “deformacijo”, saj že deset let sedim najmanj po osem ur v zelo nenaravnem položaju, za računalnikom in gledam v levo (ker je računalnik postavljen v levi kot mize, ker je premalo prostora za monitor).
Delodajalec nima posluha za izboljšavo delovnih pogojev. Ko vozim avto, me močno moti varnostni pas, ki mi tudi pritiska na ta predel telesa.

Zanima me, kaj priporočate? Ponovno masažo ali serijo masaž ali kar pregled pri ortopedu? Kaj lahko morda storim sama?

Bolečina je najhujša zjutraj (imam dobro posteljo in vzglavnik), prek dneva se z razmigavanjem otopi, poskušam delati vaje kot sem se jih naučila po fizioterapiji po prometni nesreči a so izredno boleče (pa nisem jokica stokica, da ne ob pomote). Logično se mi zdi, da ni dobro delati vaj, če te pri tem peklensko boli, kajne? Takrat, po nesreči, mi je zelo dobro delo tudi obsevanje z IR lučko in Tens.

Pozdravljeni,

hvala za podporo in lepe misli.
Vaš opis težav me zelo spominja na sprožitev stare poškodbe, ki pa traja že preveč dolgo. Vsekakor vas bolečina opozarja, da bo potrebno nekaj spremeniti. Trudite se z vajami, kakor izgleda, pa bo to premalo, da počasi rešite problem. Gre samo za opozorilo, ki jo je prinesla že nesreča, pa sprememba ni bila zadostna, zato se težave ponavljajo.
Mogoče si pa na vaša ramena nalagate preveč bremen, kot jih zmorete. Mogoče imate občutek, da ne boste vsemu kos. Ste v službi zadovoljni, ali bo potrebno zamenjati delodajalca? Kje pa piše, da morate celo življenje delati za delodajalca, ki mu ni mar, kako se počuti njegov zaposleni, ki mu prinaša denar? Razmislite!

Za začetek bi vam res svetovala, da med delovnim časom spreminjate položaj telesa in zgornjega ramenskega obroča kolikor je res mogoče. bodite pozorni na področje vratu in poskušajte vsako uro 5 minut posvetiti temu delu telesa s telovadbo, raztezanjem, nežnim obračanjem glave in preverjajte sproti, če je del vratu čim bolj sproščen. Izvajajte ravno obratne gibe, kot jih med delom. Bodite pozorni na lastno dihanje, saj med napetostjo dihamo plitvo, zmanjšana prekrvavitev pa pokaže težave tam, kjer smo najbolj šibki, to pa je pri vas področje vratu, kjer ste že imeli nesrečo. Popijte zadosti vode, vsake pol ure nekaj požirkov. Žajbljev čaj, ki ste ga vreli 3 minute vsebuje ferment, ki je pomemben za medvretenčne ploščice, popijte ga vsak dan pol litra po požirkih. Tudi joga bi vam verjetno koristila.

Obisk pri ortopedu bi verjetno samo potrdil vaše težave, če čutite, da ga morate obiskati, ga kar dajte.

Svetovala bi vam refleksno masažo stopal, kjer na določenih točkah delujemo tudi na področje vratu ali pa bownovo terapijo, kjer z nežimi potezami preko mišic in narastišč mišic sproščamo napetosti v telesu.
Če vas zanima, me lahko pokličete na 041-338-555.

Lep pozdrav,

Mojca Kurent

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close