Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Gibanje, oblikovanje in krepitev telesa MARMELADE, DŽEMI in podobno-spoznajmo,izmenjajmo izkušnje

MARMELADE, DŽEMI in podobno-spoznajmo,izmenjajmo izkušnje

Dajmo danes kako reči o teh sladkih zadevah, s katerimi se tako ali drugače srečujemo v naših življenjih. Pa tudi naši dragi, predvsem otroci. Če že doma ne, pa v šolah, na raznih taborih, v pecivih in podobno.

Kakšne marmelade, džeme uporabljamo?
Kakšna je njihova sestava če jo poznamo?
Karkoli pač o tem.

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

1. »Džem«
je mešanica sladkorjev, sadne pulpe in/ali sadne kaše ene ali več vrst sadja
in vode, ki je ustrezne želirane konsistence. Vendar je lahko džem iz citrusov
dobljen iz celih sadežev, narezanih na rezine in/ali koščke.
Količina sadne pulpe in/ali sadne kaše, uporabljena za proizvodnjo 1000 g
končnega izdelka, ne sme biti manjša od:

– 350 g na splošno,
– 250 g za rdeči ribez, jerebike, krhlike, črni ribez, šipek in kutine,
– 150 g za ingver,
– 160 g za granatna jabolka,
– 60 g za pasionke.

2. »Ekstra džem«
je mešanica sladkorjev, nezgoščene sadne pulpe ene ali več vrst sadja in vode,
ki je ustrezne želirane konsistence. Vendar je lahko šipkov ekstra džem in ekstra
džem brez semen iz malin, robidnic, črnega ribeza, borovnic in rdečega ribeza
dobljen v celoti ali delno iz nezgoščene kaše teh sadežev. Citrus ekstra džem je
lahko dobljen iz celih sadežev, narezanih na rezine in/ali koščke.
Količina sadne pulpe, uporabljena za proizvodnjo 1000 g končnega izdelka, ne
sme biti manjša od:

– 450 g na splošno,
– 350 g za rdeči ribez, jerebike, krhlike, črni ribez, šipek in kutine,
– 250 g za ingver,
– 230 g za granatna jabolka,
– 80 g za pasionke.

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

3. »Žele«
je ustrezno želirana mešanica sladkorjev in sadnega soka in/ali vodnih
ekstraktov iz ene ali več vrst sadja.
Količina sadnega soka in/ali vodnih ekstraktov, uporabljena za proizvodnjo
1000 g končnega izdelka, ne sme biti manjša od količine, določene za proizvodnjo
džemov. Te količine so izračunane po odštetju mase vode, ki je bila uporabljena
pri pripravi vodnih ekstraktov.

4. »Ekstra žele«
Pri »ekstra želeju« pa količina sadnega soka in/ali vodnih ekstraktov,
uporabljena za proizvodnjo 1000 g končnega izdelka, ne sme biti manjša od
količine, določene za proizvodnjo ekstra džemov. Te količine so izračunane po
odštetju mase vode, ki je bila uporabljena pri pripravi vodnih ekstraktov.
Pri proizvodnji ekstra želejev v mešanici ni dovoljeno uporabiti naslednjega
sadja: jabolk, hrušk, sliv, melon, lubenic, grozdja, buč, kumaric in paradižnika.

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

5. »Marmelada«
je mešanica vode, sladkorjev in ene ali več vrst naslednjih proizvodov,
pridobljenih iz sadja citrusov: pulpe, kaše, soka, vodnega ekstrakta in lupine.
Količina sadja citrusov, uporabljenega za proizvodnjo 1000 g končnega izdelka,
ne sme biti manjša od 200 g, od katerih mora biti najmanj 75 g pridobljenih iz
notranjega dela plodu.

6. »Žele marmelada«
Ime »žele marmelada« se sme uporabiti, če izdelek ne vsebuje nobenih netopnih
snovi, razen morda majhne količine fino narezane lupine.

7. »Sladkana kostanjeva kaša«
je mešanica vode, sladkorja in najmanj 380 g kostanjeve (Castanea sativa) kaše
na 1000 g končnega izdelka.

8. »Domača marmelada«
je ustrezno želirana mešanica sladkorjev in sadne kaše. Količina sadne kaše v
1000 g končnega izdelka ne sme biti manjša od:
– 300 g na splošno;
– 250 g pri črnem ribezu, šipku in kutini.

9. »Ekstra domača marmelada«
je ustrezno želirana mešanica sladkorjev in sadne kaše. Količina sadne kaše v
1000 g končnega izdelka ne sme biti manjša od:
– 450 g na splošno;
– 350 g pri črnem ribezu, šipku in kutini.

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

Izdelkom, opisanim v Prilogi I, se smejo dodajati naslednje dodatne sestavine:
– med, definiran v predpisu o medu: v vseh izdelkih kot delna ali popolna
zamenjava sladkorja;
– sadni sok: samo v džemu, domači marmeladi in ekstra domači marmeladi;
– sadni sok citrusov: v izdelkih, izdelanih iz drugih vrst sadja: samo v
džemu, ekstra džemu, želeju, ekstra želeju, domači marmeladi in ekstra domači
marmeladi;
– rdeči sadni sokovi: samo v džemu, ekstra džemu, domači marmeladi in ekstra
domači marmeladi izdelani iz šipka, jagod, malin, kosmulj, rdečega ribeza, sliv in
rabarbare;
– sok rdeče pese: samo v džemu, želeju in domači marmeladi, izdelani iz jagod,
malin, kosmulj, rdečega ribeza in sliv;
– eterična olja citrusov: samo v marmeladi in žele marmeladi;
– jedilna olja in masti kot sredstva proti penjenju: v vseh izdelkih;
– tekoči pektin: v vseh izdelkih;
– lupina citrusov: v džemu, ekstra džemu, želeju, ekstra želeju, domači
marmeladi in ekstra domači marmeladi;
– listi rastline Pelargonium odoratissimum: v džemu, ekstra džemu, želeju,
ekstra želeju, domači marmeladi in ekstra domači marmeladi izdelani iz kutin;
– alkoholne pijače, vina in likerji, orehi, aromatična zelišča, začimbe,
vanilija in ekstrakt vanilije: v vseh izdelkih;
– vanilin: v vseh izdelkih.

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

Nekaj receptov za marmelade in podobno.

Zveza potrošnikov Slovenije, o roku trajanja manj sladke marmelade

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

Pri nas jemo domače marmelade. Na prvem mestu je to marelična marmelada. Vsebuje samo dodan sladkor: na vsak očiščen kilogram sadja pol kilograma sladkorja. Kuham jo še iz jagod v enakem razmerju, medtem ko slivova, če je sadje zrelo, potrebuje dosti manj sladkorja. Vem, da to niso dietne marmelade, ampak ostali člani družine imajo radi sladko in to mora biti pri hiši. Pogosto pri nas pridejo na vrsto palačinke in rulade z marmelado, da o linških piškotih ne govorim, ampak to niso več teme za nas… K sreči se temu sama lahko odpovem.( Moj problem je drugje, kruh in delikatese…) Vsekakor se bom letos preizkusila v kakšni bolj dietni različici marmelade.

Marelična marmelada:
-izdelano iz minimalno 30g sadja , skupni sladkorji 60g na 100g izdelka
(drugih podatkov, razen tega, da naj bi bila brez konzervansov ni)

Sadni namaz iz mešanega sadja:
-sladkor, sadna kaša(30%)(jabolka, slive, marelice), voda,kislina(citronska kislina), želirno sredstvo (pektin), konzervans (kalijev sorbat)
238kcal, 0,1B 59,0OH 0,1M

Marelični naravni ekstra džem
-izdelan iz 65g sadja na 100g
-dodan še sladkor, zgoščen limonin sok, želirno sredstvo pektin
168kcal, 1,3B 39,2OH od tega 38,6sladkorji 0,1M 1,3g Vlaknin

Višnjev naravni ekstra džem
-sestavine kot zgoraj za marelični džem
181kcal, 1,3B 41,6gOH od tega tudi toliko sldakorjev, 0,3M 0,3g Vlaknin

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

Marelična marmelada:

100% sadni pripravek iz marelic

sestavine:
marelice, koncentrirani grozdni sok,
gostilo: sadni pektin
naravne arome
izdelano iz 100g marelic na 100g izdelka

kcal 130
B 1.2 g
OH 30.5 g od tega sladkor 30.5 g
M 0.1 g od tega nasičene 0 g
V 1.2 g
Natrij 0.002 g

Tole so podatki za marmelado, ki jo sama zase največkrat uporabljam

Sem pa letos doma naredila slivovo marmelado (povidelj), ki je prav tako izdelana iz 100% vsebnosti sadja, torej brez sladkorja. Poleg tega sem naredila tudi mešano marmelado in marmelado iz breskev, katerima sem dodala 400g sladkorja oz. sladkorja za diabetike (tukaj sem dodala Želin) na 1000 g sadja. Obe se dobro držita.

lp

Julija

Zanimivosti od tu in tam:

O jerebiki in sladki pripravi iz nje:

Darbo diabetični izdelki:

Ustvarjanje z natrenom:

-džem iz papaje in ananasa
-žele iz robidnic in limoninega soka
-rdeče-bel vinski žele

Kuharske bukve, knjiga:

Poročilo o Sončkovi delavnici kuhanja marmelad:

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

Pri nas se marmelade in džemi ne obnesejo preveč. Največkrat jih “pošenkam”. Imata pa moj najdražji in moja vnukinja zelo rada džem iz rdečega ribeza in ugotovila sem, da se edino tega “splača” delat. Za peciva pa imam najraje marmelado iz grozdja.

Sama marmelade ne “porajtam”. Sem pa sklenila, da bom po končani prvi stopnji skuhala grozdno marmelado brez sladkorja (imam v skrinji še malo pasirane mase), da si bom kdaj pa kdaj privoščila skutno pecivo z marmelado. Me pa pri tem zanima, če ji lahko dodam Želin (tisti, brez sladkorja), ker grozdna masa se težko zgosti.

LP!

Babica, ne vidim razloga, zakaj ne bi dodala Želina. Mislim, da ne bo nič narobe. Če se ne motim, v njem ni kemije.

lp

Julija

New Report

Close