Markerji za tumor
Zdravo!
Zanima me, če mogoče kdo ve, kaj pomenita markerja Alfa fetoprotein (AFP) in humani horionski gonadotropin (HCG)? Razumem, da pač kažeta na obstoj tumorja, sploh HCG (ki naj ne bi bil prisoten pri moških – to drži?), zanima me tudi, kaj pomeni, če je vrednost AFP glede na orientacijsko vrednost povišana za nekaj desetkrat? Razen dejstva, da obstaja tumor, jasno 🙂
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Nekaj o markerjih na splošno najdeš tu:
Lepim pa ti še odgovor Plive glede markerjev pri tumorjih testisov:
Pri bolnikih s tumorji testisov so tumorski markerji potrebni za določitev diagnoze, spremljanja učinkov zdravljenja ter pri kontrolnih pregledih bolnika za nadzor nad boleznijo. Ponavadi uporabljamo tumorske markerje: alfa-feto protein (AFP), beta-horijev gonadotropin (beta HCG) in laktat-dehidrogenazo (LDH). AFP je glikoprotein, ki se tvori v jetrih, prebavilih in fetalnem tkivu. Serumska koncentracija do 15 ng/ml se šteje za normalno. Povečane vrednosti koncentracije AFP beležimo pri nekaterih neseminomskih tumorjih testisov (npr. karcinom embrionalnih celic). Koncentracija AFP v serumu je zvišana pri 10-20 % bolnikov z neseminomskim tumorjem, omejenim na testis ter pri do 60 % bolnikov z neseminomskim tumorjem, razširjenim v bezgavke, ki se nahajajo ob aorti in spodnji votli veni. Beta HCG je podenota glikoproteina, ki se imenuje človeški horijev gonadotropin in ga tvorijo celice sinciciotrofoblasta. Zvišane vrednosti beta HCG najdemo pri 10-20 % bolnikov s neseminomskim tumorjem omejenim na testis, pri 40 % bolnikov z napredujočim neseminomskim tumorjem ter pri 15-25% bolnikov z napredujočim seminomom testisa. LDH je encim, katerega raven v serumu je zvišana pri 60 % bolnikov z napredovanim neseminomskimi tumorji ter pri 80 % bolnikov z napredovanimi seminomi. Pomembnost določanja tumorskih markerjev pri bolnikih s tumorjem testisov je zaradi pravočasnega zdravljenja in optimalnega izbora terapije, ker se večina bolnikov s tumorjem testisov lahko pozdravi.
Pozdravljeni,
Zanima me kako je z tumorskim markerjem pri metastazi na kosteh?Ne razumem kako da je enkrat določanje TM pomembno, drugič pa da ta ni pravi pokazatelj razširjenosti bolezni.
Pri zadnji preiskavi in zdravljenu z bondronatom ter Nolvadesom,je TM padel na vrednost okoli 5o,toda počutje,bolečine v kosteh pa so pogoste posebej ponoči.
Ker bi morala shujšati,a se to ne da z blažjimi oblikami,ne vem če smem vzeti tablete za hujšanje ki jih reklamirajo po časopisu.Ali bi mi one naredile več škode kot koristi?
Če gdo ima izkušnje s tem lepo prosim za nasvet!
Lep dan vsem na forumu!
Tistih tablet se izogibaj, saj še zdravemu škodijo, shujšaš pa z njimi itak nič ne. Povprašaj malo za izkušnje na forumu starši staršem, pa boš lahko sama ocenila:) Edina oblika hujšanja je ta, da poješ manj, kot pa porabiš. In če je volja, se da. To, da se ne da, imaš v glavi. Spravi ta predsodek ven iz glave, pa bo šlo. Zagotovo pa ni lahko.
Bom mislila nate in držala pesti.
O markerjih ti žal ne znam odgovoriti.