Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Markerji

Markerji

Lepo pozdravljena!

Čeprav sem v enem lanskih odgovorov prebrala o tumorskih markerjih, vas sedaj, ko sem v težavah, prosim za dodatno razlago. Ginekologinja mi je odredila odvzem krvi za ugotavljanje tumorskih markerjev zaradi težave z jajčnikom. Nisem bila še na nobeni drugi preiskavi razen na ultrazvoku. Povedati pa moram še to, da sem v meni in da sem po 14 mesecih dobila menstuacijo. Vse skupaj je precej nepovezano, vendar sem v šoku da sploh ne morem misliti.Prosim, če mi lahko razložite, zakaj je potrebna ta preiskava. Za odgovor se vam zahvaljujem! Brina

Draga Brina!

Ker ste tako pretreseni, ste mi nanizali le malo podatkov o sebi. Vedeti pa morate, da se zdravnik trudi biti korak pred morebitno boleznijo, ki je običajno zahrbtna in se ne kaže z mnogimi znaki. Zato naroči različne preiskave, vedno mora izključiti tudi raka.

Verjetno ste prebrali tole povezavo:

Tudi, če bi bili markerji povišani, to ne pomeni, da imate raka. Žal tudi, če niso povišani, to ne pomeni, da ga nimate. Zato dandanes noben tumorski marker nima zadovoljivih lastnosti, da bi ga splošno uporabljali. Za vsak primer je vaša zdravnica naročila še to preiskavo. Nikar se ne obremenjujte z votlimi strahovi, spoprimite se raje z realnostjo. Povprašajte zdravnico, kakšen je bil vaš ultrazvočni izvid, zakaj je naročila markerje, kako razmišlja. Tako se bo lahko neposredno odzvala na vaša vprašanja in vi boste vedeli, pri čem ste. To vam bo prihranilo razburjanje po nepotrebnem. Hkrati boste soodločali in sodelovali pri svojem morebitnem zdravljenju, če bo potrebno.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

Gospa Irena!

Hvala za vaš odgovor. Res je, da sem vam vprašanje postavila s premalo podatki, razlog za to pa je v paniki. Lansko leto mi je za rakom umrl oče in potem si lahko mislite, v kakšnem stanju se nahajam.
Pred enim mesecem sem bila pri ginekologinji – prvič na ultrazvoku, kjer je ugotovila zadebeljeno sluznico mislim da 8 mm in “nekaj” na jajčniku. Rekla mi je, da se je jajčnik verjetno pričel prebujati in da bom najbrž dobila menstruacijo, kar se je v nedeljo tudi zgodilo( po 14 mesecih pavze). Me pa je naročila na ponovni ultrazvok, na katerem sem bila v sredo. Sluznica se je na enem delu stanjšala popolnoma, na drugem pa na 4 mm, s čimer je bila zadovoljna, zaradi jajčnika pa moram na ponovni ultrazvok v četrtek, istočasno pa mi je dala napotnico za odvzem krvi za markerje. To je to. Seveda se bom v četrtek pogovorila z zdravnico, samo panika je tu in zato sem se v tej stiski obrnila tudi na vas. Če mi lahko na osnovi tega, kar sem vam napisala, odgovorite kaj vzpodbudnega, mi bo še bolj odleglo, čeprav sem že po vašem prvem odgovoru sedaj malo, malo bolj optimistična.
Lepo vas pozdravljam! Brina

Draga Brina,

mislim, da so tukaj tisti markerji res bolj za vsak primer, čeprav bo stvar bolj jasna ob ponovnem pregledu. Oče vsekakor ni imel raka jajčnikov, zato zaradi njegove bolezni vaše tveganje za tem rakom ni večje. Vsekakor želim vso srečo v četrtek in čimmanj stresa. Preženite ga tako, da si zapišite svoja vprašanja za zdravnico. V strahu bi jih ob pregledu večino utegnili pozabiti.

Lep pozdrav,

Irena

New Report

Close