MARCIPAN-KJE
Kaj pa, če bi marcipan naredila sama? Jaz sem ga pred kratkim poskusila pripraviti prvič in prisežem, da je zadeva popolnoma enostavna! Kratko malo ne more spodleteti. Delala sem ga po naslednjem receptu:
SESTAVINE:
10 dag mandljev
10 dag sladkorja v prahu
slaba polovica beljaka
ščepec soli
žlička limoninega soka
PRIPRAVA:
Mandlje blanširaš, olupiš (gre z lahkoto), osušiš in zmelješ kar se le da na drobno (recimo v mlinčku za kavo). Zatem jih zmešaš s sladkorjem in beljakom, dodaš ostale sestavine in dobro pregneteš. Maso lahko tudi obarvaš – jaz sem uporabila npr. kakav, lahko pa poskusiš tudi z živilskimi barvami. Marcipan zaviješ v folijo, za 1 dan naj počiva v hladilniku, naslednji dan pa ga poljubno oblikuješ.
Dober tek!
Surovo marcipanovo zmes (kar ponavadi zahtevajo recepti) narediš iz enega dela sladkorja v prahu in dveh delov mletih mandljev. Npr. 100 g sladkorja in 200 g mandljev premešaš v kozici, dodaš nekaj kaplic arome grenkih mandljev, ki da marcipanu tipičen vonj (aromo dobiš v bolje založenih prodajalnah pri sestavinah za peko – je v stekleničkah od, DrOetkerja), dodaj še kakšno žlico ali dve vode. Nato pa maso segrevaj na plošči kako minuto ali dve in ves čas mešaj. Kmalu bo postala vlažna in se bo začela sprijemati. Marcipan stresi na desko in ga še malo pogneti in zavij v prozorno folijo. V hladilniku ga lahko hraniš kaka dva tedna.
Tako marcipan pripravljam sama in vedno rata.
lp, nina-n