Rakica smo s Tržiškega konca,kolega ki je bil že trikrat ga je naštimal da naj gre zraven,mene pa vseeno malo skrbi tisti klanec iz Idrije ,saj kondicije ima dovolj.Ravno danes sva bila na Pokljuki in je še mene porival v tiste klance ko nisem mogla več.Kakšne iskušnje ima tvoj partner ali gre letos tudi ,koliko prekolesari na dan …..
lp geri
Franja, 156 km, je najtežja; vrhniški klanec, ni visok, ampak se vleeeeeče, in cesta čez Kladje, tam pa se gre malo peš, malo s kolesom. Z vrha Kladja imaš pa skoz cesto navzdol, moraš še bremzat. Časa imaš več kot dovolj, zadnji prihod je nekje do 15. ure, če ne celo do 16.ure. To vse izveš ob prijavi v BTC.Prihod je v Tacen. Moj partner je lansko leto spravil sodelavca prvič, letos pa nikakor ne more dočakati 3. julija, se je malo potolažil, ko so šli v goriška brda na čeđnje s kolesom. Družba je fajn, ker se drug drugega vspodbujajo, smeha je veliko. Ti svetujem, da je najbolje, da voziš za kakšno skupino, te kar vlečejo za seboj. S seboj lahko vzameš kakšno banano, pest rozin za energijo, flaško vode s kancem limone … obvezno očala zaradi sonca in mušic, anorak in kapco, da ti sonce ne scvre možganov. Štart je iz BTC, cena je 4.000 plus 6.000 čip. Ko vrneš čip, dobiš denar nazaj, pa ob enem obisku Atlantisa imaš 40 % popusta pri vstopnini. Prihod je v Tacen, kjer te čakajo dobri makaroni in kolajna. Glede tvojega posta: jaz bi šla na tvojem mestu, ker imaš vsaj malo kondicije, a jaz ne morem iz zdrav. razlogov. Morda še to: če nimaš še namontiranega mehkega-gel zica: to je super zadeva, nič nisi ožuljen v rito, cel sedež stane 3.800, samo prevleka pa cca 3.500 je iz gela. Pozdrav, Rakica
Ne kolesari vsak dan. V tednu vega skupaj cca 15 km, koncem tedna pa gre v en oreng klanc. Bistvo pri maratonu je, da se ne zaženeš kot svinja v buče, ampak pelješ na izi, saj te noben hudič ne podi. Še vsak je prišel do cilja: s kolesom ali peš, tudi z avtom, še noben ni tam ostal! Kolesarski zdravo!
Rakica, ne morem si kaj, da ne pokomentiram tvojih briljantnih postov!
Rakica napisal:
> Franja, 156 km, je najtežja; vrhniški klanec, ni visok, ampak
> se vleeeeeče, in cesta čez Kladje, tam pa se gre malo peš, malo
> s kolesom.
Če moraš v Kladje peš, potem bolje, da ne greš na Franjo! Moje skromno mnenje.
> Z vrha Kladja imaš pa skoz cesto navzdol, moraš še
> bremzat.
Na Kladju si nekje na polovici poti, dejansko te čaka najtežji del poti ko prideš v Poljansko dolino (ravnina, utrujenost, izčrpanost).
> Časa imaš več kot dovolj, zadnji prihod je nekje do
> 15. ure, če ne celo do 16.ure. To vse izveš ob prijavi v
> BTC.Prihod je v Tacen.
Prihod je v BTC!
> Moj partner je lansko leto spravil
> sodelavca prvič, letos pa nikakor ne more dočakati 3. julija,
> se je malo potolažil, ko so šli v goriška brda na čeđnje s
> kolesom. Družba je fajn, ker se drug drugega vspodbujajo, smeha
> je veliko. Ti svetujem, da je najbolje, da voziš za kakšno
> skupino, te kar vlečejo za seboj.
Vsekakor je fer, da kdajpakdaj tudi malo potegneš, ne pa da se samo “šlepaš”!
> S seboj lahko vzameš kakšno
> banano, pest rozin za energijo, flaško vode s kancem limone …
> obvezno očala zaradi sonca in mušic, anorak in kapco, da ti
> sonce ne scvre možganov.
Čelada je itak obvezna. S flaško vode in pestjo rozim pa ne bo nihče prišel prav daleč! Če kolesariš 5 ur s povprečno porabo npr. 700 kkalorij/uro, potrebuješ na poti vsaj 3500 kkalorij. Če ne voziš ravno ležerno, moraš približno 2500 kkalorij zagotoviti iz glikogenskih rezerv (recimo, da ima povprečen rekreativec na zalogi glikogena za 1500 kkalorij) in z vnosom ogljikovih hidratov (vsaj 1000 kkal). Ena frutabela ima dobrih 100 kalorij. Izračunaj si! Če ne poješ dovolj OH med potjo, bo telo pričelo z razgradnjo beljakovin (lastnih mišic!) zato, da bo zagotovilo dovolj energije.
Poraba tekočine je minimalno 0,5 litra/uro.
> Štart je iz BTC, cena je 4.000 plus
> 6.000 čip. Ko vrneš čip, dobiš denar nazaj, pa ob enem obisku
> Atlantisa imaš 40 % popusta pri vstopnini. Prihod je v Tacen,
> kjer te čakajo dobri makaroni in kolajna. Glede tvojega posta:
> jaz bi šla na tvojem mestu, ker imaš vsaj malo kondicije, a jaz
> ne morem iz zdrav. razlogov. Morda še to: če nimaš še
> namontiranega mehkega-gel zica: to je super zadeva, nič nisi
> ožuljen v rito, cel sedež stane 3.800, samo prevleka pa cca
> 3.500 je iz gela.
Sam ne bi eksperiemntiral z novim sedežem za tak maraton. Nastavitve kolesa in s tem položaj so bolj pomembne, kot se večini zdi. O težavah s sedeži smo tukaj že pisali.
> Ne kolesari vsak dan. V tednu vega skupaj cca 15 km, koncem tedna
> pa gre v en oreng klanc. Bistvo pri maratonu je, da se ne zaženeš kot
> svinja v buče, ampak pelješ na izi, saj te noben hudič ne podi.
> Še vsak je prišel do cilja: s kolesom ali peš, tudi z avtom, še noben ni tam > ostal! Kolesarski zdravo!
Res ni še noben ostal tam, vendar ali je vredno se naprezati prek svojih meja? Mnogo se jih tudi hvali, da so prevozili Franjo, pa jih kombi pripelje pod vrh Kladij po stranski ceti, nato pa hop! Letos je takim odklenkalo, saj se čas meri na Vrhniki, v Cerknem in na Kladju (s posebno preprogo, prek katere moraš peljati).
Pozdravlena!!!
Tudi jaz vem nekaj o tem maratonu. =) Moj oče je šel lansko leto in je bil tako navdušen, da gre letos tudi. Vendar vseeno tebi ne priporočam da greš. Je namreč zelo težko in nevarno. Moj oče se je lani kar hudo poškodoval vendar je vseeno nadaljeval vožnjo in bil zelo dobro uvrščen. Potrebuješ res veliko kondicije, samozavesti in moči. Pojdi raje na kak drug,lažji maraton, ko pa boš res pripravljena šele pojdi na Franjo. Mislim, de letos še ne bi mogla iti. Saj tako lahko sklepam po tvojih sporočilih. To je samo moje mnenje, kaj boš naredila, pa je odvisno samo od tebe. Želim ti veliko sreče pri odločitvi in kakorkoli se boš že odločila, vedi, da si se prav. Srečno!!! LP, Monika
Ne želim nobenega strašit glede Franje. Kdor redno kolesari in je sposoben voziti ture nad 100km, verjetno ne bo imel problemov. Treba je vendarle upoštevati gnečo (njene dobre in slabe strani) in možnost visokih temperatur. Vsekakor pa sem mnenja, da kdor ni sposoben prevoziti Kladij, je bolje, da se maratona ne udeleži! Za take je cel kup krajših maratonov, tudi mali maraton Franja.
Kar se tiče organizacijskih zadev (kje je start, cilj, okrepčevalnice in vse drugo) gre zaupati podatkom, ki so na že objavljenih linkih.
no včeraj sem malo potreniral za Franjo. Startal sem v Poljanah, šel skozi Žiri v Idrijo in potem po trasi Franje nazaj v Poljane. 72km, točno 3 ure, skoraj 1000 m “višincev”. Od Idrije do Kladij dež, na Kladjah komaj 16 stopinj.
Klanec na Kladje izgleda približno takole:
– dejansko se vzpon začne že v Želinu, kjer se s Keltike odcepi cesta za Cerkno, vendar ni sile,
– najtežji del se začne v Cerknem, približno 1 km do prve serpentine
– nato se klanec malo unese in skozi vas Čeplez ni tako strm,
– proti koncu vasi je zopet bolj strmo in strmina ne popusti do vrha, vendar ne doseže strmine začetnega dela.
Za primerjavo – vzpon na Rakitno se mi zdi malenkost težji.