Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom Mansarda – nekaj vprašanj

Mansarda – nekaj vprašanj

Brez klime odsvetujem. Tam ena piše, da se jim ne segreje na več kot 28 … tud prav, jaz si ne želim bivanja in spanja pri 28 stopinjah. Izolacija gor ali dol, v vročini je streha pregreta in po nekaj dneh predre izolacijo. Potem si v kotlu. Nekatere to morda ne moti, mene zelo. Tako da to je
edini minus, s tem, da menda je še kakšno okno kje razen strešnega? Če so izključno strešna, potem tudi nisem za. Ker če ne morem fino prezračit stanovanja vsaj 3x na dan, ne morem živet.

Najlepša hvala vsem za nasvete. Če se kdo spomni še kakšne zadeve, ki zna biti problem, kar povejte. razen klasičnih, kot so zamakanje, vročina, nič pogleda ven.

Je pa tako, da je nad tem stanovanjem še eno višje, s frčado. Pa drevesa so zraven, kar visoka. Bi to kaj omililo vročino? Saj vem, da so to bolj računi brez krčmarja in sem nekako upala na več odgovorov v prid nakupa… ampak kaj, ko mi je pa stanovanje drugače všeč 🙂

Klime se pomoje ne bi dalo postavit zaradi zunanje enote. Tudi, če se že slučajno dobi dovoljenje, kam naj pa zunanjo enoto sploh dam? Prenosne pa pravijo, da so zanič. Bi preostala samo homemade klima z ventilatorjem in ledom 🙂

Sicer je tvoj problem, ampak ventilator z ledom ne nuca v mansardi.
Zunanjo enoto das na balkon. Ga ni? Potem res ne.vem, kaj ti bo ena zaprta skatla z okni v strehi.

Sicer je tvoj problem, ampak ventilator z ledom ne nuca v mansardi.
Zunanjo enoto das na balkon. Ga ni? Potem res ne.vem, kaj ti bo ena zaprta skatla z okni v strehi.

Če je nad tem stanovanjem še eno, potem se večina vročine nabije tja.
Vseeno pa brez klime ne bo šlo. Tudi 40 cm izolacije ne pomaga. Ko se segreje, lahko čakaš na jesen. Do takrat si v savni.
Je zato pozimi bolje. Bolj ali manj te ogrevajo spodnji. Ti samo dogrevaš 🙂 Sneg na oknih hitro zdrsne s stekel. To ni problem.

Klimo lahko postaviš na streho.
Samo prej preveri, če to prostorski plan dovoljuje.
Pri nas jih še na fasado ne smemo.

Že 25 let živim v mansardi brez klime. Brez veze je kar na splošno govoriti, kako je v mansardah vroče. V moji pač ni, ker je streha, čeprav stara 30 let, pošteno izolirana. Strešno okno imam v spalnici, obrnjeni na JZ, pa še nikoli nisem imela v spalnici več kot 28 stopinj. Sredi dneva in sredi najbolj vročega poletja. Zvečer je bilo seveda hladneje.

Bi me pa motilo, če bi imela sama strešna okna, nobenega razgleda. V deževni noči sredi vročega poletja hermetično zaprta? Ne, to pa res ne bi.

Klime za mansardo se pogosto montirajo na dimnike.

V kolikor izbereš okna z dobro zasteklitvijo in je izolacije strehe dobra, ni nobenih težav. Kot je rekla Barca (btw, Barca, že leta te berem in deluješ ful na mestu oseba!), sneg hitro zdrkne, tako da lahko zračiš, če je treba (lahko si pa omisliš rekuperacijo in ti ni treba zračit). Ko dežuješ, seveda okna ne morejo biti na široko odprta, lahko pa so odprta pod nizkim kotom, tako da dež ne more not. Seveda obstajajo tudi okna s senzorji, tako da se avtomatično zaprejo ob dežju.
Še nekaj prednosti: radovedni sosedi te ne vidijo, iz postelje lahko zreš v nočno nebo, … Stvar preferenc pač.

Tole, da sneg zdrsi z okna je malo za lase privlečena. Saj ni nikjer napisala kakšen je naklon strehe in glede na to, da je blok lahko govorimo o nekje 15 stopinjskem naklonu, kjer sneg NE zdrsne. Se stopi zaradi toplotnih izgub vendar traja, zračenje je omogočeno zgolj preko zračnikov vgrajenih v oknu, vendar bolj malo pomagajo, če je zgoraj sneg. Odvisno je tudi o pozicije okna S-J, V-Z vendar je življenje v takšni mansardi bolj podobno življenju v rastlinjaku vroče da crkneš. Zunanja senčila res pomagajo vendar tudi zmanjšajo osvetlitev prostora. Tudi strešno okno ni vsako dobro, potem je tukaj kvaliteta vgradnje, postavitev radiatorjev, ker se lahko pojavlja veliko kondenza, kar zmanjša življensko dobo okna, če je leseno. In še in še. Osebno se ne bi nikoli odločil za strešna okna, veliko raje frčado, no ja mogoče WC to je pa tudi vse.

Koliko je naklon strehe res ne vem, je pa blok, ja.

Pravkar berem temo zgoraj o zgornjih sosedih, ki topotajo kot konji in imela sem že take nad sabo in se zaradi njih odselila.
Kaj vem… odtehtajo slabosti mansarde in strešnih oken človeške slabosti nad glavo? Pojma nimam. Najbolje, da grem žrebat 🙂

Hvala vsem za nasvete, ampak zdaj sem odločena še manj kot prej 🙂

Obstajajo vrhnja stanovanja v blokih, kjer so stropovi normalni, obstajajo pa mansarde in mansarde. Taka Mansarda, kot jo ti omenjaš, da nima stense višine za okna, ampak so vsa v strehi, kaj pa vem, naj so prostori še tako veliki, je meni osebno to neprostorno, zaprto, ne diha, verjetno tudi nima veliko oken, da bi bilo svetlo, skratka, ne odtehta tega, da je vrhnje stanovanje brez zgornjega soseda.

Brez oken, skozi katera bi imela razgled, ne bi živela v stanovanju.

Verjamem. Še sreča, da smo si različni 🙂 Jaz pa v pritličju nikoli več.

Mene niti ne zanima toliko okus, bolj me zanimajo tehnične/praktične/nepraktične plati.

Res pa je, da skozi strešna okna dobiš neprimerljivo več svetlobe kot skozi frčado.

Res pa je, da skozi strešna okna dobiš neprimerljivo več svetlobe kot skozi frčado.[/quote]
Bi šla v mansardo, če bi bilo dovolj oken…cca. 20% tlorisa. Okna pa spodnji del ob robu kolenčnih zidov vsaj 50 % oken.. Potem tudi razgled ni problem. Brez razgleda n s premalo oken pa ne bi želela stanovanja.

Mi imamo stresna okna v kopalnici in na stopniscu. Ko zapade sneg je temno in ne skopni prav hitro, zdrsne pa sploh nikamor, zaradi naklona. Meni bi se v stanovanju s sami stresnimi okni verjetno zmesalo, bi imela obcutek, da sem zaprta v skatlo. Grozno.

New Report

Close