Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Parodontologija manjši poseg

manjši poseg

Spoštovani!

Obračam se na ta forum, ker bi rabila nekaj informacij glede paradontologa. In sicer tovrstnega zobozdravnika je izredno težko dobiti, saj so čakalne dobe za manjši poseg (podalšanje klinične krone) izredno dolge. Meni se pa zdi totalno neumno da bom za en poseg tako dolgo čakala (od enega do celo treh let) in zato me zanima, koliko se cene gibljejo za tovrstne posege? Saj bi kot samoplačnik prišla hitreje na vrsto.

Ali pa če mogoče lahko kakšnega paradontologa v lj sami priporočate. Vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor. Lep pozdrav!

Spoštovani,

čeprav je bilo o čakalnih dobah v zdravstvu in vzrokih zanje že veliko napisanega in povedanega, očitno ne bo odveč, če stvar še enkrat na hitro objasnim.

Sistem zdravstvenega zavarovanja v naši državi je socialen. To pomeni, da se zdravstveno zavarovanje ne sklepa individualno, temveč prispevamo vsi v isti žaklej. Ker denarja ni dovolj, da bi bile vse storitve opravljene takoj, je razširjeni strokovni kolegij posameznih specialnosti določil diagnoze in stanja, ki zahtevajo nujno obravnavo (v 24 urah), hitro obravnavo (v dveh mesecih) in redno obravnavo, v skladu z čakalno dobo, odobreno s strani ZZZS. Kirurško podaljšanje klinične krone zahteva redno obravnano.
Vsak izvajalec zdravstvenih storitev, ki je del javne mreže, torej javni zavod (zdravstveni dom, bolnišnice) ali koncesionar – zasebnik, sklene z ZZZS pogodbo za določen obseg storitev, ki naj bodo opravljene v enem letu. Če izvajalec obsega storitev ne opravi 100%, dobi plačan proporcionalni delež, ki ga je opravil, če pa obseg preseže, presežka ne dobi plačanega. Še več, DURS ga za to lahko celo denarno kaznuje! Kljub temu letni obseg storitev običajno za nekaj procentov presežemo.
Vedeti pa morate, da v sodobno opremljeni kirurški ambulanti že samo odprtje seta za operacijo kirurškega podaljšanja klinične krone, torej če set odpremo, operiramo pa ne, ker se je pacient recimo ustrašil, stane 50-60 Evrov. Tu so še material, plačilo kirurga, asistentke, najem prostorov,.. Če ZZZS tega ne plača, mora nekdo, torej pacient, te stroške kriti sam.

Verjamem, da se vam zdi neumno, da morate poseg plačati, čeprav plačujete osnovno in verjetno tudi dodatno zdravstveno zavarovanje. Upam pa, da razumete, da za to nismo krivi zdravniki ali zobozdravniki.
Kakšne so cene v drugih ambulantah v Ljubljani ne vem, v naši stane kirurško podaljšanje klinične krone 250 Evrov.

Lep pozdrav,

Ana Mikuž

New Report

Close