Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija manjse pridobivanje teze

manjse pridobivanje teze

Pozdravljeni,

Imam puncko staro 6 tednov, katera se je rodila tezka 4.100kg, padla je na 3.800kg in je z enim mesecem prisla nazaj na porodno tezo.. Vmes je bila tudi prehlajena in jaz sem imela vrocino. Dojiva se ves cas, plenice se polulane in pokakane, ona pa tudi dobro razpolozena, mirnega spanca. Ko pa sestjem pridobljeno tezo, znasa 500g.

Sama vem, da ni veliko pridobila, je pa res, da je vmes teza zrastla, nato padla, spet zrastla. Po 3 tednih je le zacela pocasi rasti. Na pregledu mi je pediater svetoval, naj ji dajem po vsakem obroku AM, zaradi premajhne rasti teze, ter zaradi povecanega crp-ja po porodu. Sem poskusila, ampak ga ni hotela. Puncka se sama zbuja, ko je budna veckrat isce in ji tudi dam, saj si zelim, da bi dojila in da bi ona cimvec pridobila od mojega mleka.

V enem tednu od pregleda je puncka pridobila 300g teze, kar se meni zdi super. 2x sem ji dodala AM. Ker sva pa imeli dodaten pregled zaradi crp-ja, mi je zdravnica rekla, da je sedaj lepo pridobila, vendar bi na njeno starost morala vec.

Rada bi dojila, vendar mi vsa ta zdravstvena stroka unicuje voljo, oziroma zbuja strah, da ne nahranim puncke dovolj, ceprav vem, da je z njo vse vredu. Ce pa je nejevoljna in odklanja, ji pa dodam AM, ampak je res redkokdaj. Ce pa ne bi dojila, bi mi pa vsiljevali dojenje, kot so mi ze. Nikoli prav za stroko.

Zanima me mnenje, ali delam prav in kako naj nadaljujem?

Draga Zvezdica,

naj vam potrdim vaše občutke, da delate prav: punčka povsem primerno pridobiva težo. Še zlasti, ker je možno, da je bila porodna teža (4100 g, kar je “preveč” za donošeno deklico, verjetno so ji dali diagnozo LGA) lahko celo lažno višja – novorojenčki, ki so rojeni s kakšno okužbo (kar nakazuje podatek o zvečanem CRP), so lahko malo otekli, imajo “več vode”, ki jo potem izločijo). Izguba telesne teže po rojstvu je normalna in pričakovana, poleg tega je bila pri njej skoraj idealna = znotraj 10 % porodne teže.

Kar je zame pomembno vodilo pri mnenju, da je otrok dobro dojen, niso le grami na tehtnici, polulane in pokakane pleničke, ampak otrokovo razpoloženje: če se sam zbuja za dojenje na 3 ure, če vmes mirno spi, se med dojenjem dobro prisesa in lepo vleče, se nahrani v 10-15 minutah, je to odlično. Dodatek adaptiranega mleka se mu seveda lahko ponudi v primeru, ko imate občutek, “da je še lačen” – če ga “odkloni” (kar vaša punčka odločno pokaže), ga pač zlijete stran.

Torej – nadaljujte, se čim manj obremenjujte s črnimi mislimi (ki včasih pomembno zmanjšajo produkcijo mleka…) in dojite vsaj do šestega meseca 🙂

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close