Manjša funkcija ledvic
10-letni sin ima zaradi prebolelega uroinfekta v zgodnjem otroštvu ugotovljeno manjšo ledvico in opravljeni dve scintigrafiji ledvic, ki sta v razmaku šestih let pokazali na še slabšo funkcijo manjše ledvice – sprva 31 %, sedaj 27 %. Druga ledvica ima ves preostali odstotek funkcije. Zanima me, ali je pričakovati nadaljnje upadanje funkcije ledvic oz. ali se sinu obetajo večje težave glede na ta izvid. Sedaj so krvni izvidi ok (kreatinin, urea in ostalo). Ali bi morala vsaka ledvica opravljati 100 % funkcijo, ker če je tako, sta obe v slabem stanju…
Ali lahko dokaj normalno živiš z eno ledvico?
Prosila bi tudi podobne trpeče duše naj se oglasijo na tem mestu in pripišejo kako jim gre.
sem malo pozna z odgovorom, ampak vseeno. Mojemu sinu so ugotovili manjšo ledvico že v trebuhu. Pri dveh letih je bila le 8%. Problemov do sedaj nismo imeli.
Vsak človek lahko živi samo z eno zdravo ledvico. Dokler druga ne povzroča nekih problemov naj bi jo pustili notri, če pa se pojavijo kakšni problemi zaradi okvarjene ledvice pa bi se naj ta ostranila. Ampak človek naj bi živel naprej čisto normalno.
Mi smo se s tem stanjem sprijaznili in živimo normalno. Razen tega, da imamo več pregledov za otroka skoraj ne vemo za stanje ledvic. Res pa smo mogoče malo bolj pozorni pri boleznih, da ni kaj povezano z ledvičkami.
Sem mati dveh punčk.Z prvo rojenko smo pri 15mes bili sprejeti v bolnici zaradi urinfekta,nato smo začeli z zaščitno terapijo z Primotrenom.Kasneje so ugotovili da ima refluks II-III stopnje na obeh straneh.Potem smo preboleli še dva uroinfekta.Z ledvicami je zaenkrat vse uredu le zaščito treba jemat.Pred kratkim smo opravili mikcijski pregled ledvičk,kjer vbrizgajo eno barvilo in se nato vidi če zahaja voda v ledvice.Žal je pokazalo da ša vedno.Zdravnik nam svetuje poseg z kolagenom.Pravi da se treba odločiti.Ne vem kaj storiti.Druga hči je stara 9mes in je tudi imela uroinfekt s tem da pri njej še ni dokazan refluks.Je možno da je dedno?
Pri večini otrok se to sčasoma popravi in zgine nekje do sedmega leta, ampak hudo je tudi to,da ti otrok toliko časa jamlje antibotike.Prosim za kakšen nasvet.Punčka ja zdaj stara 3leta pa pol.
Pa sem le dočakala odziv! Nešo, moj sin je jemal antibiotike od dobe dojenčka pa do štirih let. Danes je kar se tiče ostalih bolezni povsem zdrav otrok, zelo odporen na viroze, antibiotike ob prehladnih obolenjih ne dobi, ker se mu ne zakomplicira pač pa telo samo premaga bolezen. Sestrica je imela en sam uroinfekt pri 3 letih, posledic nobenih, zaščitne terapije za sečila so bile odveč pri ponavljajočih ant.terapijah, ki jih je potrebovala za vnetja ušesk, angin… Enostavno ni bilo prostora za še kakšen odmerek primerne zaščite, kljub temu da so ji ugotovili reflkus 1 do 2. stopnje. Danes ima sedem let in je ok glede sečil, slabše pa glede prehladov in ostalih viroz. Pa presodi sedaj sama!
Še vedno pa pričakujem kakšno sorodno dušo, ki bo podala odgovor na moje vprašanje glede funkcije ledvičk. Hvala!
mami**, sem ti želela pisati na zs, pa imaš blokirana zs!? Glede funkcije ledvic je tako, da vsaka ledvica opravlja 50% funkcije. Če pride do upada funkcije na eni strani, prevzame ta del funkcije druga zdrava ledvica. Človek lahko normalno živi tudi z 1 ledvico.
memi3, na kakšen način pa so tvojemu sinu ugotovili slabšo funkcijo že v trebuhu?
Forum je zaprt za komentiranje.