Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika manjkajoči zobje in mostiček

manjkajoči zobje in mostiček

Pozdravljeni,

veliko vaših odgovorov drugim uporabnikom foruma glede mostičkov so mi zelo pomagali, vendar imam vseeno še nekaj vprašanj. Ponekod sem dobila informacijo, da so do neke mere kriti z ZZZS, moj zobozdravnik zdaj pravi, da niso, pa tudi cena naj bi bila okrog 800 evrov. Kaj drži?
Imam precej slabe zobe (po očetovi in mamini strani), v srednji šoli pa sem imela zobozdravnico, ki mi je naredila nekaj plomb na slabo zbrušene/očiščene zobe. Katastrofo si najbrž predstavljate. Kar nekaj zob je po boleči poti že romalo iz moje čeljusti, konkretno me motita manjkajoča 4 in pet desno zgoraj in manjkajoča 5 zgoraj desno. Zanima me, če se da dobiti kakršnokoli začasno rešitev za “pokriti luknjo”, ker 800 evrov ne morem stresti iz žepa, z luknjama pa se sploh ne upam na široko nasmejat. Torej me zanima začasna rešitev, da zberem 800 evrov. In še, kako dolgo dobo imajo običajno mostički?

Najlepša hvala!

Pozdravljeni,

kovinsko-porcelanski mostički imajo 90% preživetje v 10 letih. To je izredno dobro.
Kar se tiče začasne rešitve obstaja možnost prilepljenja začasnega zoba na sosede iz nebne strani, vendar morate za to imeti dovolj prostora. Tudi ta rešitev ni brezplačna, lahko se večkrat zlomi in z reparaturami in osnovno ceno, morda obnovitvijo, bi znali prilesti v petih letih že na 500 eur. Če je to vprašanje nekaj mesecev ni problema. Včasih velja rek: nisem tako bogat, da bi kupoval poceni.
Druga možnost pa je ta, da si date izdelati kvalitetne začasne mostičke. Zobozdravnik vam mora obrušene zobe tako ali tako zaščititi, če zobotehnik izdela začasne mostičke je investicija večja za nekaj deset evrov po zobu, lahko pa jih nosite tudi 1-2 leti. Vmes je treba na nekaj mesecev mostičke sneti, zobe očistiti in na novo prilepiti.
Lp ANdreja

Najlepša hvala za odgovor. Rešitev bi bila vsekakor začasna (do najpozneje do konca poletja), ker jo potrebujem hitro. Mi lahko poveste okvirno ceno, prosim? Gre za dva zoba.
Moj zobozdravnik pravi, da mora začasne zobe prilepiti na sosede s plombami in ker imam enega od teh dveh zob popolnoma zdravega, tega ne želi storiti. Zato me zanima, če bi se pri vas lahko oglasila za ta poseg in če je torej sploh možno.
Hvala še enkrat!

Pozdravljeni,

če prav razumem, boste konec poletja, jeseni zbrali dovolj denarja, da si boste delali dokončne mostičke. Če ne razmišljate o rešitvi z implantati, potem ni ovir, da se vam nosilne zobe pobrusi in vzame odtis za izdelavo začasnega mostička.Enkrat na 6-8 tednov morate priti na precementiranje, da vam ne bi kje začasni cement popustil in vam spodaj začel gniti kak zob. Predvidevam da gre za 4 zobe: dva manjkajoča in dva nosilca.
V tem primeru je cena v naši ordinaciji 240 eur. Naše kontaktne podatke dobite na http://www.stomatoestetika.si
LP Andreja

New Report

Close